Да ли треба да користите ХДМИ, ДисплаиПорт или УСБ-Ц за 4К монитор?

Ако сте недавно купили нови 4К монитор, можда сте били збуњени низом портова на полеђини. ХДМИ, ДисплаиПорт, УСБ-Ц и Тхундерболт су сада уобичајени, али који је најбољи и зашто?

ХДМИ 2.1: Свестрани

Мултимедијални интерфејс високе дефиниције или ХДМИ је најчешћи интерфејс за екране данас. Користи се у телевизорима за повезивање конзола за игре и Блу-раи плејера. Обезбеђује стабилан дигитални сигнал који се може заменити без искључивања (искључити и укључити без искључивања уређаја) по жељи.

ХДМИ 2.1 је најновији стандард који су усвојили произвођачи уређаја, подржавајући проток од 48 Гбпс. То је довољно за покретање екрана од 10К при 60 кадрова у секунди у пуној 10-битној боји. Пошто говоримо о 4К екранима, ХДМИ 2.1 је више него адекватан.

Даиси-цхаининг—повезивање рачунара са монитором, а затим повезивање тог монитора са другим монитором—могуће је уз ХДМИ 2.1. Монитори који ово подржавају су, међутим, прилично ретки, и можете да повежете само два екрана истовремено.

ХДМИ 2.1 има неколико додатних трикова у рукаву, укључујући ограничену испоруку енергије (неуобичајено) и могућност да делује као Етхернет адаптер (са правим каблом). Такође може да користи ФрееСинц (или ВЕСА АдаптивеСинц) да елиминише цепање екрана.

ХДМИ каблови су јефтини, али имајте на уму да ћете морати да их надоградите да би били компатибилни са стандардом 2.1 ако желите да у потпуности искористите скуп функција.

Иако је ХДМИ 2.1 веома способан, пазите – могуће је да ваш 4К монитор подржава само старији ХДМИ 2.0 стандард. То значи да је ограничен на емитовање 4К сигнала при 60 кадрова у секунди у 8-битној боји. Такође ћете бити ограничени на 44,1 кХз и 16-битни пролазни звук са само два некомпримована аудио канала (5,1 аудио канала је компримовано).

За играче, ХДМИ 2.0 не подржава ФрееСинц стандард. ХДР садржај је ограничен на статичке метаподатке (стандард ХДР 10) у поређењу са 2.1, који подржава динамичке метаподатке (укључујући ХДР10+ и Долби Висион). Ови старији ХДМИ 2.0 4К монитори ће вам уштедети нешто новца, али ћете такође изгубити на неким функцијама.

  Како откључати детаљну статистику стримовања на Аппле ТВ-у

Ако љуљате 4К монитор са ХДМИ 2.1, мало је вероватно да ћете наићи на неко озбиљно уско грло у овој фази. Ако ваш монитор подржава само ХДМИ 2.0, ДисплаиПорт би могао да пружи боље искуство у погледу укупних карактеристика—посебно ако желите да у низу повежете више од два екрана.

ДисплаиПорт: бољи, бржи, јачи

ДисплаиПорт је дуго био избор ПЦ ентузијаста и, на папиру, није тешко схватити зашто. Док ХДМИ 2.1 ограничава брзину од 48 Гбпс, предстојећи ДисплаиПорт 2.0 стандард може да поднесе пропусност од 80 Гбпс. Међутим, вреди напоменути да се ДисплаиПорт 2.0 уређаји не очекују на тржишту до краја 2020.

То значи да ће већина људи и даље користити ДисплаиПорт 1.4 стандард, који се и даље добро уклапа у поређењу са ХДМИ 2.0.

ДисплаиПорт 1.4 може да поднесе 8К резолуцију при 60 кадрова у правој 10-битној боји, али само уз компресију тока приказа. Некомпримовани перформанси су исти као ХДМИ 2.0, на 4К/60/8-бит. Можете да повежете до два дисплеја преко ланчаног повезивања у 4К резолуцији, под условом да то подржавају ваши монитори.

Не постоје ограничења за пролазни звук као што је то са ХДМИ 2.0. ДисплаиПорт 1.4 је способан за до 192 кХз и 24-битни звук са 7.1 канала некомпримованог звука. Такође ћете добити подршку за ФрееСинц јер је ДисплаиПорт раније био услов за ово пре доласка ХДМИ 2.1.

ДисплаиПорт 1.4а такође подржава динамичке метаподатке за ХДР садржај, што значи Долби Висион и ХДР10+ подршку за шири светлину и распон боја. Могућности вашег монитора ће овде бити ограничавајући фактор, а не ДисплаиПорт.

За разлику од ХДМИ-ја, ДисплаиПорт-у недостаје било каква подршка за Етхернет. Ово је првенствено зато што се ДисплаиПорт углавном користи за везе између рачунара и монитора. ХДМИ, с друге стране, има шире апликације, укључујући повезивање АВ пријемника, телевизора и других потрошачких електронских уређаја.

ДисплаиПорт нуди неке добре предности у односу на ХДМИ 2.0, али оне се углавном примењују само ако желите да повежете више монитора. У будућности, са доласком ДисплаиПорт-а 2.1, биће могуће 4К при брзини фрејмова већој од 60 кадрова у правој 10-битној боји, али само на монитору који то подржава.

УСБ-Ц: Идеалан за власнике лаптопа

УСБ-Ц има широк спектар употреба. Могућност преношења сигнала екрана преко УСБ-Ц ослања се на технологију која се зове УСБ-Ц Алт Моде. У суштини, ово је само ДисплаиПорт преко УСБ-Ц прикључка. Необрађена пропусност и подржане резолуције зависе од ДисплаиПорт стандарда који се користи (у овој фази је вероватно 1.4).

  9 најбољих генератора садржаја за блогере и трговце

То значи да сви технички аспекти УСБ-Ц ДисплаиПорт-а преко Алт режима одражавају оне стандардног ДисплаиПорт-а 1.4. Са компресијом тока приказа, теоретски је могуће добити 4К сигнал при 60 кадрова са 8-битном бојом, иако је 8К резолуција у 10-битној резолуцији.

Један од главних разлога за одабир УСБ-Ц је једноставност употребе — УСБ-Ц портови су на свим модерним лаптоповима. Међутим, мораћете да се уверите да ваш лаптоп подржава излаз екрана преко УСБ-Ц Алт режима. Ово ће вероватно бити укључено у техничке спецификације или на веб локацији произвођача.

Излаз за екран УСБ-Ц Алт Моде такође треба да обезбеди подршку за УСБ Повер Деливери (УСБ-ПД). Ако ваш лаптоп подржава УСБ-ПД (а многи га подржавају), можете да напуните лаптоп и да га ставите на монитор помоћу једног кабла.

Мораћете прво да истражите да бисте били сигурни да ваш монитор обезбеђује праву излазну снагу за ваш лаптоп. На пример, тхе Делл УлтраСхарп У3219К нуди УСБ-Ц повезивање, са 90 В УСБ-ПД. То је више него довољно за пуњење МацБоок Аир-а или Делл КСПС 13 лаптопа. Међутим, он је мало мањи од 96 В „захтеваних“ за 16-инчни МацБоок Про (иако машина ретко троши толико снаге).

УСБ-Ц је одличан избор ако је ваш лаптоп компатибилан са њим — посебно ако се често крећете по кући или на радном месту. УСБ-ПД значи да нећете морати да носите пуњач са собом да бисте га прикључили на монитор. Такође ћете добити све предности ДисплаиПорт-а 1.4, који је и даље веома способан стандард.

Ипак, постоји спор око тога да ли је вишеструко повезивање више 4К монитора могуће преко УСБ-Ц-а. Ако вам је то важно, боље је да користите ДисплаиПорт или да се одлучите за Тхундерболт 3 монитор.

Тхундерболт: Одличан за Даиси-Цхаининг и Мац рачунаре

Тхундерболт такође користи УСБ-Ц порт, али ту се сличности завршавају. Тхундерболт 3 је активна технологија која нуди проток до 40 Гбпс уз употребу Тхундерболт 3 кабла. УСБ 3.2 Ген 2 је пасивна технологија која нуди до 20 Гбпс.

Иако ове две технологије користе исти УСБ-Ц порт, оне нису заменљиве. Тхундерболт 3 нуди неке озбиљне предности у односу на најновији УСБ стандард, захваљујући свом том додатном пропусном опсегу. Могуће је покренути два 4К дисплеја (са 60 кадрова), један 4К екран (са 120 кадрова) или један 5К екран (са 60 кадрова) са само једним Тхундерболт 3 каблом.

  Како да направите падајућу листу у Гоогле табелама

На 16-инчном МацБоок Про-у из 2019., два Тхундерболт кабла могу да покрећу четири 4К дисплеја у низу у низу или два 5К. Аппле је био снажан заговорник ове технологије од њене прве итерације, због чега је Тхундерболт можда идеалан избор за власнике Мац-а.

Тхундерболт 3 не само да вам омогућава да узастопно повежете друге екране, већ и друге уређаје, као што су спољни низови за складиштење, докови, или чак спољна ГПУ кућишта.

Мораћете да купите монитор који подржава Тхундерболт 3 ако желите да користите Тхундерболт 3 за повезивање екрана. Они обично коштају више од ваших просечних ХДМИ или ДисплаиПорт 4К монитора. Ни Тхундерболт 3 каблови потребни за њихово покретање нису јефтини.

Имајте на уму Тхундерболт када вршите надоградњу ако тренутно није опција за вас. Тхундерболт складиште велике брзине је вредно улагања, плус, смањује потрошњу каблова.

Ако већ имате ту могућност, Тхундерболт је дефинитивно вредан тога—посебно ако желите да у низу повежете више 4К монитора.

Вероватно не вреди издвајати новац за скупи Тхундерболт 3 кабл ако користите само један монитор, јер вам то не би пружило велику корист.

Дакле, који је прави за вас?

Коју опцију би требало да изаберете зависи од тога шта се надате да ћете постићи и које технологије су вам доступне. У време писања, ХДМИ 2.1 је већ на тржишту. Пружа највећу пропусност у смислу максималне резолуције, брзине кадрова и дубине боје и представља солидан избор.

ДисплаиПорт 1.4 је и даље пожељнији од ХДМИ 2.0 због његове супериорне пропусности и могућности повезивања. Међутим, ако не користите више монитора, два су прилично уједначена.

УСБ-Ц на крају зависи од тога да ли ваш лаптоп подржава УСБ-Ц алтернативни режим са ДисплаиПорт-ом и да ли монитор испоручује довољно снаге за пуњење вашег лаптопа. Ако ваш лаптоп има обе ове могућности, УСБ-Ц је згодан избор.

Тхундерболт 3 је најбржа веза са највећим протоком података. За повезивање два 4К монитора или повезивање 5К екрана, прилично је ненадмашно. Можете повезати и друге уређаје, што је уредно. Међутим, биће вам потребна подршка и на страни монитора и на страни рачунара, као и скупи кабл или два.