Да ли је мој иПхоне водоотпоран?

Модерни ајфони су водоотпорни, али јачина те заштите варира од модела до модела. Замена батерије или екрана вашег уређаја може утицати на ову заштиту, у зависности од тога ко је извршио поправке.

Такође је важно разумети да „водоотпоран” и „водоотпоран” нису иста ствар. Ево шта треба да знате.

Који иПхоне уређаји су водоотпорни?

Сваки иПхоне 11 Про и 11 Про Мак имају ИП68 оцену. Према Аппле-у, ови уређаји могу да издрже дубину до 4 метра 30 минута. Ово је „најводоотпорнији“ телефон који је Аппле икада произвео.

иПхоне КСС и КСС Мак долазе на другом месту, са ИП68 оценом. Аппле тврди да ови уређаји могу да издрже дубину од 2 метра до 30 минута.

Сваки иПхоне 7, 8, Кс и њихови модели Плус/Мак су постигли ИП67 оцену за дубину од 1 метар до 30 минута.

иПхоне 6с нема никакву врсту отпорности на воду или прашину, али је показао а висок ниво водоотпорности у потрошачким тестовима. Могуће је да је Аппле тестирао водоотпорну технологију која је званично ушла у иПхоне 7. Обе ревизије иПхоне-а СЕ немају никакву водоотпорност.

Разумевање отпорности на прскање, воду и прашину

Водоотпоран и водоотпоран није иста ствар када је у питању потрошачка електроника. Многи сатови су водоотпорни, али не могу да поднесу много више од прскања воде. Најновији модели иПхоне-а су водоотпорни, али постоје услови везани за ту оцену, као што су дубина и трајање експозиције.

Аппле нема начина да тестира водоотпорност сваког иПхоне-а који излази из фабрике. Истовремено, у медијима постоје извештаји о телефонима који су преживели изложеност која превазилази ИП6Кс рејтинг који им је додељен током тестирања.

Такође ћете наћи приче које не дају тако ружичасту слику, укључујући потпуно нове иПхоне уређаје који су отказали одмах након само кратког закуцавања. Не верујте слепо ИП рејтингу; није гарантовано да ће ваш иПхоне бити водоотпоран упркос најбољим напорима компаније Аппле.

Сваки нови иПхоне од иПхоне-а 7 се испоручује са неким обликом отпорности на воду и прашину који је подржан тестирањем обављеним у лабораторији. Са доласком породице иПхоне 11, ова водоотпорност је додатно побољшана. Ова заштита је дефинисана ИП (Ингресс Протецтион) степеном ИП67 или ИП68.

  Како користити Спотифи-јев АИ ДЈ

Први број одређује колико је уређај ефикасан у одвраћању чврстих материја попут прашине и песка. У овом случају 6 је највиша оцена, што значи да су сви модели иПхоне-а од иПхоне-а 7 потпуно заштићени од прашине. Не би требало да имате проблема са прашином или малим честицама које улазе у склоп екрана или кућиште.

Други број (7 или 8) одређује колико је уређај ефикасан у спречавању уласка течности. ИП67 оцена гарантује да уређај може бити потопљен на дубини од 1 метар до 30 минута и да остане функционалан. Степен ИП68 значи да уређај може да издржи дубине веће од 1 метра, иако су трајање теста и прецизна дубина препуштени произвођачу.

Оштећење од воде није покривено гаранцијом

Упркос ИП67 и ИП68 оценама, ваш иПхоне гаранција не покрива оштећење водом. То значи да ако се на вашем иПхоне-у појави грешка као резултат оштећења течности, Аппле неће поштовати њихову ограничену једногодишњу гаранцију.

Ако имате АпплеЦаре+ полису са покрићем за случајну штету, требало би да будете у могућности да платите фиксну накнаду за замену уређаја без обзира на то шта је проузроковало штету.

Присуство индикатора контакта са течношћу (ЛЦИ) ће открити да ли је ваш иПхоне дошао у контакт са течношћу која потенцијално може да оштети уређај. Ове индикаторе можете видети унутар СИМ лежишта било ког иПхоне-а 5 или новијег, као и у слушалицама и портовима за пуњење ранијих иПхоне и иПод модела.

Као резултат овога, Аппле препоручује избегавате следеће активности:

Пливање, купање или коришћење иПхоне-а у сауни или парној соби
Излагање уређаја води под притиском или великом брзином (нпр. туширање, сурфовање)
Чишћење уређаја ваздухом под притиском
Намерно потапање уређаја из било ког разлога
Оштећење или растављање уређаја
Коришћење иПхоне-а изван препорученог опсега температуре или влажности

Другим речима, Аппле изричито препоручује да не затапате свој иПхоне под водом. Чини се да је отпорност на воду иПхонеа последња линија одбране. Иако је иПхоне тестиран да издржи ИП67 или ИП68 оцену воде, не вреди намерно квасити свој иПхоне. Други фактори такође могу утицати на отпорност на воду.

Знате ту ствар када имате водоотпоран #ипхоне тако да направите неколико фотографија под водом у базену и изгледају сјајно па желите да их поставите #инстаграм али ваш иПхоне се поквари па га однесете #Аппле али неће да га поправе због оштећења водом?

  11 најбољих Цхроме екстензија заснованих на вештачкој интелигенцији за бољу продуктивност

Да, то.

— Стив Хилиер (@стевехиллиерУК) 8. августа 2018. године

Да ли је мој иПхоне и даље водоотпоран након поправке?

Услуга коју је одобрио Аппле не би требало да утиче на водоотпорност вашег иПхоне-а, али поправке треће стране могу довести до тога да ваш иПхоне касније неће бити водоотпоран. На иФикит форум, Џастин Берман из Екперимаца примећује да је оцена водоотпорности блиско повезана са присуством лепљивих трака које се налазе на склопу екрана.

Када се уређај отвори, водоотпорни печат је сломљен и траке ће морати да се замене да би се одржала водоотпорност. Ако вам је Аппле заменио батерију или екран, требало би да сте у реду. Поправке су увек скупље када их предузима Аппле, али генерално добијате оно што плаћате у виду резервних делова прве стране и квалификованих техничара.

Ствари постају незгодне када однесете свој уређај техничару треће стране без Аппле акредитације. Ова предузећа се налазе у тржним центрима и на главним улицама широм света, и генерално нуде конкурентне цене за уобичајене жртве паметних телефона, као што су поломљени екрани и батерије.

Ако одлучите да однесете свој иПхоне неком од ових продаваца, обавезно питајте да ли су лепљиве траке на склопу екрана правилно замењене. Мораћете да верујете техничару на реч. Једини начин да то са сигурношћу сазнате је ризик да ваш телефон буде оштећен водом. Где год је то могуће, однесите га у Аппле Сторе или техничару који је одобрио Аппле.

Шта још може утицати на водоотпорност иПхоне-а?

Оштећење вашег иПхоне-а може утицати на његову отпорност на воду. Ако ваш телефон снажно удари, можете оштетити лепљиву заптивку која спречава воду и прашину. Већа је вероватноћа да ће се то догодити ако не користите футролу. Било каква физичка удубљења или оштећења која могу изазвати померање компоненти унутар иПхоне-а повећавају шансе за оштећење.

Чишћење телефона ваздухом под притиском такође може угрозити заптивку. Аппле је увек препоручио да не чистите иПхоне таквим производима. Уместо тога, требало би да користите памучне брисеве, меку крпу и доста масти за лактове. Можете да очистите прикључак за пуњење ако се ваш иПхоне не пуни како треба, али немојте га излагати течностима да бисте то урадили.

  Подесите тајмере за било коју дужину времена на било који будући датум са одбројавањем [Android]

На крају, обична стара лоша срећа такође може утицати на то колико је ваш иПхоне водоотпоран. Аппле не подржава гаранције за штету од воде из неког разлога. Чак и најновији и најбољи модели иПхоне-а могу доћи директно из фабрике са дефектима, а хидроизолација није изузетак.

Чак и ако имате АпплеЦаре+, и даље ћете морати да платите паушалну накнаду да бисте заменили ваш иПхоне 11 са оценом ИП68 ако се оштети водом.

Желите „водоотпоран“ иПхоне? Користите футролу

Отпорност на воду уграђену у сваки модел иПхоне-а не треба се ослањати на било какво озбиљно излагање води. Ако постоји велика шанса да се ваш иПхоне покваси, можда бисте желели да инвестирате у водоотпорно кућиште.

Многе компаније специјализоване су за израду водоотпорних кућишта. Добра је идеја да се одлучите за бренд у који верујете јер ћете им полагати пуно поверења како бисте заштитили свој уређај. У време писања овог текста, навлаке за нови иПхоне 11 још увек се појављују.

Запамтите: Ако ови случајеви не успеју, одговорне компаније неће заменити ваш уређај. И даље ризикујете када користите ове производе, па будите свесни ризика.

Катализатор креирајте футроле за иПхоне водоотпорне до 10 метара (33 стопе) са ИП68 оценом воде. За око 90 долара можете заштитити свој уређај приликом роњења, роњења или планинарења по лошем времену. Такође добијате „војну“ заштиту од удара за падове до 2 метра (6,6 стопа) захваљујући поликарбонатној шкољки.

Живот доказ је још један поштовани бренд на тржишту робусних кућишта. ЛифеПрооф ФРЕ серија вам омогућава да однесете свој иПхоне на дубину до 2 метра (6,6 стопа) на сат времена, са заштитом од пада од 2 метра (6,6 стопа).

Тхе Хитцасе ПРО је водоотпорна и отпорна на ударце футрола за пливање, роњење и генерално заштиту вашег уређаја од опасности активног начина живота. Поред 10 метара (33фт) хидроизолације и 5 метара (16фт) заштите од пада, можете да причврстите власничка сочива на свој Хитцасе за побољшану мобилну фотографију.

Вода и иПхоне и даље се не мешају

Упркос напретку који је Аппле направио у заштити иПхоне-а од оштећења водом, још увек не можемо да вам препоручимо да потопите свој иПхоне под воду. Аппле такође не саветује ово, што се огледа у саветима за кориснике и условима гаранције компаније.

За сада бисмо вам препоручили да користите здрав разум, ставите свој иПхоне у заштитну футролу и уложите у потпуно водоотпорно кућиште ако ћете ускоро снимати селфије на каналу за брвнаре.