Зауставите Андроид 6.0 да чува ваше лозинке на вашем Гоогле налогу

Андроид 6.0 долази са пуно нових функција, а једна од њих су паметне лозинке. Шта раде паметне лозинке? Па, узима ваше лозинке и синхронизује их са вашим Гоогле налогом тако да их више никада не изгубите. Звучи сјајно, зар не? Гоогле ће имати све ваше лозинке и све што користите захтева Гоогле налог. То је у основи верзија ‘Један прстен да влада њима свима’ која одговара нашем свету. Ова функција је, нажалост, подразумевано укључена када надоградите на Андроид 6.0. У Андроид Лоллипоп-у је постојала слична функција која је сачувала вашу Ви-Фи лозинку на вашем Гоогле налогу. Са Андроидом 6.0 иде даље и чува лозинке унете у апликације и веб локације. Ако вас то алармира, ево где можете да искључите паметне лозинке.

Отворите апликацију Подешавања и померите се надоле до места где видите Гоогле. Немојте ићи на Налози и тамо додирнути Гоогле. У личном одељку подешавања постоји посебна поставка за Гоогле и ту треба да идете. Унутра ћете видети све врсте информација које су синхронизоване са вашим Гоогле налогом. Померите се до самог дна екрана и додирните „Смарт Лоцк за лозинке“.

Овде постоје две опције; Смарт Лоцк за лозинке чува ваше лозинке и за веб локације и за апликације на које сте се пријавили на свој Гоогле налог. Ово је оно што морате да искључите да бисте спречили чување лозинки на вашем Гоогле налогу.

Опција аутоматског пријављивања ће омогућити другим апликацијама да користе акредитиве за пријаву сачуване на вашем Гоогле налогу да би вас пријавили. На пример, ако имате инсталиран Фацебоок на свом уређају и преузмете апликацију која захтева пријављивање на Фејсбук, апликација ће наставити и користите своје Фацебоок акредитиве и одмах се пријавите. Можда ћете бити преусмерени када затражи дозволу за приступ информацијама на вашем Фацебоок налогу, али ако му нису потребне информације и само треба да вас аутентификује, вероватно нећете знати да је то урадите то док већ не користите апликацију.

  Ултимативни водич за решавање проблема са Андроид паметним телефоном

Функција аутоматског пријављивања звучи застрашујуће, али није ако је упоредите са функцијом Смарт Пассворд. Аутоматско пријављивање се ослања на АПИ-је које ће програмери интегрисати у своје апликације. Аутентификација ће се одвијати преко АПИ-ја, тако да у суштини морате да бринете о преузимању и инсталирању апликације која би могла бити злонамерна (а она постоји у Гоогле Плаи продавници) и која ће вероватно злоупотребљавати ову функцију.

Ако одлучите да користите ову функцију, долази са лепом белом листом коју можете попунити апликацијама које желите да искључите из функције Смарт Пассворд. Ако изузмете апликацију, њена лозинка неће бити сачувана на вашем Гоогле налогу.