Зашто веб локације одједном траже од мене да сачувам колачиће?

Колачићи, а не чоколадни комадићи, одавно су познати израз свима који користе интернет. Наше опште схватање је да веб локације чувају колачиће на нашем рачунару. Повремено ће неко писати о забринутостима о ‘приватности’ и ‘праћењу’ у вези са овим колачићима који узнемирују људе. Они наивнији, па чак и неки разумни, помислиће да су случајно инсталирали огроман шпијунски програм на свој рачунар и сваки њихов клик се сада прати. То није оно што колачићи раде. Чување колачића омогућава веб локацијама да запамте поставке и задрже сесије прегледања. На пример, ако почнете да купујете на Амазону без пријављивања на свој налог и затворите картицу случајно или намерно, када следећи пут посетите сајт, артикли које сте претходно додали у корпу за куповину ће и даље бити тамо. Зашто? Због колачића. Ако сте у реду са веб локацијама које чувају колачиће, онда се можда једноставно питате зашто постоји изненадна потреба за вашим изричитим пристанком да их сачувате. Одговор на то је нови закон донет у складу са Директивом ЕУ о е-приватности.

Закон наводи;

лице не сме да складишти нити добија приступ информацијама које се чувају у терминалној опреми претплатника или корисника осим ако су испуњени услови из става (2).

(2) Услови су да претплатник или корисник те терминалне опреме-

(а) има јасне и свеобухватне информације о сврхама
складиштење или приступ тим информацијама; и

(б) је дао свој пристанак.
Правило 6 Правилника о приватности и електронским комуникацијама из 2003. (ПЕЦР)

  5 начина да шифрујете свој интернет саобраћај

Ево како би искачући прозор за сагласност за колачиће могао да изгледа и како се чита.

Закон у основи значи да када људи посете веб локацију која чува колачиће у њиховом претраживачу, морају знати да их чува. Они такође морају да знају која је сврха чувања ових колачића и морају да пристану на то.

Постоје изузеци од закона. Када је чување колачића апсолутно неопходно, односно без чувања не можете користити дотичну веб локацију или услугу, веб локација не мора да тражи вашу сагласност за чување колачића. Претпоставља се да то дајете коришћењем веб странице или њене услуге. На пример; колачићи потребни да запамтите ствари које сте додали у корпу за куповину биће изузети јер су неопходни да би вам омогућили куповину артикла.

Добра вест је да колачићи за праћење огласа прве и треће стране нису изузети од закона и да ће захтевати сагласност корисника за чување у вашем претраживачу.

Свеобухватну директиву коју је издала Канцеларија међународног комесара можете прочитати преко везе на крају. Документ даје кратку историју закона, дефинише услове и стране и помаже власницима веб локација и корисницима у погледу усклађености.

Прочитајте Упутство о правилима коришћења колачића и сличних технологија