Зашто би требало да надоградите свој стари монитор рачунара

Технологија монитора је драматично напредовала у последњих неколико година. Ако сте били усредсређени на замену других компоненти, можда сте одавно закаснили за надоградњу монитора. Ево шта сте пропустили!

ИПС монитори коначно достижу кашњење од 1 мс

Раније, ако сте желели монитор са ултра-ниским кашњењем, морали сте да купите ТН панел. Већина монитора долази у једном од три типа дисплеја: ТН, ИПС и ВА. Сваки тип је имао предности и недостатке.

ТН панели су били фаворизовани због свог ултра-ниског времена одзива од једне милисекунде. Ово ствара врло мало уочљивог заостајања између тастатуре и екрана, што смањује појаву духова и замућења покрета. Једини проблем је што ТН панели имају ужасне углове гледања и репродукцију боја мање од идеалне.

ИПС панели су се бавили оба ова питања. Поред тога што имају бољи однос контраста од већине ТН панела (што у стварном свету значи дубљу црну боју), они имају много боље углове гледања. Једини проблем је што су донедавно ИПС панели могли да управљају кашњењем од 4 милисекунди или више.

Све се променило у јуну 2019 ЛГ је најавио нови асортиман „Нано ИПС“ екрана на Е3. Ово су били први ИПС панели на свету са кашњењем од 1 милисекунде. То значи да играчи више не морају да жртвују репродукцију боја или углове гледања ако желе монитор високих перформанси.

Тренутно можете купити два Нано ИПС монитора од ЛГ-а: врхунски 38-инчни УлтраГеар 21:9 закривљен 144 Хз за 1.799 долара, или више прилагођен потрошачима 27-инчни УлтраГеар 16:9 144 Хз за 499 долара.

Брзина освежавања погодила је кров

Стопа освежавања је колико пута се монитор освежава у секунди. Брзина освежавања од 60 Хз значи да монитор ажурира екран 60 пута у секунди. Док је 60 Хз савршено погодно за општу употребу рачунара, монитори са већом брзином освежавања су чешћи него икада раније.

  Како да гледам само на Снапцхат

Пре само неколико година, 144 Хз је био стандард за којим су играчи јурили. Сада, 240 Хз није неуобичајено, а неки монитори се протежу чак и до 280 Хз. Када је упарен са довољно моћним рачунаром, монитор са великом брзином освежавања може да трансформише ваше целокупно искуство играња.

Глаткоћа је назив игре. Ако надоградите са 60 на 240 Хз, ваш нови монитор ће се ажурирати четири пута чешће од старог. Ово је нешто што ћете приметити у скоро свему што радите на свом рачунару, од померања курсора и померања веб страница до играња игрица.

Да ли је то неопходност? Не. Да ли је то лепо имати? Да. Да ли ћете моћи да се вратите на модел са споријом стопом освежавања? Вероватно не. Монитори са високом брзином освежавања најчешће се продају играчима, а посебно конкурентним играчима који ће искористити сваку могућу предност.

На срећу, не морате да трошите тону готовине. Јефтини ТН монитори имају неке од највећих стопа освежавања на тржишту, на рачун репродукције боја и углова гледања. Ако трошите више на ИПС панел, уверите се да је кашњење што је могуће ниже (идеално, 1 милисекунда) да бисте избегли појаву духова или замућења покрета.

Замените два монитора једним ултрашироким

Уопштено говорећи, ултрашироки монитор је сваки рачунарски екран са односом ширине и висине 21:9. За контекст, традиционални широки екрани имају однос ширине и висине од 16:9, док иПад има стари ЦРТ телевизијски стандард од 4:3.

Захваљујући њиховој додатној ширини, ултрашироки монитор може бити прикладна замена за два „стандардна“ монитора. Пошто ћете изгубити оквир на средини екрана, можда ћете сматрати да ће вам искуство бити привлачније захваљујући закривљеном дизајну.

Ултрашироки монитори никада нису били популарнији или приступачнији, захваљујући смањеним трошковима производње. Можете зграбити пристојан ултрашироки 21:9, као што је Ацер КСР342ЦК 34 инча 1440п 100 Хз, за мање од 700 долара у тренутку писања овог текста. Можете уштедети још више новца ако вам не сметају ствари попут ултра-ниског кашњења.

  Како написати АутоХоткеи скрипту

Ипак, могуће је да 21:9 једноставно није довољно широк за вас. Можда желите да замените три стандардна монитора и имате новца за прскање. У том случају, покушајте са 32:9 супер-ултрашироком, као што је 49-инчни 49ВЛ95Ц-В од ЛГ-а, који може бити ваш за само 1500 долара у тренутку писања.

Самсунг, Делл, АСУС и други произвођачи су ушли у ултрашироки простор у последњих годину дана. Ови монитори који су шири него иначе имају тенденцију да жртвују високе стопе освежавања и ултра-ниску латенцију у корист непокретности екрана, па имајте то на уму ако тражите монитор за игре.

Ако кренете ултрашироким путем, морате запамтити још једну ствар, а то је простор на столу. Ако ћете користити постоље које долази са монитором, потребан вам је сто са доста ширине и дубине. Једноставан начин да се ово заобиђе је да поставите монитор на ВЕСА носач, што би такође требало да смањи подрхтавање монитора (и, да, ове ствари се заиста тресу).

Цена 4К монитора је значајно пала

Ако желите велики монитор, 4К је прави избор. Не само да добијате већу резолуцију, што значи више простора на екрану, већ ћете такође моћи да повећате величину монитора на 27 или 32 инча без жртвовања квалитета слике. Захваљујући већој густини пиксела, екран ће изгледати оштро и појединачни пиксели ће бити тешко видљиви.

Ако имате ограничен буџет, не морате да прелазите на 4К, под условом да сте вољни да се жртвујете. На крају спектра са буџетом, гледате на време одзива од око 5 милисекунди и брзину освежавања од 60 Хз. На пример, буџетски бренд Моноприце продаје а 27-инчни 4К ХДР400 сертификован екран за мање од 400 долара у тренутку писања.

Куповина у оквиру буџета значи да постоје разне друге ствари на које треба пазити, укључујући тачност боја. Ако ћете користити монитор за било какав озбиљан рад са бојама, као што је уређивање фотографија, оцењивање боје видеа или уметничка дела, требало би да калибришете свој монитор са периферија за калибрацију боја, У сваком случају.

Ако потрошите мало више, погледајте нешто попут ЛГ 27УК850, 4К екран који има ХДР10 сертификат. Чак користи и модеран УСБ-Ц конектор. За око 500 долара добићете супериорну осветљеност, велику тачност боја и строжу контролу квалитета од неких других јефтинијих брендова.

  Исправите грешку да сте прекинули везу у Хало Инфините-у

Само имајте на уму да чак и најбољи 4К монитори и даље имају компромис у поређењу са моделима од 1080п и 1440п. Узми Ацер Предатор Кс27, на пример; овај монитор од 1.800 долара има време одзива од 4 милисекунде са брзином освежавања од 120 Хз.

ФрееСинц и Г-Синц су сада свуда

ФрееСинц и Г-Синц су две сличне технологије које смањују цепање екрана. „Цепање екрана“ се односи на ружне хоризонталне линије које се појављују на екрану када брзина освежавања није синхронизована са рачунаром. Када се брзина освежавања прилагоди у ходу, то више није проблем јер ће екран и рачунар бити синхронизовани.

Упркос сличним циљевима, две технологије се различито примењују. Г-Синц је власничка технологија, што значи да је у власништву и строго чува НВИДИА. Имплементиран је са наменским хардверским чипом у монитору, који скида оптерећење са ГПУ-а.

ФрееСинц, с друге стране, је АМД-ова отворена технологија. Не користи чип. Уместо тога, ослања се на технологију под називом Адаптиве Синц која је уграђена у ДисплаиПорт стандард. Такође захтева више труда на страни ГПУ-а него Г-Синц. Такође морате да користите ДисплаиПорт (не ХДМИ) да бисте то искористили.

Више монитора користи ФрееСинц јер је лакши за имплементацију и не плаћа се НВИДИА порез. Међутим, ФрееСинц може довести до појаве духова на неким моделима (овај проблем се ретко среће на Г-Синц мониторима). Међутим, обе имплементације значајно смањују цепање екрана и представљају значајно побољшање у односу на застарели В-Синц.

Ако сте играч, вероватно ћете желети ФрееСинц или Г-Синц сертификован монитор. Добра вест је да технологија проналази пут до широког спектра модела, по свим ценама. Ако имате ограничен буџет, скоро сигурно гледате у ФрееСинц монитор. Међутим, ако имате више да потрошите, добићете боље перформансе од Г-Синц монитора.

Да ли је вредно надоградње? Да!

Надоградња је више од једноставног повећања сирове снаге. Повремено морате потрошити новац ван случаја. Нови монитор може да оживи читаво ваше подешавање и учини вас продуктивнијим. Такође пружа далеко импресивније искуство, било да играте игрице, уређујете фотографије или једноставно прегледате веб.