Гледајте у звезде на свом Линук рачунару са Стеллариум-ом

Стеллариум је дигитални планетаријум који је бесплатан и отвореног кода. Свако може да га инсталира и користи да гледа у звезде на небу у реалном времену. Такође приказује детаљне информације о планетама, месецима, па чак и сазвежђима. Ево како можете да користите Стеллариум да гледате у звезде на свом Линук рачунару.

Инсталирање Стеллариум-а на Линук-у

Стеллариум је широко подржан на Линук-у, ради на свим Линук оперативним системима. Међутим, апликација ретко долази унапред инсталирана, тако да пре него што пређемо на то како да је користимо за гледање у звезде, морамо прво да је инсталирамо.

Да бисте инсталирали Стеллариум апликацију на ваш Линук рачунар, требаће вам прозор терминала. Можете отворити прозор терминала на Линук радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и инсталирајте га на тај начин.

Убунту

Стеллариум ради на Убунту Линук-у сасвим добро. Да бисте га натерали да ради на вашем Убунту Линук рачунару, користите следеће апт инсталл наредбу испод да бисте инсталирали апликацију.

sudo apt install stellarium

Дебиан

Стеллариум ради на Дебиан-у и моћи ћете да натерате апликацију да ради на вашем рачунару користећи уграђену апт-гет менаџер пакета на вашем рачунару. Имајте на уму да Дебиан ажурира пакете много спорије од других Линук оперативних система, тако да можете пропустити најновија ажурирања Стеллариум-а.

sudo apt-get install stellarium

Арцх Линук

Апликација Стеллариум је добро подржана на Арцх Линук-у. Ако желите да апликација ради на вашем Арцх Линук рачунару, користите следеће Пацман наредба испод.

sudo pacman -S stellarium

Федора

Они који користе Федора Линук могу да инсталирају Стеллариум апликацију на свој систем користећи следеће днф инсталл команда.

  Како инсталирати Видиот видео едитор на Линук

Напомена: Ако користите КДЕ спин од Федоре, можда већ имате инсталирану апликацију на рачунару.

sudo dnf install stellarium

ОпенСУСЕ

Стеллариум апликација је доступна на вашем ОпенСУСЕ Линук систему преко укључених софтверских складишта. Међутим, ако желите да он ради на вашем рачунару, мораћете да покренете следеће зиппер инсталл команду доле.

sudo zypper install stellarium

Флатпак

Стеллариум се налази у продавници апликација Флатхуб као Флатпак. Ако желите да инсталирате апликацију на свој рачунар из Флатхуб продавнице, прво ћете морати да подесите Флатпак рунтиме на Линук-у. Да бисте подесили време извођења, пратите наш водич на ту тему.

Након што конфигуришете време извршавања Флатпак-а, моћи ћете да инсталирате Стеллариум апликацију на свој рачунар помоћу две команде испод.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.stellarium.Stellarium

Снап пакет

Апликација Стеллариум се налази у продавници апликација Снап. Ако желите да апликација ради на вашем рачунару, морате имати рунтиме пакета Снап. Да бисте подесили време извођења, пратите наш водич на ту тему.

Након подешавања Снап рунтиме-а на вашем систему, инсталација Стеллариум-а може почети. Помоћу снап инсталл команду испод, подесите апликацију.

sudo snap install stellarium-daily

Како користити Стеллариум

Стеллариум је прилично једноставан за употребу, чак и за неупућене. Да бисте га користили за гледање звезда на небу, почните тако што ћете отворити апликацију. Када је апликација отворена, пратите доленаведена упутства корак по корак.

Корак 1: Користећи миш, кликните и држите лево дугме. Када се ово дугме држи притиснуто, можете повући небо около да бисте погледали различите објекте. Да бисте пронашли објекат (као што је планета, месец или небо), једноставно кликните на њега мишем.

  Како форматирати УСБ уређај у Фат32 на Линук-у

Корак 2: Када изаберете објекат на небу који желите да видите у Стеллариум-у, кликните на траку у доњем левом углу. Затим изаберите дугме за паузу. Желећете да паузирате Стеллариум док се ротира, а може бити тешко фокусирати се на нешто без паузе.

Корак 3: Након што паузирате репродукцију Стеллариум-а у апликацији, користите точкић за померање миша да бисте увећали објекат. Имати на уму; можда ћете морати да зумирате да бисте добро видели планете.

4. корак: Када зумирате објекат и он је у пуном приказу, пронађите дугме „Небо и опције гледања“ на левој бочној траци и изаберите га. Одавде можете да мењате различите опције прегледа за апликацију.

Сазвежђа

Стеларијум је одличан за сазвежђа. Ево како их можете погледати. За почетак кликните на доњу траку у апликацији. Затим изаберите дугме „линије сазвежђа“. Ако га изаберете, приказаће вам се сва сазвежђа на ноћном небу.

Након што изаберете дугме за линије, изаберите ознаке „сазвежђа“ да бисте видели наслове сваког од сазвежђа. На крају, кликните на „уметност сазвежђа“ ако желите да видите сазвежђа на визуелно пријатнији начин.