Да ли вам је потребан монитор високе брзине освежавања за рад у канцеларији?

Монитори високе брзине освежавања традиционално су намењени играчима, али имају ширу привлачност. Произвођачи уређаја као што су Аппле и Самсунг почели су да укључују екране са високом стопом освежавања у своје таблете и телефоне. Дакле, да ли бисте требали да набавите и један за свој канцеларијски рачунар?

Шта је монитор високе брзине освежавања?

Брзина освежавања монитора је број ажурирања екрана у секунди, а мери се у херцима (Хз). Већина основних екрана држи се 60 Хз, што значи да је максимална брзина кадрова коју можете уочити на овим екранима 60 кадрова у секунди (ФПС).

Ако играте пуно игрица и уложили сте у моћан рачунар да бисте то урадили, он би могао да постигне брзину кадрова већу од 60 ФПС. Неки конкурентни играчи одбацују подешавања резолуције и детаља како би максимизирали брзину кадрова. Ово смањује кашњење у уносу и чини свеобухватније искуство.

Ако ово урадите на монитору од 60 Хз, може доћи до благог смањења кашњења улаза, али нећете видети предност од тих додатних оквира јер монитор не може да прати корак. Ово може довести до замућеног покрета на екрану. Монитори са високом брзином освежавања дизајнирани су да реше овај проблем.

Генерално, све изнад 144 Хз се сматра монитором високе брзине освежавања. Међутим, већина екрана који прелази број 60 Хз, укључујући екране од 90 Хз у ВР слушалицама и екран од 120 Хз у иПад Про-у.

Ако сте на тржишту за монитор са великом брзином освежавања, вероватно желите да погледате 144 Хз или више. За гејмера који мора имати све, постоје монитори од 240 Хз. Посебно их воле конкурентни играчи за више играча јер укупна графичка верност није толико важна као кашњење и време одзива.

  8 извора на мрежи за проналажење и покретање изазова среће

Један од проблема са којим се можете суочити са монитором високе брзине освежавања је цепање екрана. Ово се дешава када се оквир и брзина освежавања не поклапају. Ствара ружне хоризонталне линије (или „сузе“) док монитор покушава да обради слику.

Монитори са променљивом брзином освежавања (ВРР) покушавају да реше овај проблем помоћу технологија као што су НВИДИА-ин власнички Г-Синц и ФрееСинц отвореног кода који подржава АМД. ВРР монитори смањују брзину освежавања у реалном времену како би се ускладили са брзином кадрова у игри коју играте како би елиминисали цепање екрана.

Не треба вам један, али је и даље одличан

Дакле, како монитор високе брзине освежавања ради у више пешачких задатака? Основни рачунарски задаци, попут прегледавања веба или управљања датотекама, не захтевају много енергије. Због тога је радна површина место где можете да извучете максимум из монитора високе брзине освежавања.

Прво, ваш рачунар ће деловати боље. Све од померања курсора и превлачења прозора до покретања апликација ће се осећати боље. То је нешто што ћете можда морати сами да искусите да бисте проценили предности. Дефинитивно ћете приметити разлику ако се икада вратите на монитор од 60 Хз.

Једна од најбољих референтних тачака за монитор веће брзине освежавања је Аппле-ов иПад Про. Аппле је 2015. године представио прве екране од 120 Хз у потрошачком таблету. И рецензенти и купци су одмах приметили разлику. Имали смо у рукама неколико иПад Про модела откако су ови екрани представљени, и осећају се приметно боље.

То је такође причало се да Аппле додаје екране од 120 Хз на предстојећи иПхоне 12, као што је Самсунг урадио са Галаки С20. ОнеПлус, АСУС, ОППО и Разер продају паметне телефоне са режимима приказа од 120 Хз. На мобилном уређају, удвостручење брзине освежавања може утицати на трајање батерије, али то није нешто о чему морате да бринете на десктоп монитору.

  Да ли су ваши АирПодс или АирПодс Про водоотпорни?

Никоме није потребан монитор високе брзине освежавања за једноставне рачунарске задатке. Монитор на 60 Хз савршено ради свој посао. У канцеларији или студију, монитор високе брзине освежавања је као удобна столица или скупа механичка тастатура — не треба вам, али је лепо имати.

Монитори високе брзине освежавања сада су јефтинији

Монитори са високом брзином освежавања са варијабилном брзином освежавања некада су били врхунац. Међутим, 144 Хз почиње да изгледа помало устајало јер монитори од 240 Хз долазе у масама. То такође значи да су монитори са скромнијом стопом освежавања од 144 Хз појефтинили.

Тип панела такође чини велику разлику у погледу цене. ТН панели су најстарији тип ЛЦД-а на тржишту. Они су се знатно побољшали од када су први пут представљени. Међутим, они и даље пате од мање него повољне тачности боја, разочаравајућих углова гледања и испраних црних.

Они су такође најјефтинији од свих типова панела. Пошто је ЛГ достигао баријеру од једне милисекунди у свом УлтраГеар ИПС монитор у 2019., ТН панели више нису једини избор за конкурентне играче. Сада можете да добијете боље црне боје, тачност боја и углове гледања на ИПС панелу, заједно са малим кашњењем и великом брзином освежавања.

Са овим новим клинцем у блоку, ТН панели више нису тражени. Дакле, требало би да будете у могућности да купите монитор високе брзине освежавања са ТН панелом по скромној цени. Можете пронаћи мониторе ван бренда са високом брзином освежавања за око 250 долара; додајте додатних 50-100 долара ако желите нешто под именом.

  Соурцетабле добија 3 милиона долара за табеле, а Евалуагент добија 20 милиона долара

Монитори високе брзине освежавања доступни су у свим типовима панела. ВА панели нуде најбољи квалитет слике на рачун кашњења улаза. ИПС панели нуде добар компромис између одзива и квалитета слике. ТН панели су, међутим, дно цеви када је у питању укупна репродукција слике.

Испробајте лично монитор високе брзине освежавања

Не постоји монитор који би одговарао свима. Има превише ствари које морате имати на уму када купујете једну.

На пример, поред стандардног канцеларијског посла, да ли ћете играти игрице или уређивати фотографије и видео записе? ТН панел ће вероватно бити довољан за основни канцеларијски рад. Али ако желите тачност боја за уређивање видео записа или фотографија, ВА панел је идеалан.

Величина и резолуција екрана су такође важни. Ако желите да пређете на 4К, монитор високе брзине освежавања ће бити скуп. Да ли бисте мењали густину пиксела за глаткоћу и лакоћу коришћења?

Цена је такође главни фактор за већину људи. Ако купујете монитор бољи од просека, можда ћете открити да укључује и већу брзину освежавања, иако може бити само 75 или 120 Хз. Свакако можете уштедети новац ако се одлучите за скромнији екран који се држи 60 Хз.

Најбољи начин да одлучите да ли је монитор високе брзине освежавања за вас је да га користите. Превуците неколико прозора около, куцајте брзо, користите своје омиљене апликације или играјте игру или две.

За неке људе, разлика ће отворити очи, док би други радије уложили додатни новац у другу функцију. Испробајте монитор са високим нивоом освежавања и сазнајте у који камп спадате!

Монитори са великом брзином освежавања нису једини производи намењени играчима који имају ширу привлачност. Да бисте повећали продуктивност, можда бисте желели да размислите о надоградњи на миш за игре, механичку тастатуру или ССД.