Да ли су паметне куће вредне улагања?

Претварање у паметни дом у почетку може изгледати скупо и компликовано, али да ли предности надмашују трошкове и гњаважу? Хајде да проверимо зашто је постављање паметне куће добра инвестиција вашег времена и новца.

Погодност за (скоро) све

Када инсталирате паметна светла, чепови, термостати, и више, додајете велику удобност свом дому. Не ради се о томе да сте неспособни да устанете са кауча и окренете прекидач за светло, већ сте себи дали опцију да не идете до прекидача за светло.

Сви прихватамо одређени ниво погодности у нашим животима. Људима углавном није потребна струја и прекидачи за светло. Ипак, не чујете често аргумент да је електрично осветљење производ лењости и да би људи уместо њих требало да користе свеће. Паметна светла и други паметни уређаји су само природни наставак тог напретка.

Када почнете да гледате филм, само да бисте схватили да бисте више волели да се светла пригуше или угасе, ценићете погодност да се то деси без потребе да прекидате филм. Исто тако, када први пут одговорите на звоно из своје канцеларије, или чак и када сте далеко од куће, ценићете практичност видео звона на вратима.

Ако сте икада покушали да научите члана породице како да управља вашим компликованим системом за забаву, видећете олакшање у њиховим очима када можете да им кажете: „Само реци, ‘Алекса, упали ТВ’.” Тако је. много лакше него: „Укључите овај даљински, па тај даљински, па овај даљински“, или да им предате универзални даљински са десетинама дугмади.

  Подешавање приватног Docker регистра на Ubuntu 22.04

Погодност можда није неопходна, али то не значи да је то лоша ствар. Паметне куће пружају удобност створењима коју иначе не бисте имали, а захваљујући рутини чак нуде и душевни мир јер не морате да бринете ако сте се сетили да угасите светла у дневној соби.

Паметне куће решавају проблеме

Технологија паметне куће може вам помоћи да превазиђете неке свакодневне изазове. Узмите класичан пример да тражите од детета да испоручи поруку, само да бисте га посматрали како је виче са две ноге испред вас.

Помоћу гласовних помоћника можете комуницирати са свима у кући, без обзира где се налазе, путем интерфонских функција. Гоогле Хоме верзија овога је Броадцаст, и то је сјајно. Док почетна порука пролази кроз сваки звучник у кући, Гоогле помоћник шаље одговор изворном звучнику. Наравно, можете купити интерфоне, али често коштају бар толико као ан Ецхо Дот. Осим тога, гласовни асистенти вам нуде више функционалности.

Као бонус, када поставите звучнике гласовног помоћника у неколико соба као интерфоне, добијате и музику за целу кућу.

Гласовна контрола над вашим светлима и утикачима такође решава неке проблеме. На пример, мала деца су способна да кажу: „Алекса, упали светла“ пре него што дођу до прекидача за светло. Особе са инвалидитетом ће то такође ценити. Ако додате паметни сензори за мешавину, можете чак и програмирати светла и утикаче да се пале и гасе када уђете или изађете из собе. Са само неколико уређаја, ваш паметни дом може да превазиђе решавање проблема – може да обезбеди независност.

  НордВПН како добити бесплатно (тестирано мај 2024)

Паметни утикачи могу имати и секундарне предности. Поновно покретање рутера је и даље најбоља полазна тачка за решавање проблема са интернетом. Али рутери су често скривени на незгодним местима.

Можете купити паметније рутере, као што су Месх сетови, који садрже апликације које поново покрећу уређај. Међутим, они су скупи (Гоогле-ов нови Нест Ви-Фи почиње од 170 долара). Алтернативно, ако ваш тренутни рутер ради добро, можете га повезати на а З-Ваве утикач и поново покрените рутер са било ког места у кући.

Штеди новац

Ако се пробудите само да видите да је свако светло у кући остало да гори целу ноћ (поново), онда сте открили најлакши проблем који паметна кућа може да реши.

Што више људи имате у свом дому, то може бити теже обучити их да раде разумне ствари, као што је гашење телевизора или светла када напусте просторију. Ако имате децу, тај изазов често само расте.

Било би најбоље када би сви научили и запамтили важност очувања енергије, али ми смо само људи и склони забораву. Дакле, свака додатна помоћ да се превазиђе та расејаност је добродошла! Уз основне рутине, можете програмирати паметна светла и утикаче да се искључе преко ноћи, или чак током дана када су сви на послу или у школи — што вам штеди новац на вашем рачуну за струју.

Чак и ако се увек сећате да искључите светла и електронику, паметни утикачи и даље могу смањити потрошњу енергије. Чак и када су искључени, многи уређаји и даље црпе струју. На пример, модерне конзоле за игре користе више енергије од других уређаја када су искључене јер се и даље ажурирају у позадини.

  7 најбољих безбедних Веб Гатеваи (СВГ) решења за мала и велика предузећа

Енергија вампира није увек вредна борбе, али можете користити монитор потрошње електричне енергије да сазнате. Најбоље је да проверите или уређаје који се често укључују (као што су одвлаживачи) или области у којима је више електронике прикључено на један проводник (као што је ваш центар за забаву).

Можда ћете бити изненађени колико можете уштедети када спречите те уређаје да црпе струју. Поготово када узмете у обзир осам сати које проведете у сну, и шест до осам сати које проведете у школи или на послу.

Технологију паметне куће није увек лако поставити и потребно је више посла да се она уведе у мејнстрим. Ипак, ако уђете у то са разумевањем да ћете повремено морати да решавате проблеме, предности су веће од свих недостатака на које бисте могли да наиђете.

Које су мане?

Када су у питању паметне куће, нестабилност је дефинитивно проблем. На пример, ваш паметни дом може престати да ради, а не можете много да урадите поводом тога.

Једном смо хвалили Винк Смарт Хубс за све за шта су били способни, али не можемо више никоме препоручити да купује Винков хардвер. Ово се може десити са било којим паметним уређајем.

Чак и ако је компанија успешна, многе производе за паметне куће је тешко инсталирати. Можда ћете открити да решавате најгоре аспекте поседовања паметне куће.

Ипак, упркос свим недостацима, паметне куће могу пружити удобност, решити проблеме са којима се редовно сусрећете, па чак и уштедети новац. Ако вам то звучи добро, вреди улагања.