Бол од раног усвајања је стваран, али нам је потребан за напредак

Нови технолошки производи су обично скупи, полубескорисни и неупотребљиви. Када се описује осећај технологије прве генерације, одређена фраза пада на памет. Не, то није „кајање купаца“, то је „бол раног усвајања“.

Тешко је описати бол од раног усвајања, али је неопходан за технолошки и друштвени напредак. То је као бол који долази након дугог трчања помешан са налетом коцкања. И као и коцкање, бол код раног усвајања је скуп.

Али шта некога чини раним усвојитељима и како је бол за рано усвајање неопходан за напредак?

Пет фаза усвајања технологије

Једноставна Гоогле претрага за „рани корисници“ показује да су, као концепт, рани корисници веома важни за предузећа. У ствари, они су практично одлучујући фактор за успех производа. Према Еверетт Рогерс, професор комуникационих студија на Универзитету у Новом Мексику, постоји пет фаза до усвајања технологије које формирају криву маркетинга. У својој књизи Дифузије иновација, Роџерс описује како су рани корисници практично прва и најважнија фаза животног циклуса производа, иако рани корисници чине веома мали удео на тржишту.

Према Роџерсовим 5 фаза до усвајања технологије, иноватори су апсолутно први инвеститори у нови производ, иако чине најмањи тржишни удео. Ови иноватори обично имају много финансијских средстава, тако да могу да уложе много новца на нове производе, чак и ако су напола припремљени или осуђени на пропаст. Али иноватори немају много утицаја на јавност; они су само богати људи који улажу у нове идеје на капаљку.

Групе потрошача које усвајају нову технологију (плава), тржишни удео (жута)

Рани усвојиоци су друга фаза Роџерсове криве усвајања и они су људи за које смо највише заинтересовани. Према Роџерсу, рани корисници обично су млади, модерни и добростојећи. Рани корисници (у области технологије) су обично новинари или Јутјубери који имају велики утицај на просечне потрошаче и често су прво место где потрошачи проналазе нове информације.

  14 алата за оркестрацију контејнера за ДевОпс

Као што можете замислити, рани корисници морају бити критични према новим производима да би задржали кредибилитет. Ако би ваш омиљени штребер јутјубер почео да маше око неког глупог новог производа и тврдио да је то будућност технологије, надамо се да бисте имали мање поверења у њихово мишљење. Као резултат тога, произвођачи имају тенденцију да удовоље раним корисницима тако што чине да нови производи изгледају луксузно, изражавајући потенцијал производа, или прилагођавајући се мишљењима раних корисника на почетку животног циклуса производа.

Када производ достигне рану већину или касну већину, сматра се успешним. Ове категорије указују на то да су просечни потрошачи почели да усвајају производ и да је вероватно прожимао већи део друштва. Када производ почне да достиже рано или касно усвајање већине, произвођачи почињу да га продају као „једноставног за употребу“ или „универзалног“. Стони рачунари су добар пример за то. Када су просечни људи почели да купују десктоп рачунаре, предузећа су почела да развијају алате као што су рачунарски миш и чисти ГУИ како би ствари биле привлачније.

Заостали су последњи људи који усвајају производ и они представљају мали тржишни удео. Људи који су застарели или старији обично спадају у ову категорију, а предузећа (произвођачи паметних телефона, на пример) обично циљају производе ка онима који заостају као накнадна мисао.

Сви смо искусили бол код раних усвојитеља

Знамо шта су рани усвојиоци, али шта је бол за ране усвојитеље? У суштини, бол у раном усвајању је све досадно срање које долази са производом у раном животном циклусу. Чак и ако нисте штребер у технологији који троши велике трошкове, вероватно сте у неком тренутку искусили бол од раног усвајања. Сви смо рани усвојитељи у неком пољу, било да се ради о ТВ емисијама, музици, књигама, аутомобилима или ципелама. И наравно, веб странице попут Кицкстартера учиниле су рано усвајање много приступачнијим и универзалнијим.

Велике су шансе да сте подржали производ (или чак уметника или музичара) који има неке недостатке, једноставно зато што сте видели његов потенцијал. Пролазите кроз неки бол да покажете своју подршку, и вероватно сте се носили са свим врстама штуцања и разочарања, али када је потенцијал производа испуњен, просечан потрошач га усваја.

  Како ажурирати Нинтендо Свитцх игре

У добру и злу, већина не прихвата увек производ. Понекад потенцијал производа није достигнут, или је превише ниша за просечног потрошача. Када подржавате нови производ, помало се коцкате — посебно ако плаћате новац да покажете своје интересовање или подршку. То је проклетство бола раног усвојитеља; не успева увек.

Постоји још један интересантан аспект бола раног усвајања. Понекад видите велики потенцијал у производу и сањате како ће се он користити у будућности. Али изгледа да постаје успешан из погрешних разлога. Путеви напретка су згњечени — само тако. Добар пример за то је када се уметник или музичар „прода“ или крене у разочаравајућем правцу зарад већинског усвајања. Иста ствар се дешава у техници. Замислите да паметни телефони постану играчке за децу уместо преносивих рачунара, а да сви одрасли остану уз телефоне на преклоп. Хеј, никад се не зна.

Замислите иПад или Аппле Ватцх

Аппле би могао бити најбољи пример бола раног усвајања. Не зато што су Аппле-ови производи лоши (одлични су), већ зато што Аппле тежи иновацијама. Када људи купе прву генерацију новог Аппле производа, морају да прођу кроз неке проблеме у раном усвајању. Нови производи могу бити скупи, лишени корисних функција, а могу и мало покварити.

Можда се сећате ствари другачије, али иПад прве генерације није био савршен. Није имао камере, функције за више задатака и једва да је имао апликације за предузећа или играче. Корисници су пријавили да би се први иПад прегрејао и да би чудне грешке и кварови учинили апликације и меније недоступним.

У суштини, први иПад је био као џиновски луксузни иПод тоуцх, а већина људи га је користила искључиво за прегледавање веба и стримовање пре спавања. Али први корисници су видели много потенцијала у иПад-у, а сада су и таблети више од милијарду корисника таблета широм света.

  Како бесплатно преузети ВинЗип

Још један производ о коме треба размишљати је Аппле Ватцх. Први Аппле Ватцх је, у суштини, био сат који је вибрирао када сте добили позив или текстуалну поруку. Али први корисници су волели производ и видели су много потенцијала за будућу употребу. Сада, Аппле то продаје Аппле Ватцх серија 4 као носиви уређај за здравље и фитнес од којег свако може имати користи. Може чак и да уради ЕКГ.

Понекад производи не пролазе поред раних корисника

Рани корисници су одлични за популаризацију нових производа и инспирисање произвођача да марширају ка напретку, али су такође добри за задржавање полупечених и преурањених производа са полица.

Сећате се Гоогле Гласс-а? Рани корисници су видели много потенцијала у паметним наочарима, али једна ствар је врло брзо постала јасна. Гоогле Гласс је и даље превише чудан, скуп и неразвијен да би постао већински производ.

Сада, можете тврдити да је Гоогле Гласс постао предмет подсмеха паметној технологији пре него што је могао да прође рану фазу усвајања. Али тренутно се користи за нишне примене у складиштима и фабрикама, што доказује да понекад производу треба сврха пре него што може насилно да преузме контролу над нашим животима.

Савијање уназад за склопиве телефоне

Када погледате Самсунгов „револуционарни“ нови склопиви телефон, у реду је бити скептичан. Не морате га одмах купити, а већина људи не може. Цена од 1980 долара није намењена просечним потрошачима. Намењен је иноваторима и почетницима.

Ови рани корисници су заинтересовани за иновације (или статусне симболе) и они ће за вас тестирати тржиште склопивих телефона. Они ће произвођачима показати потенцијал ових нових уређаја и помоћи ће да се покрене напредак на потпуно новом тржишту. Ох, и они ће се носити са свим болом раних усвојитеља. Ако се ови склопиви телефони брзо распадну или потпуно исишу, нећете морати да се носите са тим.

Иста ствар која се догодила иПад-овима и Аппле сатовима ће се (надајмо се) догодити и са склопивим телефонима. Почеће да буду незграпни, скупи и полу-бескорисни, али ће полако постати корисни и наћи пут у рукама просечних потрошача.

Извори: БЕМЕ Невс, О дигиталном маркетингу