Зашто не би требало да користите Менаџер лозинки вашег веб претраживача

Препоручујемо коришћење менаџера лозинки као што је 1Пассворд, ЛастПасс или Битварден. Али савремени веб претраживачи имају уграђене менаџере лозинки, па зашто инсталирати други? Постоји много добрих разлога да избегавате уграђену алатку вашег веб претраживача.

Зашто вам треба менаџер лозинки

Коришћење менаџера лозинки је кључно. Највећи ризик за ваше налоге на мрежи је поновна употреба лозинке. Ако користите исте лозинке изнова и изнова, пробој на једној веб локацији значи да су ваша адреса е-поште и лозинка тамо. Нападачи ће покушати да искористе ту е-пошту и лозинку за пријаву на друге сајтове. Овај једноставан трик је начин на који се рачуни често „хакују“ ових дана.

Решење је коришћење јаких, јединствених лозинки свуда. Али ко може да запамти стотине или чак десетине јаких лозинки? Менаџер лозинки може да запамти ако је за вас. Сећате се главне лозинке свог менаџера лозинки, која откључава ваш сигурни трезор. Ваш менаџер лозинки може насумично генерисати јаке лозинке, запамтити их за вас и пријавити вас на веб локације са њима.

1Пассворд, ЛастПасс, Битварден, и Дасхлане сви су поуздани, самостални менаџери лозинки. Отворени извор КееПасс је такође у реду, али нема уграђене функције синхронизације.

Веб претраживачи су могли да памте ваше лозинке дуги низ година, али њихови менаџери лозинки сада постају све софистициранији. Ипак, препоручујемо да прескочите менаџер лозинки уграђен у ваш веб прегледач — било да је то Цхроме, Фирефок, Сафари или Едге — и да користите наменски менаџер лозинки.

  Дијаграми рибље кости или Ишикаве за мање од 5 минута

Менаџер лозинки вашег веб претраживача је у реду

Менаџер лозинки вашег веб претраживача је бољи него ништа. Без додатног софтвера, ваш веб претраживач може запамтити све ваше лозинке и безбедно их синхронизовати између ваших уређаја. Могу се чувати шифроване у облаку. Можете да користите јаке лозинке које је тешко памтити јер их ваш софтвер аутоматски памти уместо вас. Ово чува ваше налоге безбедним, јер нећете морати да поново користите лозинке.

Налог са којим је синхронизован — као што је ваш Гоогле налог у Цхроме-у или ваш Аппле ИД у Сафарију — може бити заштићен потврдом идентитета у два корака како би се спречило да се људи пријаве.

Али постоје неки проблеми. Уграђени менаџери лозинки у веб прегледачима нису тако моћни и корисни као менаџери лозинки трећих страна. Сустижу се, али још нису тако добри. Ево зашто.

Изван само једног претраживача

Менаџери лозинки трећих страна су на више платформи и међу претраживачима. Уграђени менаџери лозинки претраживача ограничени су на тај одређени претраживач. Рецимо да користите Гоогле Цхроме на рачунару или Мац-у и Сафари на иПхоне-у. Ако користите менаџер лозинки треће стране, своје лозинке можете имати у било ком претраживачу. Ако користите уграђени менаџер лозинки веб претраживача, не можете да мешате и упарујете претраживаче.

Осим тога, менаџери лозинки нуде добре апликације за десктоп и мобилне уређаје, олакшавајући приступ лозинкама, лиценцним кључевима, Ви-Фи кодовима и било чему другом што желите да ускладиштите свуда.

Генерисање лозинки

Менаџери лозинки трећих страна не памте само ваше постојеће лозинке – они могу аутоматски да генеришу јаке нове када креирате налог или мењате лозинке постојећег налога.

  Како користити Цхроме-ов уграђени менаџер задатака

Неки претраживачи сада додају уграђене генераторе лозинки — Цхроме и Сафари сада имају ову функцију — али не морају нужно да нуде све опције које се налазе у менаџерима лозинки, као што је могућност контроле дужине лозинке и врсте знакова садржи.

Лако дељење лозинки

Менаџери лозинки имају једноставне функције дељења лозинки. Желите да поделите своју Нетфлик лозинку са члановима породице? То можете учинити помоћу менаџера лозинки са уграђеном функцијом дељења. Сви ћете добити приступ истом уносу лозинке и, ако ажурирате лозинку, она ће се променити за све остале.

Прегледачи немају уграђене функције дељења лозинки. Можете послати лозинку неком другом у текстуалној поруци или е-поруци, што није баш безбедно. Ако то урадите, такође се неће аутоматски ажурирати ако икада будете морали да га промените. Функције дељења лозинке су одличан начин за дељење налога домаћинства.

Упозорења о опасностима од лозинке

Менаџери лозинки имају уграђена упозорења као што су ЛастПасс Сецурити Цхалленге и 1Пассворд’с ВатцхТовер. Они ће вам указати на слабе и поново коришћене лозинке и чак ће вам рећи када се лозинка коју користите појавила у бази података лозинки која је процурила. Ово вам помаже да будете у току са заштитом својих дигиталних налога. Нема потребе за посебном услугом за проверу да ли је ваша лозинка украдена.

Веб претраживачи полако добијају и овакве функције – Гоогле има проверу лозинки у свом менаџеру лозинки. Гоогле такође нуди Екстензија за проверу лозинке за Цхроме, који уграђује у претраживач, али ово није толико моћно као сличне функције уграђене у менаџере лозинки.

  8 радњи које треба да предузмете ако мислите да је ваш Мац хакован

Чување више од лозинки

Менаџери лозинки вам омогућавају да чувате више од само лозинки. На пример, можете да креирате безбедне белешке које садрже текст као што су кодови за улаз у зграде и приступне фразе за Ви-Фи. Можете чак и да додате прилоге датотека у свој трезор, што га чини одличним местом за чување пореских докумената, скенираних копија пасоша и возачке дозволе и других осетљивих информација.

Да бисте безбедно чували датотеке попут ових, можда ћете направити шифроване архивске датотеке и отпремити их у услугу складиштења у облаку. Коришћење предности трезора вашег менаџера лозинки је практичније.

Ово такође добро функционише са дељењем—можете да складиштите све врсте осетљивих информација и докумената и делите их са свима којима је потребан приступ.

Пребацивање је једноставно

Срећни смо што су менаџери лозинки веб претраживача све моћнији, али још увек нису конкурентни моћнијим менаџерима лозинки.

Ако вас је ово убедило и тренутно користите менаџер лозинки вашег веб претраживача, не брините – можете да пређете на менаџер лозинки и увезете сва своја корисничка имена и лозинке из уграђеног менаџера лозинки вашег веб претраживача. Менаџер лозинки који одаберете ће вас провести кроз процес увоза.

Да ли су менаџери лозинки безбедни?

Чување свих ваших лозинки у једном програму може изгледати мало чудно — зар нисте требали да запамтите све ове ствари? — али ми (и многи други стручњаци) тврдимо да је безбедније од алтернативе. Ево зашто би требало да верујете менаџерима лозинки.