Зашто је Нотепад још увек одличан за вођење белешки

У свету у коме су фенси, хипер-повезане апликације за прављење белешки пуне пејзажа, једна апликација стоји сама у својој лаганој једноставности: Виндовс Нотепад. Ево зашто је и даље одличан избор за вођење белешки.

Предности Нотепад-а

Скромни Виндовс Нотепад је са нама већ 35 година и од тада је уграђен у сваку верзију Виндовс-а Виндовс 1.0. Има једноставан посао: да лако прегледа, креира и уређује текстуалне датотеке, које су један од најосновнијих грађевинских блокова модерног рачунарства.

Чак иу данашње време, Нотепад је и даље користан алат за прављење брзих белешки на рачунару. Наравно, постоје специјализоване апликације за прављење белешки које подржавају софистицираније форматирање, структурирање података или синхронизацију између платформи засновану на облаку. Али за неке људе, додатне функције само значе додатни пртљаг са којим се радије не би бавили. Ево зашто је Нотепад и даље одличан.

Брз је и лаган

Када желите нешто да запишете, желите да то урадите брзо док је идеја још свежа. На тај начин, Нотепад сија. Кликните на икону Нотепад и програм ће се муњевито појавити на екрану. Нема чекања да се библиотеке и фенси функције учитају у меморију пре него што можете да користите програм. Када дође инспирација, сваки тренутак је важан, а Нотепад је спреман и чека да ухвати ваше идеје.

  Најчешћи Ви-Фи стандарди и типови, објашњено

Успут, ако желите брз начин да означите временске ознаке својих белешки помоћу Нотепад-а, само притисните Ф5 и тренутни датум и време ће бити одмах уметнути у вашу датотеку.

Користи формат складиштења за будућност

Текстуалне датотеке су старе колико и сами лични рачунари (у ствари старији), и све док Виндовс пише своје текстуалне датотеке у индустријски стандардни формат као што је АСЦИИ или Уницоде, врло је вероватно да ћете моћи да читате своје белешке на било која компјутерска платформа далеко у будућност. Други програми пишу своје посебно форматиране белешке у власничким форматима датотека или чак базама података које можда неће бити лако читљиви у будућности.

Ви останите под контролом

Нотепад вам омогућава да сачувате своје белешке (као текстуалне датотеке) тачно тамо где их желите, а немате никога осим свог оперативног система да одговорите о томе како их организујете, копирате или направите резервну копију. Можете да мигрирате своје белешке у другу апликацију тако што ћете их отворити у било којој апликацији која разуме текстуалне датотеке.

Ако користите апликацију за прављење белешки, ваше белешке могу бити закључане иза налога са плаћеном претплатом и ускладиштене у облаку. Компанија која чува податке је чувар ваших идеја.

Ако апликација складишти податке локално на неочигледној локацији на вашем чврстом диску у власничком формату и неки будући сценарио опоравка од катастрофе вас натера да пребирате по пепелу својих података, покушај да пронађете и повратите своје стварне податке о белешкама у Филе Екплорер-у ће бити варљив.

Приватност и безбедност су на вама

Са апликацијама за прављење белешки синхронизованих са облаком, ваше белешке се гурају преко интернета и могу се видети на било ком уређају са апликацијом. То значи да постоји више потенцијалних начина да приступите тим подацима ван ваше надлежности, укључујући случајно од стране породице или пријатеља који с времена на време могу посудити ваш уређај.

  Како се можете пријавити на Хулу на Року

Такође, ваше белешке синхронизоване са облаком се често чувају на удаљеним серверима иза јавно доступних пријава, што значи да ваши акредитиви могу бити украдени и вашим подацима приступити са било ког места на Земљи. Једна повреда безбедности у вашем налогу и све ваше потенцијално осетљиве или приватне белешке су отворене за њих.

Са текстуалном датотеком у Нотепад-у, подаци су у потпуности у вашим рукама, ускладиштени на вашем локалном уређају. Све док се придржавате безбедних рачунарских навика и чувате своју машину безбедном, текстуална датотека не иде никуда осим ако је прво не копирате.

Суочавање са недостацима Нотепад-а

Волимо Нотепад, али не можемо рећи да је то увек најбоље решење за све. За општу погодност, можете изабрати другу апликацију. Али постоје и начини да се отклоне недостаци Нотепад-а.

Нема фенси форматирања текста

Истина је: ако су вам потребне функције обликовања текста, као што су подебљано, курзив или промена величине фонта, Нотепад није решење. Међутим, можете користити симболе и интерпункцију за једноставно форматирање. Звездице представљају одличне тачке, табулатори могу да формирају увучене листе, СВА ВЕЛИКА СЛИКА служе као добра заглавља, а поновљене цртице или знаци једнакости чине одличне сепараторе линија. И не заборавите на класично _додавање истицања_ помоћу знака доње црте.

Ако заиста не можете да живите без подебљаног текста, испробајте ВордПад. Ако вам је потребна елегантна пагинација, испробајте апликацију за обраду текста као што је Мицрософт Ворд.

Нема синхронизације у облаку или прављења резервних копија

Ако више волите да радите у медијуму текстуалног формата и такође желите да имате резервне копије у облаку или могућности синхронизације, складиштите текстуалне датотеке Нотепад-а у сервису датотека у облаку као што је Дропбок или ОнеДриве. Сваки пут када притиснете сачувај у Нотепад-у, ваше промене ће завршити на сваком уређају који користи апликацију у облаку.

  Како променити звук Снапцхат обавештења на Андроиду

Без шифровања или безбедности засноване на налогу

Наравно, текстуалне датотеке нису подразумевано закључане иза шифрованог налога – осим ако их не складиштите у шифрованој партицији датотека којом управља нешто као што је ВераЦрипт или Мицрософт-ов Битлоцкер. А ако више волите да ограничите приступ својим белешкама лозинком, постоје и други начини да белешке очувате приватним, укључујући не дозвољавање људима којима немате поверења да користе ваш рачунар.

Недостатак функције претраге

Наравно, можете претраживати унутар текстуалне датотеке помоћу Нотепад-а притиском на Цтрл+Ф да бисте отворили дијалог Пронађи. Али шта ако имате 500 текстуалних датотека и морате да пронађете информације у једној од њих? У том случају, Виндовс Сеарцх долази у помоћ, омогућавајући вам да претражујете унутар онолико текстуалних датотека колико желите.

Нема организационих карактеристика

Ако желите да организујете своје белешке по концепту или датуму, направите логичку структуру фасцикли у Филе Екплорер-у и копирајте текстуалну датотеку на одговарајућу локацију.

Како користити Нотепад за прављење белешки

Зашто не испробати Нотепад одмах? Лако је: само кликните на дугме „Старт“, откуцајте „Бележница“, притисните ентер и спремни сте да кренете.

Можда ћете бити изненађени лакоћом са којом можете ускочити у прављење белешки кад год желите.