Интернет стриминг: шта је то и како функционише?

Већ дуже време емитујемо садржај са интернета и дошло је до тачке да је интернет синоним за услуге као што су Нетфлик и Иоутубе. Али шта је тачно стриминг и како функционише?

Стримовање се дешава мало по мало

Када желите да погледате видео или пустите песму на рачунару, прво морате да је преузмете. Не постоји начин заобићи то. Знајући ово, можете погледати Нетфлик или Спотифи и питати „како смо схватили како да тренутно преузмемо видео снимке и музику?“ Па, то је само ствар. Када стримујете медије, они се не преузимају тренутно на ваш рачунар; преузима део по део у реалном времену.

Реч „стриминг“ је самоописна. Информације стижу на ваш рачунар у непрекидном, сталном току информација. Ако је преузимање филмова слично куповини флаширане воде, стриминг филмова је попут употребе славине за пуњење празне боце.

Можете упоредити стримовање филма са гледањем ВХС касете. Када пустите ВХС траку, свака секунда видео и аудио записа се скенира део по део. Ово се дешава док гледате у реалном времену, што значи да ће сваки прекид изненада паузирати или прекинути ваше искуство гледања филма.

Када стримујете филм или песму, ваш рачунар преузима и декодира ситне делове медијске датотеке у реалном времену. Ако имате неуобичајено брзу интернет везу, датотека може бити у потпуности преузета пре него што завршите са гледањем или слушањем, због чега ће се стрим понекад наставити неко време чак и ако се интернет прекине. С обзиром на то, све што стримујете не иде у трајну меморију вашег рачунара (иако ће неке услуге, као што је Спотифи, ставити неке мале кеш датотеке на ваш уређај да би будућа репродукција била бржа).

  Како ограничити ко може да одговара на ваше твитове

Предузећа напорно раде да би стриминг била брза

Стримовање видео и аудио записа са интернета није ново; само се чини новим јер је коначно згодно. Гледање видео снимка или пуштање песме са веб странице дешавало се мало по мало некада је било досадно и дуготрајно. Стрим би се стално заустављао и покретао, а могли бисте да проведете минуте само чекајући да се медији баферују (а понекад се уопште не би баферовали).

Али начин на који стриминг функционише углавном је остао исти. Фајлови се преузимају мало по мало док их гледате или слушате. Инфраструктура се променила, а компаније као што су Иоутубе и Нетфлик су напорно радиле (и потрошиле много новца) на изградњи те инфраструктуре.

Иоутубе и Нетфлик су користили само један или два сервера за хостовање свог садржаја, и то није функционисало. Корисници који су били удаљени од сервера искусили су доста заостајања, а дани са великим прометом (на пример, субота увече) би успорили сервере за стримовање до пузања. Компаније су решиле овај проблем тако што су изградиле мреже за испоруку садржаја (ЦДН) за складиштење и слање садржаја. ЦДН је густа, глобална мрежа сервера који сви садрже исти садржај. Ово смањује кашњење, чува сервере у густо насељеним подручјима од преоптерећења.

Наравно, моћан ЦДН је бескористан ако сви ваши корисници имају лоше интернетске везе. На неки начин, овај проблем се временом решава сам од себе. ИСП-ови се увек такмиче за брже, моћније интернет везе и напредак као широм света Гоогле Фибер а 5Г кућне интернет конекције су тек на видику.

Али неки сервиси за стриминг и ИСП-ови су схватили да, упркос брзим кућним интернет везама и густим ЦДН-овима, велики глобални интернет саобраћај може да изазове кашњење у стримингу. Да не спомињемо, услуге као што је Нетфлик користе више од 15% глобалног интернет пропусног опсега у свету. Када много људи емитује најновију сезону Странгер Тхингс-а, цео интернет може да успори.

  Како да промените ПаиПал налог са пословног на лични

Као резултат тога, услуге стриминга имају тенденцију да обезбеде Опен Цоннецт Апплианцес (ОЦАс) ИСП-овима. Ови ОЦА-и су у основи чврсти дискови који су пуни популарних филмова, песама и другог садржаја за стримовање и смањују потребу да ваш ИСП преусмери ваш интернет саобраћај на Нетфлик или Хулу сервер. Ово не само да чини стримовање бржим, већ и спречава да се цео интернет успори на милост и немилост Нетфлик-а.

Стримовање уживо представља нове проблеме

Са видео стримингом уживо на платформама као што су Фацебоок Ливе или Твитцх, информације које примате на рачунару се дешавају у реалном времену (или што је ближе томе). Као што можете замислити, стример уживо мора да буде у могућности да отпрема садржај онолико брзо колико можете да преузмете садржај.

Док ливестреамер снима свој видео, свака милисекунда тог видеа (и пратећег звука) се разбија на мале датотеке. Ове мале датотеке су компримоване и организоване помоћу енкодера, лете преко интернета, а ваш рачунар их преузима мало по мало. Пошто су датотеке кодиране, ваш рачунар може да их споји у разумљив видео и не би требало да постоји много заостајања између вас и извора за стримовање.

Популарни сервиси за стриминг уживо као што су Твитцх и Иоутубе користе глобалну мрежу сервера како би смањили кашњење и побољшали квалитет видео стримовања. Али сви видео снимци који се преносе уживо су на милост и немилост интернет конекције стреамера. Као што можете замислити, ливестреамери не могу да користе ОЦА. На срећу, развој брзих кућних интернет конекција, као што је Гоогле Фибер, омогућио је стриминг уживо, а имплементација 5Г кућних интернет конекција ће додатно побољшати квалитет стримова уживо.

  7 најчешћих грешака на веб локацији које утичу на СЕО

Будућност стриминга су видео игре

Идеја о игрању видео игрица у вашем претраживачу није нова. Добар део интернета је посвећен малим игрицама, а има доста људи који посећују Фејсбук посебно за Фармвилле и Цанди Црусх. Али неке компаније покушавају да одведу игрице у претраживачу корак даље стварањем сервиса за стриминг за игре на конзоли са великим бројем ресурса.

Само да будемо јасни, не говоримо о ливестреамингу Фарм Симулатора на Твитцх-у, говоримо о даљинском игрању видео игрица, без наменске конзоле или рачунара од 1000 долара. Са стримингом игара, сервер удаљен од вашег дома управља свим шкрипавањима бројева која је потребна за напајање игара гладних ресурса. Услуге попут Гоогле-а Пројецт Стреам и Нвидијиних ГЕФОРЦЕ САДА обећајте да ће ваш усрани лаптоп од 100 долара моћи да игра чак и највеће, најлепше игре. Ово може уштедети људима много новца и елиминисати баријеру коју су хардверска ограничења поставила за видео игре.

Наравно, стримовање видео игрице на нечији рачунар је много теже од стриминга филма. Не преузимате прогресивно статичну датотеку; манипулишете и комуницирате са датотеком у реалном времену. Ако постоји било какво кашњење између уноса контролера и активности на екрану, онда се игра не може играти. Можете гледати на услуге као што су Скипе и Фацетиме као претечу за стриминг игара, јер захтевају брзе двосмерне везе. Али стриминг игара мора бити много беспрекорнији.

Услуге стриминга игара са великим ресурсима још увек нису мејнстрим или суперпоуздане, тако да компаније не говоре о својим пословним тајнама. Али знамо да они у суштини следе Нетфлик-ове стопе. Компаније као што је Нвидиа граде ЦДН-ове који су пуни супермоћних графичких картица, а Гоогле покушава да открије како да упари Опен Цоннецт Апплианце који су пуни игара са брзим Гоогле Фибер кућним интернет услугама. У сваком случају, стриминг игара је следећи корак у причи о стримингу медија.