Зашто се Виндовс 10 толико ажурира?

Мицрософт каже да је Виндовс 10 „услуга“, а компанија га често ажурира безбедносним закрпама, исправкама грешака и новим функцијама. Ажурирања се обично дешавају аутоматски у позадини, па хајде да то демистификујемо: Ево шта Виндовс инсталира и када.

Колико често Виндовс 10 проверава да ли постоје ажурирања?

Виндовс 10 проверава да ли постоје ажурирања једном дневно. То ради аутоматски у позадини. Виндовс не проверава увек ажурирања у исто време сваког дана, мењајући свој распоред за неколико сати како би обезбедио да Мицрософт-ови сервери не буду преплављени армијом рачунара који проверавају ажурирања одједном.

Ако Виндовс пронађе ажурирања, аутоматски их преузима и инсталира.

Иако Виндовс 10 проверава да ли постоје ажурирања једном дневно, то не значи да их инсталира сваки дан. Мицрософт не објављује ажурирања за Виндовс сваки дан, тако да Виндовс Упдате често неће пронаћи доступне исправке и неће ништа инсталирати.

Ажурирања дефиниције стижу више пута дневно

Мицрософт Виндовс Дефендер апликација, сада позната као Виндовс безбедност, је апликација за заштиту од малвера (антивирус) уграђена у Виндовс 10. Покреће се аутоматски у позадини и штити ваш рачунар. Ако инсталирате други антивирусни програм, уграђени Виндовс антивирус се сам онемогућава и омогућава да антивирус по избору ради.

Као и свим безбедносним апликацијама, Мицрософт-овом антивирусу су потребна редовна ажурирања дефиниција, тако да може да идентификује и ухвати најновији откривени малвер. Ова ажурирања су мала, брза и не захтевају поновно покретање. Нећете ни приметити да их ваш рачунар инсталира осим ако не отворите страницу Виндовс Упдате у подешавањима и не држите на оку.

  Поправите грешку на плавом екрану Виндовс 10 Нетвтв04.сис

Да бисте проверили када су ажуриране дефиниције инсталиране, идите на Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате > Прикажи историју ажурирања, померите се надоле и проширите „Ажурирања дефиниција“.

Можете да проверите колико често се ажурирања дефиниција инсталирају тако што ћете отићи на Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате > Прикажи историју ажурирања, померите се надоле и проширите одељак „Ажурирања дефиниција“.

Ажурирања драјвера стижу повремено

Хардверски драјвери су делови софтвера који омогућавају хардверске уређаје као што су ваш звук, Ви-Фи, графика, штампач и друге компоненте рачунара. Произвођачи хардвера понекад објављују нове верзије ових драјвера са исправкама грешака или другим побољшањима.

Виндовс Упдате такође испоручује ажурирања хардверских драјвера за ваш рачунар. Произвођачи хардвера дају нове хардверске драјвере Мицрософту, а Виндовс Упдате их преузима на ваш рачунар. Колико често ваш рачунар прима ажурирања драјвера зависи од хардверских уређаја које садржи и колико често произвођачи хардвера објављују исправке.

Можда ћете морати да поново покренете рачунар да бисте ажурирали управљачки програм, у зависности од драјвера.

Листа инсталираних ажурирања управљачких програма може се наћи у одељку „Ажурирања управљачких програма“ у Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате > Прикажи историју ажурирања.

Кумулативна ажурирања стижу једном месечно

Мицрософт објављује „квалитетну исправку“ за Виндовс сваког месеца другог уторка сваког месеца, што је познато као „Уторак закрпе“. Ово су велика ажурирања која садрже безбедносне исправке, као и друге исправке грешака. Зову се кумулативне исправке јер обједињују велики број поправки—чак и поправке из претходних ажурирања, осигуравајући да морате само да инсталирате једно велико кумулативно ажурирање чак и ако је рачунар искључен неколико месеци.

Технички, то је мало компликованије од овога. Кумулативно ажурирање у уторак познато је као „Б ажурирање“ јер је објављено у другој недељи у месецу. Ту су и ажурирања „Ц“ и „Д“ објављена у трећој и четвртој недељи у месецу. Они садрже исправке грешака и друга побољшања, али ћете их добити само ако ручно кликнете на дугме „Провери ажурирања“. Ако то никада не урадите, добићете ове исправке грешака у Б ажурирању следећег месеца у уторак.

  Како да поправите грешку напајања Виндовс кернела у 5 једноставних корака

Кумулативна ажурирања захтевају поновно покретање. Они додирују важне датотеке које се не могу мењати док је Виндовс покренут.

Можете погледати и листу кумулативних ажурирања које је Виндовс пронашао на страници Историја ажурирања. Идите на Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате > Прикажи историју ажурирања, померите се надоле и проширите „Ажурирања квалитета“.

Ажурирања ван опсега стижу у хитним случајевима

Иако Мицрософт обично чека да објави безбедносне исправке као део ажурирања Б закрпа у уторак једном месечно, понекад објављује ажурирања „ван опсега“. Они се тако зову јер су пуштени ван уобичајеног распореда.

Они се углавном ослобађају у хитним случајевима — на пример, када постоји безбедносна грешка нултог дана која се искориштава у дивљини и проблем се мора одмах решити.

Ова ажурирања обично захтевају и поновно покретање.

Ажурирања функција стижу сваких шест месеци

Мицрософт такође издаје велике, главне верзије оперативног система Виндовс 10 једном сваких шест месеци. То назива „ажурирања функција“. Они укључују много промена и побољшања. На пример, ажурирање за Виндовс 10 за април 2019. ће додати лагану тему радне површине са новом подразумеваном позадином радне површине и многе, многе друге мање промене, укључујући побољшану претрагу датотека у менију Старт и побољшања ниског нивоа која ће учинити да Виндовс 10 ради брже.

Међутим, они се не покрећу увек одмах. Мицрософт га гаси и покушава да понуди ажурирање вашем рачунару само ако компанија мисли да ће добро радити на вашем хардверу. Можда их нећете добити сваких шест месеци ако се не потрудите да их тражите. На пример, ажурирање за октобар 2018. за Виндовс 10 још увек није на већини Виндовс 10 рачунара крајем фебруара 2019.

Ова велика ажурирања увек захтевају поновно покретање. Захтевају много дужи процес инсталације, тако да ћете провести више времена буљећи у плави екран док се процес заврши. Дужина процеса ажурирања зависи од брзине вашег рачунара и ажурирања—Мицрософт је убрзао процес инсталације током последњих неколико верзија.

  Како инсталирати мапе на Минецрафт УВП Виндовс 10 апликацију

Ако видите екран „Рад на ажурирањима“ са обавештењем „Ваш рачунар ће се поново покренути неколико пута“, Виндовс вероватно инсталира ажурирање функције.

Као и код Ц и Д ажурирања, обично ће вам бити понуђено ово ажурирање након објављивања ако одете на екран Виндовс Упдате у подешавањима и кликнете на „Провери ажурирања“. То вас чини „трагачем“ и Мицрософт ће вам дати ажурирање чак и ако не мисли да је ажурирање спремно за хардвер вашег рачунара. Да, то је чудан начин да се раде ствари.

Можете да видите последње инсталирано ажурирање функције на екрану Историја ажурирања. Погледајте под „Ажурирања функција“ на врху екрана Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате > Прикажи историју ажурирања.

Како контролисати када се Виндовс ажурира

Виндовс 10 се ажурира аутоматски и не даје вам ни приближно толико контроле као што је то учинио Виндовс 7, посебно на Виндовс 10 Хоме.

И даље можете да спречите да Виндовс аутоматски инсталира ажурирања и поново покрене систем током одређених сати у дану. Само промените „Активно радно време“ на време када користите рачунар. На пример, ако редовно користите рачунар од 18 до 22 сата, уверите се да су они означени као ваши активни сати. Виндовс 10 неће инсталирати ажурирања током тих сати. Можете подесити до 18 сати сваког дана као своје активне сате.

Да бисте спречили да Виндовс аутоматски преузима и инсталира ажурирања на везу, можете да подесите везу као ограничену. Виндовс ће преузети само одређена критична, мала ажурирања и неће аутоматски преузимати и инсталирати већину ажурирања. Ова поставка је дизајнирана да чува податке на везама са ограниченим подацима, али можете да је омогућите на било којој вези — чак и жичној Етхернет вези.

Корисници Виндовс 10 Профессионал такође могу приступити додатним ажурирањима за паузирање, одлагање и на други начин одлагање ажурирања након што се више тестирају на потрошачким рачунарима. Виндовс 10 Хоме би вам коначно могао дозволити да паузирате ажурирања када стигне ажурирање за април 2019.