Гоогле и Амазон убијају Смартхоме Хуб, и то је сјајно

Од почетка паметне куће, паметно чвориште је мозак у центру операције. Али, захваљујући Гуглу и Амазону, чворишта су мање потребна и ускоро би могла постати ствар прошлости.

Чворишта су били мозак паметне куће

Дуго времена, ако сте желели контролу над свим својим смартхоме уређајима на једном месту са једне апликације, центар за паметне куће је био прави начин. Смартхоме чворишта су урадила најбољи посао повезивања свега, од Ви-Фи утичница до З-таласних паметних брава. Увели су рутине, аутоматизацију и згодну контролну таблу за контролу свега на једном наменском месту. Уређаји различитих произвођача могу радити у тандему када су повезани на чвориште. Нисте били ограничени на један бренд, или нисте имали среће ако ваш омиљени бренд није направио одређени тип уређаја.

Смартхоме чворишта су такође учинила З-ваве и Зигбее уређаје заиста паметним. Без њега не бисте могли даљински да контролишете паметну браву, а управљање кодовима је било далеко теже. Могли сте да надгледате З-талас или Зигбее уређај и да њиме управљате локално из наменске апликације произвођача, али вам је било потребно чвориште за даље проширење могућности.

Чворишта имају недостатке

Нажалост, посао са чвориштем за паметне куће није био нарочито стабилан. Лове има напустио своју платформу Ирис у потпуности, и постоји много других чворишта које вероватно не би требало да користите. Два највећа играча у послу са чвориштем за паметне куће, Винк и СмартТхингс, прошли су кроз откупе који нису били велики успех.

  Медијски тастери ваше тастатуре раде у свим модерним веб прегледачима

СмартТхингс тренутно захтева две различите апликације да би дошао до свих његових функција и сазнање коју апликацију користити када је често збуњујуће, што у потпуности побеђује размишљање „једна апликација која их све контролише“.

Винкова историја је можда још напорнија, Куирки је раније поседовао посао, али је банкротирао и продао Винка Флек-у. Флек је заузврат продао Винка и.ам+, коју је основао Вилл.иам.

Винк није најавио ниједну нову интеграцију производа треће стране од септембра 2017. године, а последњи нови производ који је Винк најавио (Лоокоут) је стигао октобар 2017. Да ствар буде гора, мала залиха чворишта је чест проблем, као што се види у вишеструко Реддит нити.

Гоогле и Амазон су негирали неопходност чворишта

Срећом, Гоогле и Амазон су увели нову алтернативу за чворишта. Не само да Гоогле Ассистант и Алека доносе гласовну контролу ваших уређаја, већ реплицирају скоро сваку функцију коју паметни чворишта нуде. Можете да подесите рутине у апликацији Гоогле и Амазон; можете повезати уређаје различитих произвођача, креирати групе, токове и друге аутоматизоване задатке.

Ови гласовни помоћници такође могу да се повежу са разним уређајима, преко Ви-Фи или интеграције апликација треће стране. Ако имате Ецхо Схов или Ецхо Плус, можете се повезати и са ЗигБее уређајима. У суштини, осим З-Ваве-а и Зигбее-а (за уређаје са гласовним помоћником који нису поменути горе), врло је вероватно да ће ваш Гоогле Хоме или Амазон Алека уређај радити са било којим од ваших смартхоме уређаја.

Добићете исте предности јединствене контроле приступа и аутоматизације, као и бонус гласовне контроле. С обзиром на величину и снагу Гугла и Амазона, страх од гашења је минималан. Та снага се показала на ЦЕС 2019. Скоро сваки смартхоме уређај је најавио компатибилност са овим платформама. Шта је недостајало? З-талас, ЗигБее (изван Пхилипс Хуе), Винк, Смарттхингс.

  Како уклонити апликацију или услугу са свог Фацебоок налога

Међутим, главни проблем за бригу у будућности без чворишта је Ви-Фи и проблеми који он представља.

Ви-Фи је тежак, али постаје лакши

Ако је сваки паметни уређај који повезујете на своју мрежу Ви-Фи, брзо ћете наићи на неколико проблема. Ви-Фи нема чист домет који може да постигне мрежасти ЗигБее или З-Ваве сет уређаја. Такође није погодан за батерије, и што више уређаја повежете, више загушења можете изазвати на мрежи.

Надолазећи стандард Ви-Фи 6 помаже у решавању већине ових проблема. Ви-Фи 6 је лакши за трајање батерије, побољшава брзину на спектру од 2,4 ГХз и требало би да смањи укупне проблеме са загушењем.

Али то је стандард који долази и не решава у потпуности све проблеме. Гоогле и Амазон то знају и припремили су се за будућност тако што су ускочили у Месх мреже. Гоогле је већ имао сопствени мрежни систем рутера, а Амазон само најавио да ће купити Ееро, компанија која је скоро покренула Месх.

Са Месх рутерима, ваши уређаји ће имати сав домет који им је потребан, а загушење ће бити проблем прошлости. Поред тога, нећете морати да бринете о покретању мреже од 2,4 ГХз и мреже од 5 ГХз и шта да користите када. Месх мреже раде и за вас, и то раде неприметно, бирајући за вас оно што вам најбоље одговара, што може бити од помоћи, јер многи паметни уређаји раде само на мрежама од 2,4 ГХз.

Чини се да чворишта полако долазе до болне смрти, а гласовни асистенти су спремни да тријумфално заузму њихово место. Све у свему, ово је добра ствар, јер су Гугл и Амазон довољно велики да прођу кроз тешка времена и способни да унапреде усвајање и раде на нижим ценама. Већ су инкорпорирали све најбоље карактеристике чворишта док су унели своје јединствене могућности, било да је то екран који приказује ваше најбоље слике, или интерфонски систем без свих ожичења.

  Безбедно прегледање веба без ограничења региона на Андроиду

Имплементација паметних домова је у сталном току, а будућност чворишта је само још један пример колико се брзо ствари мењају. И колико болова код раних усвојитеља морате бити спремни да прихватите да сада имате паметни дом, уместо да чекате да стандарди постану истински стандарди, а не само велика обећања.