Да ли ће Виндовс 10 радити на мом рачунару?

Ако ваш рачунар користи Виндовс 7, постоји велика шанса да ће покренути и Виндовс 10. Оба оперативна система имају сличне хардверске захтеве. Сваки нови рачунар који купите или направите готово сигурно ће такође покретати Виндовс 10.

Још увек можете бесплатно да надоградите са Виндовс 7 на Виндовс 10. Ако сте на огради, препоручујемо да искористите понуду пре него што Мицрософт престане да подржава Виндовс 7.

Системски захтеви за Виндовс 10 су (скоро) исти као и за Виндовс 7

Ево хардверских захтева за Виндовс 10, директно из Мицрософт:

ЦПУ: 1ГХз или бржи
РАМ: 1 ГБ за 32-битни Виндовс или 2 ГБ за 64-битни Виндовс
Чврсти диск: 32 ГБ или већи
Графичка картица: ДирецтКс 9-компатибилна или новија са ВДДМ 1.0 драјвером

Захтеви за Виндовс 7 од деценије раније су исти, иако је Виндовс 10 потребно мало више простора на хард диску. Виндовс 7 треба 16 ГБ простора за складиштење за 32-битне системе или 20 ГБ за 64-битне системе. Системски захтеви за Виндовс 8 исти су као Виндовс 7.

Другим речима, ако ваш рачунар данас користи Виндовс 7 или 8, Виндовс 10 би требало да ради на њему — под претпоставком да нема мали чврсти диск.

Да бисте проверили колико интерне меморије ваш рачунар има у оперативном систему Виндовс 7, отворите Виндовс Екплорер и погледајте под Рачунар.

  Зашто је Виндовс 10 изненада деактивиран?

Ово су минимални системски захтеви

Да будемо јасни, ово су минимални захтеви. Не препоручујемо коришћење Виндовс 10 на рачунару са недостатком снаге који само испуњава ову минималну траку, али не препоручујемо ни покретање Виндовс 7 на таквом систему.

На пример, док је 32 ГБ довољно простора на диску за инсталирање оперативног система Виндовс 10, биће вам потребно више простора за инсталирање програма и преузимање датотека.

И док ЦПУ од 1 ГХз и 1 ГБ РАМ-а технички могу да покрену 32-битну верзију оперативног система Виндовс 10, савремени програми, па чак и модерне веб локације, могу се борити да раде добро. То важи и за Виндовс 7.

Ако ваш рачунар може добро да ради са Виндовс 7, вероватно може добро да ради и са Виндовс 10. Ако Виндовс 7 и ваше апликације раде споро на вашем систему, очекујте исто од Виндовс 10.

Виндовс 10 може бити чак и бржи од Виндовса 7

Вреди напоменути да је Виндовс 10 на неки начин чак и бржи. На пример, најновије верзије оперативног система Виндовс 10 укључују боље и брже решење за грешку Спецтре. Ако имате старији ЦПУ, он ће радити спорије на Виндовс 7, који има мање софистицирану закрпу Спецтре која више успорава ваш систем.

Виндовс 10 такође има доста посла који се одвијао током деценије развоја од када је Виндовс 7 објављен. На пример, Мицрософт је дизајнирао Виндовс 8 за користите мање РАМ-а него Виндовс 7. Брзо покретање, подразумевано омогућено, може убрзати покретање рачунара.

Основном оперативном систему је можда потребно више простора на диску, али је поједностављен. Ово није још једна ситуација са оперативним системом Виндовс Виста: Виндовс 10 је дизајниран да ради добро на рачунарима који користе Виндовс 8, а Виндовс 8 је дизајниран да ради добро на рачунарима који користе Виндовс 7.

  Поправите грешку ОнеДриве 0к8007016а у оперативном систему Виндовс 10

Још увек можете бесплатно да надоградите на Виндовс 10

Ако користите Виндовс 7, и даље можете бесплатно да надоградите на Виндовс 10. Све што вам треба је важећи Виндовс 7 (или 8) кључ и можете да инсталирате исправно лиценцирану, активирану верзију Виндовс 10.

Препоручујемо вам да искористите ово пре него што Мицрософт прекине подршку за Виндовс 7 14. јануара 2020. Надоградња на Виндовс 10 значи да ће ваш рачунар наставити да добија безбедносна ажурирања. Без надоградње, само предузећа која плаћају скупе уговоре о подршци могу наставити да добијају ажурирања.

Размислите о куповини новог рачунара

Ако сте забринути да ваш рачунар можда неће моћи добро да ради са Виндовс 10, а још увек користите Виндовс 7, размислите о томе да искористите прилику да купите нови рачунар. Модерни рачунари имају брже процесоре, бржу меморију, бољи графички хардвер и боље трајање батерије од старијих система.

Без обзира да ли тражите а буџетски лаптоп или десктоп рачунар који неће сломити банку, постоји много одличних опција које неће сломити банку. Ако вам је ваш Виндовс 7 систем трајао много година, постоји велика шанса да ће и нови рачунар учинити исто.