Како ажурирати на Убунту 18.04 на Виндовс 10

Виндовс 10 је добио ново ажурирање функција. Ажурирање за Виндовс 10 за април има много нових функција, али изгледа да Убунту апликација у Мицрософт Сторе-у није добила надоградњу. Мицрософт је изричито рекао да и даље ради на пружању службене подршке за Убунту 18.04 на Виндовс 10. Ово значи да ако инсталирате Убунту на Виндовс 10 након ажурирања на Виндовс 10 1803, добићете Убунту 16.04. Званично, следећа верзија још увек није подржана, али изгледа да вас ништа не спречава да извршите ручну надоградњу.

Уверите се да користите најновију верзију оперативног система Виндовс 10, тј. 1803 ака Априлско ажурирање или Спринг Цреаторс Упдате. Инсталирајте Убунту из Мицрософт продавнице и покрените га. Унесите следећу команду да проверите коју верзију користите и требало би да буде верзија 16.04.

lsb_release -d

Да бисте ажурирали на Убунту 18.04 на Виндовс 10, унесите следећу команду и потврдите промену својом лозинком.

sudo do-release-upgrade -d

Команда ће приморати Убунту да провери да ли је доступна нова верзија, а када је откривена, питаће вас да ли желите да наставите са надоградњом.

Прихватите надоградњу и она ће је преузети и инсталирати. Од вас ће бити затражено да интервенишете два пута током процеса надоградње. Први пут, Убунту ће вас питати да ли желите да инсталирате најновију верзију датотеке ссхд_цонфиг. Можете задржати тренутну верзију или можете преузети најновију.

Затим, мало даље током процеса надоградње, Убунту ће вас питати да ли желите да уклоните застареле пакете. Можете изабрати да их уклоните или да их задржите. Када се надоградња заврши, биће потребно поновно покретање. Ако Убунту не може да поново покрене ваш систем, само напред и ручно га поново покрените.

  Поправите велику употребу процесора НВИДИА контејнера у оперативном систему Виндовс 10

Отворите Убунту и поново покрените следећу команду да бисте били сигурни да је надоградња била успешна.

lsb_release -d

Међутим, нова верзија ради на оперативном систему Виндовс 10, пошто још увек не постоји званична подршка за њу, можда ћете наићи на проблеме који се могу решити само покретањем подржане верзије Убунту-а. Ако се то деси, тј. исцрпите сва могућа решења за проблем са којим се суочите након надоградње на Убунту 18.04, једино решење је да вратите на 16.04.

Можете деинсталирати Убунту, а затим га поново инсталирати из Мицрософт продавнице. Наравно, ово ће ресетовати све што сте подесили/конфигурисали на вашој тренутној инсталацији.

Не постоји ЕТА када ће Мицрософт званично подржати Убунту 18.04 на Виндовс 10, тако да ако мислите да можете живети са грешкама неко време, требало би да знате да ћете можда на крају чекати дуже него што заправо можете. Постоје гласине да би следеће велико ажурирање за Виндовс 10 које се очекује да стигне у октобру ове године могло подржати нову верзију Убунтуа, али то су тренутно само гласине.