Како блокирати рекламе помоћу Пи-Холе Линук алата

Да ли сте знали да је могуће блокирати рекламе у вашем дому пре него што дођу на мрежу? Представљамо Пи-Холе, софтвер који може да трансформише обичан Распберри Пи у машину за блокирање реклама.

Пи-Холе нема сопствену Пи Линук дистрибуцију. Уместо тога, свако ко жели да користи софтвер мора прво да изабере Линук дистрибуцију. Пи-Холе званично подржава читав низ дистрибуција. Уз то, вдзвдз препоручује Распбиан оперативни систем, јер га званично подржавају сами програмери Распберри Пи.

Да бисте научили како да инсталирате Распбиан, пратите наше детаљно упутство. Када је Распбиан у потпуности инсталиран на вашем Распберри Пи уређају, вратите се на овај водич да бисте наставили.

Напомена: Распбиан је фокус овог чланка, али постоје и друге Пи дистрибуције. Упутства за инсталирање Пи-Холе-а су универзална, тако да је безбедно пратити овај водич чак и ако не користите оперативни систем који користимо. Имајте на уму да ћете ви бити одговорни за решавање свих грешака које се појаве.

Инсталирајте Пи-Холе

Софтвер за блокирање Пи-Холе није традиционални пакет за инсталацију Линука. Уместо тога, то је универзална басх скрипта „покрени једном“. Да бисте започели инсталацију, отворите терминал на Распбиан-у и извршите следећу команду. Ако одлучите да ову инсталацију урадите на даљину, уверите се да ваш корисник може да се пријави на Пи преко ССХ протокола.

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Коришћење Цурл-а за слање инсталационе скрипте директно у басх је веома ефикасно, али не функционише увек. Ако горњи метод не успе, из било ког разлога, зграбите код преко Гитхуб-а:

git clone --depth 1 https://github.com/pi-hole/pi-hole.git Pi-hole

cd "Pi-hole/automated install/"

sudo bash basic-install.sh

Без обзира на начин на који користите за преузимање софтвера Пи-Холе, оба ће аутоматски покренути скрипту за аутоматску инсталацију. Када се скрипта покрене, обавестиће вас да је „позвана са не-роот привилегијама“. Алат за инсталацију Пи-Холе-а не може да измени ништа на систему без роот-а, па ће од вас бити затражено да унесете лозинку.

  Користите Манускрипт да организујете своје пројекте писања на Линук-у

Напомена: покретање подешавања на Гитхуб начин неће наићи на проблеме са роот привилегијама.

Инсталација је потпуно аутоматска, тако да није потребна никаква интеракција.

Конфигуришите Пи-Холе

Када је Пи-Холе инсталиран, следећи корак је да га конфигуришете. Одмах након инсталационе скрипте, појављује се промпт. Прочитајте и кликните на „ОК“ са тастером ентер док се не појави одељак о подешавању „Статичке ИП адресе“.

Пре него што софтвер може да додели Распбиан-у наменску ИП адресу на мрежи, ДНС провајдер треба да буде омогућен. Поседовање ДНС провајдера треће стране је од суштинског значаја, јер је рад сам са сопственим ДНС сервером спор. Изаберите једну од опција (Гоогле ДНС, ОпенДНС, итд.) и наставите.

Након избора ДНС провајдера, Пи-Холе може да подеси ИП адресу. Ручно ће генерисати нову, трајну ИП адресу. Не заборавите то, јер ће то касније бити важно.

Завршите инсталацију тако што ћете дозволити Пи-Холе-у да инсталира веб интерфејс. Када завршите, отворите нову картицу прегледача и посетите УРЛ приказан на екрану.

Напомена: обавезно запишите лозинку коју вам Пи-Холе даје на крају процеса инсталације.

https://x.x.x.x/admin

Бели листи веб локација

Имате неке веб странице које желите да подржите оглашавањем? Не брините, Пи-Холе то олакшава! Почните тако што ћете се пријавити на веб интерфејс. Одатле кликните на мени бочне траке, а затим изаберите „Бела листа“. У области Беле листе откуцајте име домена који желите да ставите на белу листу.

Блокирање веб локација

Поред система беле листе који омогућава корисницима да дозволе огласе са одређених веб локација, постоји и ручни алат за „црну листу“. Ако из неког разлога веб локације пролазе кроз систем за блокирање огласа, мораћете да га додате на црну листу. Да бисте додали ставке на црну листу, отворите Пи-Холе веб кориснички интерфејс, погледајте мени бочне траке и изаберите „црна листа“.

  Како форматирати УСБ уређај у Фат32 на Линук-у

Унесите ИП адресу или име домена на веб локацију која крши правила. Пи-Холе би требало одмах да блокира рекламе са сајта.

Користите Пи-Холе као ДНС сервер рутера

Пи-Холе у ​​својој сржи је ДНС сервер на мрежи. Ради веома добро, али пада ако се не користи. Да бисте ово поправили, мораћете да промените подразумеване ДНС поставке на вашем кућном рутеру на ИП адресу Пи-Холе-а. Имајте на уму да је сваки кућни рутер другачији и да има свој јединствени кориснички интерфејс. Да бисте решили овај проблем, погледајте упутство за рутер (или направите брзу Гоогле претрагу) да бисте сазнали где се налазе ДНС подешавања.

Унутар ДНС области рутера, избришите све ИП адресе са њега и замените је Пи-Холе ИП адресом. Да би блокирање огласа функционисало, све друге ИП адресе у ДНС-у морају бити нестале. Када завршите, кликните на „сачувај“ да примените промене и дозволите да се рутер поново покрене. Када се врати онлајн, цела ваша мрежа ће бити заштићена са Пи-Холе!