Зашто још увек користим 34-годишње ИБМ модел М тастатуру

У свету у коме се технологија која се брзо мења све више може да се употреби, једна ствар остаје стална у подешавањима мог рачунара: моја 34-годишња ИБМ побољшана тастатура са 101 тастером, опште позната као Модел М. Ево зашто никада нећу одустати од њеног кликања тастери и идеалан распоред.

Порекло модела М

ИБМ патентни дијаграм актуатора опруге за извијање у употреби.

ИБМ ПЦ из 1981. долази са тастатуром са 83 тастера (познатом као „Модел Ф“). Рецензенти су му се генерално дивили, али су неки критиковали елементе његовог изгледа и неколико незгодних кључних облика. Иначе, то је била звер од јединице — тешка и издржљива, са а извијање опруге дизајн прекидача који му је дао индустријски осећај.

Пре много година, имао сам е-маил разговор са ИБМ ветераном Дејвидом Бредлијем, који је радио на оригиналном ИБМ ПЦ-у. Рекао ми је да је између 1983.-1984. ИБМ окупио радну групу од 10 људи да одговори на критике оригиналне тастатуре, како би могли да произведу много бољу замену. Разматрали су студије употребљивости, ергономију и повратне информације потрошача. Такође су погледали популарне дизајне конкурената, попут ДЕЦ ЛК201, терминална тастатура која популаризовао обрнути-Т распоред тастера са стрелицом.

Резултат је била ИБМ Енханцед Кеибоард са 101 тастером. Први пут је објављен за терминал 1985. и за ПЦ КСТ и АТ машине 1986. Када већина људи помиње „Модел М“, обично говоре о овој тастатури, иако се она технички односи на породица производа са сличним карактеристикама.

Модел М је био иновативан јер је одвојио свој распоред на четири различите области: куцање, нумеричка табла, контрола курсора/екрана и функцијски тастери. Додао је тастере Алт и Цтрл са обе стране и два додатна Фн тастера. Неколико тастера је такође имало повећана подручја за ударце, а тастер Есц (дугме „Назад/Изађи“ у то време) био је више изолован да би спречио људе да га случајно притисну.

ИБМ побољшана тастатура је такође била исплативија од ранијег модела Ф. Многи метални делови су замењени пластиком, а мембрана испод опруга за извијање заменила је капацитивне прекидаче.

Међутим, то не значи да су ове уштеде пренете на потрошача. 1986. године ИБМ Енханцед Кеибоард кошта 295 долара, што је еквивалент од око 695 долара данас. То је озбиљно тесто—али сте добили озбиљну тастатуру.

  Шта је зелена технологија и зашто је важна за будућност?

Како сам се навукао на модел М

Почетком 1990-их користио сам а Фујитсу тастатура са побољшаним распоредом са 101 тастером за ББСинг. Открио сам да могу да куцам око 50 процената брже на њему него на тастатурама са другим распоредима. Онда су дошла мрачна времена. Просуо сам толико соде по свом Фујитсу-у, да се на крају разбио. Следеће деценије користио сам јефтине тастатуре које сам испоручио са клоновима рачунара које сам користио.

Отприлике 2001. године добио сам своју прву тастатуру модела М бесплатно у локалу хамфест када ми је продавац дао ИБМ ПЦ АТ није желео да се врати до свог аутомобила. Остао је као део моје колекције до краја 2006.

Када сам почео да пишем професионално, открио сам да жудим за чвршћом тастатуром са традиционалним распоредом од 101 тастер, као што је Фујитсу. Извукао сам модел М из ормана, и захваљујући ан АТ-то-ПС/2 адаптер за конектор за тастатуру, могао бих да га користим на свом тада модерном рачунару. Мора да сам га волео, јер сам га раставио за ПЦ Ворлд 2008, и од тада нисам ћутао о томе.

Зашто још увек користим модел М

Датум производње мог модела М.

Дакле, да, још увек користим своју прву тастатуру модела М, направљену 13. августа 1986, сваки дан. Дођавола, тренутно га користим. Користио сам стотине друге тастатуре последњих 30 година, али, из много разлога, стално се враћам на ову. Објаснићу зашто.

Распоред

Тврдио бих да ИБМ Енханцед Кеибоард са 101 тастером има идеалан распоред рачунарске тастатуре. Била је нашироко опонашана, па је скоро свима позната. Након што сам га користио више од 25 година, знам тачно где се све налази без потребе да гледам доле.

Неки критикују локацију тастера Цапс Лоцк на побољшаном распореду, тврдећи да би уместо тога требало да буде Цтрл, као што је био на ранијим изгледима. Могу ово да разумем, али није ми било тешко да притиснем Цтрл кад год ми затреба.

Има тачан број кључева

Било је времена када је сваки додатни тастер изнад стандарда од 101 тастер (ионако на америчким тастатурама) захтевао посебан драјвер за правилно коришћење. Дакле, подразумевано је сваки тастер који није био на моделу М досадан.

Неке тастатуре су укључивале тастере за навигацију унапред и уназад, контролу јачине звука и још много тога. Срећом, ти дани су углавном прошли, захваљујући УСБ ХИД стандард. Ово је учинило неке од тих додатних кључева потенцијално универзалним у модерним оперативним системима.

Више волим минимализам модела М. Био сам анти-Виндовс тастер безвезе већ 26 година. Није ми се свидео углавном зато што је стао на путу познатом распореду тастатуре који сам користио док сам играо МС-ДОС игре попут Доом и Блоод 1990-их.

  Како пронаћи свој стари Инстаграм биос

Данас долазим до предности Виндовс пречица на тастатури (беби кораци на лаптопу). И даље ми се не свиђа што је Виндовс тастер заглављен између Цтрл и Алт. Драго ми је да није на мом моделу М, али бих могао да експериментишем са мапирањем на кључ који се ретко користи.

Звучи и осећа се задовољавајуће

Ако сте икада користили електричну писаћу машину, разумећете тактилне и звучне повратне информације модела М. Кад год притиснете тастер на ИБМ Селецтриц, чули сте ударац док је типска лопта ударила у папир. Замах брзог механичког покрета вибрирао је целу машину.

Тајни сос у свакој тастатури модела М је механизам који се зове покретач опруге за извијање. Сваки кључ компримира сићушну опругу док изненада не шкљоцне о страну цилиндра, производећи звук „клик“. Опруга такође гура малу клацкалицу која се окреће испод сваког тастера који региструје притисак тастера на мембрани испод.

Захваљујући брзим опругама, увек знате када сте притиснули тастер. Због његовог високог квалитета, такође знате да је рачунар регистровао кључ. Исто се не може рећи за јефтино тастатуре са гуменом куполом.

Као резултат тога, модел М је славно бучан. Сваки притисак на тастер генерише два клика, тако да скоро звучи као да куцате двоструко више од стварне брзине. Ако икада куцам док телефонирам, особа са друге стране обично ућути и онда каже нешто попут: „Света краво! Шта је то било?!“

Издржљив је

Опет, мој модел М има 34 године. Користио сам га скоро без престанка већ 14 година. И даље функционише баш као потпуно нова тастатура. Нема погрешно регистрованих притисака на тастере, поломљених капица тастера или излизаних слова. Упоредите то са јефтиним тастатурама са гуменом куполом. Распадају се након само неколико година тешке употребе.

Остаје на месту

Моја тастатура модела М тежи преко пет фунти због челичне плоче унутра, која би вероватно могла да заустави метак малог калибра. Пластика је дебела, храпава и, упркос поодмаклој старости, још увек нема никаквих пукотина. Остаје тамо где сам га ставио и не помера се док куцам.

Флексибилно је

Многи рани модели тастатуре модела М укључују модуларни конектор за кабл. Ово вам је омогућило да промените кабл ако се покварио или да замените АТ каблом ПС/2 конектора. Такође, многе моделе М су укључивале дводелне поклопце за кључеве. Ово је омогућило да се тастери лако преуреде ако желите. Оштећени поклопац (што је било ретко) је такође било лако заменити ако сте имали делове са донаторске тастатуре.

Минимално је стилски

Дизајн модела М је ненаметљив и елегантан. Нема блиставог логотипа, блиставог углатог индустријског дизајна или заслепљујућих РГБ ЛЕД диода за подешавање. Визуелно, то је управо оно што би требало да буде: тастатура.

  Како присилно затворити апликацију на вашем Мац-у

То је као стари пријатељ

С обзиром да се технологија тако брзо мења све време, утешно је знати да је део историје ИБМ-а још увек користан док пролазим кроз бескрајну параду бржих рачунара.

Уживам у јединственом карактеру ове одређене тастатуре и поносим се њеном умећем.

Можете добити и једну

Доом на модерном рачунару са моделом М тастатуром.

Ако желите да испробате модел М, постоје различити начини на које то можете да урадите. Можете га ставити еБаи, или га ловите на распродајама у дворишту, на бувљацима или у продавницама за штедњу. Сајтови попут ЦлицкиКеибоардс нуде обновљене моделе. Такође можете купити модерног потомка модела М Уницомп.

Тастатуре модела М направљене током ПС/2 ере нису нарочито ретке — то кажу неке процене произведено је преко 10 милиона. Дакле, још увек их много лебди, вероватно у плакарима, таванима, гаражама и подрумима.

У ствари, ако вам је срце стало на старински модел, предлажем да се распитате међу пријатељима и рођацима. Ако имају рачунар марке ИБМ од средине до краја 1980-их до средине 1990-их, велике су шансе да имају и тастатуру Модел М. Испеците им колачиће и нехајно питајте о томе следећи пут када свратите.

Како повезати модел М са модерним рачунаром или Мац рачунаром

Да бисте повезали Модел М са модерним ПЦ или Мац рачунаром, биће вам потребан адаптер који можете да прикључите на било који старински кабл (ПЦ АТ или ПС/2) који имате у УСБ порту. Обично можете добити ПС/2 на УСБ решења на Амазону за 5 до 7 долара који добро функционишу, али повремено могу бити кварни.

Такође можете пронаћи специјализованији адаптер, овако АТ на УСБ модел дизајниран од стране ентузијаста, за око 40 долара на еБаиу. Такође је могуће купити кабл са интегрисаним УСБ конвертором који прикључује се директно у модуларни СДЛ порт модела М на полеђини, ако га ваша јединица има.

Са овим претварачима, Модел М се понаша као уређај са УСБ тастатуром за укључивање и рад који је усклађен са стандардима. То значи да га можете користити са Виндовс, мацОС и Линук (или чак Хаику ако се осећате љутито). Неки људи чак прикључите их на своје иПад-ове.

Решавање дилеме Виндовс кључа

Ако волите Виндовс тастер и бринете се да бисте га могли пропустити док користите старински модел М, не плашите се. Могуће је мапирати Виндовс тастер на други који можда користите ретко, као што је Цапс Лоцк или Ригхт Алт. Постоје и модерне варијације тастатуре Модел М укључити Виндовс кључ направио Уницомп.

Такође, ако волите дугмад за контролу јачине звука, можда би било могуће да их мапирате на Сцролл Лоцк и Паусе на моделу М. (Ускоро ћу експериментисати са овом идејом.)

Захваљујући све убрзанијим циклусима надоградње рачунарске технологије, постоји уобичајена заблуда да је стара рачунарска технологија подразумевано увек застарела. Међутим, захваљујући моделу М, знамо да то једноставно није истина. Претпостављам да ће проницљиви дактилографи свуда уживати у моделу М тастатурама деценијама које долазе. Срећно куцање!