Интелови процесори 10. генерације: шта је ново и зашто је важно

Интел је успео у АМД-овом Ризен 3000 изазову недавном најавом нове десете генерације десктоп процесора. Названи Цомет Лаке-С, ови процесори доносе низ побољшања и неколико изненађујућих нових карактеристика. Ево шта је тако сјајно у вези са њима и зашто би произвођачи рачунара или било ко ко гледа унапред направљене десктоп рачунаре требало да размотре један за своју следећу опрему.

Интел је 30. априла најавио нове Цомет Лаке десктоп чипове. Раније тог месеца, представио је нове Цомет Лаке мобилне процесоре за лаптопове и друге мање рачунаре. Овде се нећемо упуштати у ствари везане за лаптоп. Међутим, Интел је рекао да ће више од 100 лаптопова ове године изаћи са новом 10. генерацијом процесора. Што се тиче десктоп процесора, они би требало да почну да се појављују у мају 2020.

Много језгара

Цомет Лаке ЦПУ-и имају много језгара. Цоре и9-10900К је врхунски чип, са 10 језгара и 20 нити. ЦПУ језгра обрађују упутства из система и чине да ваш рачунар ради магично. Што више језгара има, више инструкција систем може да обради истовремено. Систем ће такође боље радити.

Једина препрека је што програмери софтвера морају да искористе сва та дивна језгра. Многи не, било зато што им не треба толико снаге, или њихов софтвер није оптимизован за машине са мега језгром.

Ипак, ако ваше радно оптерећење укључује тешке апликације, попут уређивања фотографија или видео записа, или игрица, онда сва та језгра могу помоћи.

Хипер-Тхреадинг (скоро) до краја

Хипер-Тхреадинг је Интелово име за поделу једног језгра на два виртуелна. Што се оперативног система тиче, добијате два језгра по цени једног. То значи да ваша машина може брже да обрађује упутства. У прошлости, Интел је био шкрт са Хипер-Тхреадинг-ом на стоним рачунарима, ограничавајући га на Цоре и7 и Цоре и9 процесоре.

  Како додати пречице за датотеке Гоогле диска на почетни екран [Android]

За Цомет Лаке, међутим, наћи ћете Хипер-Тхреадинг све до Цоре и3 и Пентиум делова. Генерално, са Цомет Лаке-С, Цоре и3 делови имају четири језгра и осам нити, Цоре и5 има шест и 12, Цоре и7 има осам и 16, а Цоре и9 има 10 и 20.

Толико Хипер-Тхреадинг-а је огромно и значи да би могло бити изненађујућих понуда за процесоре нижег нивоа за јефтине игре. Када се објаве рецензије Цомет Лаке за десктоп рачунаре, ловци на повољне цене ће желети да их пажљиво прочитају за детаље о перформансама и ценама, као и компромисе са Цоре и3 процесорима.

Нове матичне плоче

Произвођачи процесора углавном покушавају да направе ЦПУ компатибилне са старијим матичним плочама неколико генерација, али то не траје вечно. У неком тренутку, захтеви нових процесора захтевају нове ЦПУ утичнице на матичној плочи, а самим тим и нове матичне плоче. То време је дошло са Интел Цомет Лаке.

Цомет Лаке-С користи нови ЛГА1200 соцкет. Нове матичне плоче ће бити лако уочити, јер ће имати специфичне ознаке, укључујући З490, Б460, Х470 и Х410.

Побољшања ефикасности преноса топлоте

Највећи проблем који сваки рачунарски систем мора да реши је како да се охлади. Када се делови рачунара превише загреју, њихови сигурносни механизми почињу да смањују перформансе. Другим речима, они постају спорији да би спречили физичко оштећење. Кључ је, дакле, да ове компоненте преносе топлоту што је могуће ефикасније како би вентилатори или уређаји за течно хлађење могли да избаце топлоту пре него што оде предалеко.

Интел-ови нови ЦПУ 10. генерације би требало да буду бољи у преносу топлоте. Интел је направио нека интерна подешавања на њему како би повећао величину интегрисаног распршивача топлоте (ИХС). ИХС је део који преноси топлоту са ЦПУ-а. Већа величина би требало да ефикасније држи топлоту даље од унутрашњости ЦПУ-а и резултира бољим перформансама.

  7 најчешћих грешака на веб локацији које утичу на СЕО

Искључите нити за мање топлоте

Као што смо раније расправљали, предност Интеловог Хипер-Тхреадинг-а је што омогућава ЦПУ-у да ради брже. Као и обично код рачунарског хардвера, недостатак је што веће перформансе долазе по цену генерисања више топлоте.

Са Цомет Лаке-ом, Интел омогућава искључивање Хипер-Тхреадинг-а на бази по језгру. Дакле, уместо да једно језгро ради као два, једно ће радити као једно. Са мање језгара које раде, ЦПУ генерише мање топлоте. Са мање топлоте, језгра која раде могу да раде на вишим нивоима током дужег периода.

Мало је нејасно како ће све ово функционисати у пракси. Међутим, чини се да ће искључивање Хипер-Тхреадинг-а захтевати улазак у БИОС матичне плоче уместо једноставног прекидача у оперативном систему Виндовс 10.

Тхермалс Тхроугх тхе Рооф

Добро је што је Интел урадио сав тај посао на ефикасности преноса топлоте јер су неки од ових ЦПУ-а способни да се заиста загреју. Врхунски Цомет Лаке процесори — Цоре и9-10900К, Цоре и7-10700К и Цоре и5-10600К — могу генерисати до 125 вати топлоте под интензивним радним оптерећењем. Мерење овога назива се топлотна пројектована снага или ТДП.

Све ово само значи да је рачунарима потребан способан хладњак да се чудовишта из Цомет Лакеа вишег нивоа не загреју.

Пробијање кроз 5,0 ГХз

Брзине процесора се мере у гигахерцима. Генерално, што је већа брзина такта, ЦПУ ради боље. Има неких великих упозорења у вези са том тврдњом, али нећемо улазити у њих овде.

Потрошачки процесори обично нису премашили 5 ГХз, али Интел је пронашао начин. Цомет Лаке процесори користе нову технологију под називом Тхермал Велоцити Боост (ТВБ). Ово ће погурати једно језгро до 5,3 ГХз када је температура процесора испод 70 степени Целзијуса. То једно језгро ће моћи да ради на вишем нивоу за кратке рафале, што може помоћи у играма и другим захтевним апликацијама.

  Како направити Снапцхат видео за наочаре без наочара

Цоре и9 Цомет Лаке десктоп процесори ће такође имати функцију под називом Турбо Боост 3.0 Мак. Ово открива два језгра са најбољим перформансама (не раде сва подједнако добро) на процесору и повећава њихове брзине мало веће за одређене намене, као што је играње игара. Опет, резултат је бржи процесор под одређеним оптерећењима.

Оверцлоцкинг ПЦИе, али нема ПЦИе 4.0

Неке Цомет Лаке матичне плоче ће моћи да оверклокују ПЦИе траке како би оствариле више перформанси од компоненти, као што су графичке картице. Ова могућност ће се разликовати у зависности од матичне плоче, јер је на произвођачу да ову функцију учини стварношћу. Ова функција је углавном за екстремне оверклокере—хот-роддерс ПЦ универзума.

Нешто што нови Интелови процесори неће имати је могућност ПЦИе 4.0 — уместо тога ће се задржати на ПЦИе 3.0. ПЦИе 4.0 помаже компонентама као што су графичке картице и уређаји за складиштење података да раде двоструко брже од тренутно. Међутим, све компоненте — од графичке картице, до матичне плоче и процесора — морају подржавати ПЦИе 4.0.

АМД већ подржава ПЦИе 4.0 у својим Ризен 3000 процесорима и Кс570 матичним плочама, али Интел је одлучио да још не следи тај пут. Ово није неразумно, јер АМД-ове Кс570 плоче захтевају додатно хлађење да би се носиле са овом новом верзијом ПЦИе.

Ипак, неке врхунске матичне плоче компатибилне са Цомет Лаке очекују надоградњу и имаће уграђен ПЦИе 4.0. Ово омогућава мало сигурности у будућности, али неће радити на ПЦИе 4.0 нивоима док Интел не подржи нови стандард.

То су главне карактеристике надолазећих Цомет Лаке ЦПУ-а. Биће припремљене и друге доброте, попут фирмвера за бржи Етхернет и РАМ, и Ви-Фи 6 интеграција.

Биће занимљиво видети како се ова линија ЦПУ-а такмичи са АМД-овим Ризен 3000 процесорима.