Виндовс 3.0 је стар 30 година: ево шта га је учинило посебним

Пре тридесет година овог месеца, Мицрософт је објавио Виндовс 3.0, графичко окружење које је представљало драматичан скок у односу на своје претходнике у смислу могућности и популарности. Ево шта је чинило Виндовс 3.0 посебним.

Прва успешна верзија Виндовс-а

У раним данима на ИБМ ПЦ компатибилним машинама, већина рачунара је покретала Мицрософт МС-ДОС, оперативни систем заснован на командној линији који је обично могао да покреће само један по један програм. Како су рачунари добијали моћ раних 1980-их, „мултитаскинг“ је постао огромна реч у индустрији. Уводници часописа говорили су о повећању продуктивности које би произашло из могућности покретања две апликације у исто време.

Отприлике у то време, идеје о графичким и рачунарским интерфејсима заснованим на мишу које су биле пионир Ксерок Алто почео да се филтрира у индустрију персоналних рачунара. Након што је био сведок неколико раних приступа оперативном систему заснованом на ГУИ-у, Мицрософт је 1985. објавио сопствени графички интерфејс заснован на мишу, Виндовс 1.0. Покренуо је МС-ДОС и обезбедио битмапирани екран са прозорима апликација који се не преклапају.

Ни Виндовс 1.0 ни Виндовс 2.0 нису се показали успешним на тржишту. Затим је дошао Виндовс 3.0 1990. године, још једна ГУИ шкољка која је радила на врху МС-ДОС-а. Омогућавао је мултитаскинг и МС-ДОС програма и посебно написаних Виндовс апликација. За разлику од претходних верзија Виндовс-а, показао се као хит, продавши се у преко 10 милиона примерака. Уследила је подршка апликација трећих страна, а Мицрософт је учврстио своју доминацију оперативних система на тржишту рачунара.

Ево неких елемената који су се спојили како би оба Виндовс 3.0 учинили јединственим и успешним.

  15 најбољих алата за прављење резервних копија вашег Виндовс или Мац рачунара у облаку

Нови менаџер програма

У данашњем Виндовс-у, Старт мени пружа брз и лак начин за организовање и покретање инсталираних апликација. У Виндовс-у 3.0 тај посао је обављао Програм Манагер, који је био и главни интерфејс (љуска) за Виндовс.

Као љуску, Виндовс 2.0 је користио МС-ДОС Екецутиве, који је у основи био прослављена листа датотека без подршке за иконе апликација. У поређењу са тим, „велике“ иконе у 16 ​​боја у Виндовс 3.0 деловале су као откровење, доносећи детаље икона који одговарају скупим Мацинтосх рачунарима у боји на релативно јефтине рачунаре.

Такође, Програм Манагер је био једноставан за коришћење. У поређењу са самим МС-ДОС-ом или МС-ДОС Екецутиве шкољком оперативног система Виндовс 2.0, Менаџер програма је пружио интерфејс који није застрашујући. Корисници су могли лако да пронађу и покрећу апликације, док су углавном заштићени од случајног забрљања његових основа заснованих на датотекама.

Ако сте желели да управљате датотекама у оперативном систему Виндовс 3.0, требало је да покренете посебну апликацију под називом Филе Манагер. Данас Филе Екплорер служи и као главни интерфејс и као менаџер датотека за Виндовс 10.

Деби Мицрософт Солитаире-а

До сада је Солитаире толико повезан са Виндовс-ом да је тешко замислити ово двоје одвојено. Чувено партнерство се први пут склопило 1990. године када је Мицрософт испоручио своју прву верзију Солитаире-а са Виндовс 3.0. Са својим детаљним картама (и забавним полеђинама картица), Солитаире се показао као добар пример графичких могућности Виндовс-а. И наравно, то је био и одличан начин да се убије време између задатака у канцеларији.

Пасијанс са лицима карата које је дизајнирао Сусан Каре, који је претходно дизајнирао многе графичке елементе и фонтове за Мацинтосх. Такође је дизајнирала многе иконе за Виндовс 3.0. Мицрософт је користио Кареову графичку картицу све до Виндовс КСП-а, да би је коначно заменио у Висти.

  Како да поправите грешку 0к800Ф0922 у Виндовс-у у року од 3 минута

Виндовс 3.0 је такође укључивао игру Реверси уз сваку копију. Док је Мицрософт избацио Реверси у Виндовс 3.1 (у корист Миноловац), Солитаире се испоручивао са Виндовсом све до Виндовс 7. (Сада је то чудна пародија која се плаћа за игру, али то је сасвим друга тема.)

Боље управљање меморијом и прави мултитаскинг

Виндовс 3.0 је укључивао напредно управљање меморијом које му омогућава да користи велике количине РАМ-а, омогућавајући и веће програме и истинито кооперативни мултитаскинг по први пут. Када су у питању МС-ДОС програми који обављају више задатака (које су многи људи и даље често користили), Виндовс 1.0 и 2.0 су у основи служили као покретачи графичких апликација. У оперативном систему Виндовс 3.0, корисници су могли да покрећу више МС-ДОС апликација истовремено, што се у то време чинило магијом.

Какве су МС-ДОС апликације људи користили 1990. године? Захваљујући компатибилности уназад, било чега и свега, од Лотус 1-2-3 до Капетан Цомиц. Виндовс се показао као благодат ББС са више чворова у то време, омогућавајући да више инстанци ДОС-базираног ББС софтвера лако раде на једној машини.

Нови „3Д“ изглед

Данас изгледа невероватно, али дугмад у Виндовс-у 3.0 представљала су озбиљан слаткиш за графички интерфејс рачунара у то време. Они су укључивали симулиране светлине и сенке које су давале илузију дубине, и као резултат тога, већина људи је дугмад називала „3Д“.

Све у свему, чисто изведен Виндовс 3.0 интерфејс је био јасан и професионалан, са детаљним иконама, добро осмишљеним распоредом прозора и лепим фонтовима. По први пут, Виндовс је одговарао (и вероватно надмашио) визуелну верност Мац ОС-а, који је већина сматрао референтним ГУИ тог времена. Тај визуелни њух је помогао да Виндовс 3.0 постане толико популаран.

  Како поставити ограничења за апликације и игре на Виндовс 10

Прекретница за ПЦ у борби против Мац рачунара

Виндовс 3.0 је представљао прекретницу у еволуцији ПЦ компатибилности када су машине способне за добар графички интерфејс (и све укључене периферне уређаје) постале довољно ниске цене за главне кориснике. Године 1990. могли сте да купите јефтин рачунар који је могао да користи Виндовс 3.0 за мање од 1000 долара, док најјефтинији Мацинтосх у боји био је око 2400 долара у то време. Са рачунаром, мишем и копијом Виндовс-а од 149 долара, могли бисте јефтино да направите машину која личи на Мац.

Када више људи купи платформу, више компанија жели да се развија за њу, а управо то се догодило Виндовс-у 3.0. Док је подршка трећих страна била малобројна у доба Виндовс 1.0 и 2.0, многи произвођачи софтвера су се одлучили да подрже Виндовс 3.0, укључујући Алдус са својим популарним софтвером за стоно издаваштво Алдус ПагеМакер. За канцеларијску продуктивност, сам Мицрософт је објавио одличне верзије ПоверПоинт-а, Ворд-а и Екцел-а за Виндовс 3.0, између осталог. Могли бисте да обавите прави посао у оперативном систему Виндовс 3.0.

И коначно, ЦХЕСС.БМП

Док затварамо поглед уназад на Виндовс 3.0, ко може да заборави величанствену позадину високе резолуције од 16 боја (640×480!) коју Мицрософт добија уз сваку копију?

У ери у којој су ВГА картице коначно постале мејнстрим, многи корисници су почели да користе окружење у вишим резолуцијама као што је 640×480. Прикладно, Мицрософт је укључио ЦХЕСС.БМП, графички излог који приказује прегршт шаховских фигура које лете кроз ваздух преко наизглед бескрајне равни шаховнице. Корисници Виндовс-а нису добили уграђену подршку за чувар екрана све до Виндовс 3.1 1992. године, тако да смо уживали у малим задовољствима која смо могли да добијемо. ЦХЕСС.БМП савршено одговара.

Срећан рођендан, Виндовс 3.0!

За експлозију из прошлости, показаћемо вам како да инсталирате Виндовс 3.1 у ДОСБок и покренете га на модерном рачунару. Виндовс 3.1 је објављен неколико година након Виндовс 3.0 и имао је сличан интерфејс.