Ако планирате да инсталирате тону Смартхоме уређаја, прескочите Ви-Фи

Многи смартхоме уређаји се повезују преко Ви-Фи мреже, што је у реду ако имате инсталирано само неколико њих. Међутим, ако планирате да сваку собу у свом дому опремите опремом за паметне куће, будите опрезни са Ви-Фи мрежом.

Нема ништа лоше са паметним кућним уређајима заснованим на Ви-Фи мрежи, али што више инсталирате у свом дому, ваша Ви-Фи мрежа може бити преоптерећенија. Ако тек почињете и још увек полако градите свој паметни дом, још увек немате о чему да бринете. Међутим, ако икада планирате да додате паметне уређаје сваком прекидачу, утичници, сијалици и сваком другом уређају у вашој кући, можда ћете желети да користите нешто друго осим Ви-Фи мреже, а ево зашто.

Ви-Фи има своја ограничења

Ви-Фи сигурно изгледа као магична технологија са неограниченим могућностима, али није непобедива. Има ограничења која треба да узмете у обзир.

Ви-Фи рутер теоретски може да подржи до 255 повезаних клијентских уређаја. Али, иако је могуће повезати 255 уређаја на ваш рутер, то није ни приближно практично. Не само да би се сви ти уређаји такмичили за пропусни опсег на вашој јединственој интернет вези, већ би сви ваши Ви-Фи уређаји ометали једни друге до те мере да ништа не би добило добру бежичну везу.

Наравно, вероватно никада нећете доћи до тачке у којој имате толико уређаја повезаних на вашу кућну мрежу. Али, ако претворите сваки прекидач, утичницу и сијалицу у паметну верзију са омогућеном Ви-Фи мрежом, можда ћете се на крају приближити том броју од 255, у зависности од величине ваше куће. И то чак ни не рачунајући ваше телефоне, лаптопове, кутије за стриминг и још много тога.

  Како лако пренети податке са рачунара на телефон

Ви-Фи 6 би могао да реши проблем загушења када се хардвер који подржава овај нови стандард појави касније у 2019. години, али ћете се и даље бавити ограничењем количине уређаја. Што мање уређаја имате, то боље.

Држите се З-Ваве или ЗигБее за светла, прекидаче и утичнице

Потпуно је у реду држати се Ви-Фи мреже за паметне кућне уређаје као што су термостат, видео звоно на вратима, гласовни асистенти и још много тога (плус, ту немате избора, јер је већина ових уређаја само Ви-Фи). Међутим, ако намеравате да облепите целу своју кућу паметним сијалицама за сваку расвету, најбоље је да користите другачији бежични протокол, као што су З-Ваве или ЗигБее.

За почетак, ови протоколи не ометају Ви-Фи, што ће свеукупно смањити загушење. Штавише, пошто З-Ваве и ЗигБее уређаји захтевају чвориште на које се сви повезују, број уређаја на вашој мрежи се значајно смањује. Дакле, чак и ако инсталирате 20 З-Ваве прекидача за светло у вашој кући, сви се повезују на ваш један центар за паметну кућу. Ваш Ви-Фи рутер то види као само један уређај на вашој мрежи.

На пример, можете купити 20 комада ови прекидачи за светло Каса од ТП-Линк-а, који се сваки засебно повезују на Ви-Фи и виде се као 20 засебних уређаја на мрежи. Или можете купити а Лутрон Цасета комплет који долази са чвориштем и прекидачем, а затим 19 додатни прекидачи. Они не користе З-талас, већ власнички радио фреквенцију. Ипак, иако имате 20 инсталираних, ваша мрежа их види само као један уређај, пошто је чвориште једина ствар која се повезује са вашим рутером.

  Објашњени протоколи рачунарске мреже, основни типови

Ако имате само неколико уређаја, не брините

Иако и даље препоручујем да користите З-Ваве или ЗигБее за мале ствари као што су прекидачи и утичнице, није велика ствар ако своју кућу опремите само са малом шачицом паметних кућних уређаја – можда прекидачем ту и тамо, или неким паметним светла само у вашој спаваћој соби.

Осим тога, за просечног потрошача који можда не зна много о паметном дому, ионако је много лакше подесити уређаје засноване на Ви-Фи мрежи. Али, како будете искуснији и проширите свој паметни дом, открићете да су уређаји засновани на чворишту прави начин за многе мање ствари, а многе компаније олакшавају постављање чворишта и повезивање уређаја са њима.