Како брзо управљати подељеним приказом на Мац-у

Лако је управљати са два прозора један поред другог Мац (мацОС Ел Цапитан [10.11] или новије) користећи функцију под називом Сплит Виев. Користећи Сплит Виев, можете прецизно да причврстите два прозора на половину екрана и такође подесите пропорцију екрана коју сваки заузима. Ево како.

Како користити Сплит Виев на Мац-у

Прво отворите два прозора која желите да користите са Сплит Виев-ом и поставите их где год желите на екрану.

Затим пређите курсором преко зеленог дугмета преко целог екрана у горњем левом углу једног од прозора којим желите да управљате. Појавиће се мали мени са три опције.

Прва опција, „Уђи у цео екран“, чини да прозор заузима цео екран, скривајући траку менија мацОС-а током процеса. Друге две опције „Прозор са плочицама“ прикаче прозор на леву или десну половину екрана. Кликните на једну од опција „Прозор плочица“.

Прозор ће скочити на половину екрана коју сте изабрали (у овом примеру, лева половина екрана).

Са једним прозором који заузима половину екрана, ваш Мац ће приказати мање верзије других отворених прозора на другој половини екрана. Изаберите прозор који желите да попуните преосталу половину екрана тако што ћете кликнути на њега мишем. У потпуности ће попунити другу половину.

Када се два прозора прикаче на бочне стране екрана, можете кликнути и превући црну партицију између њих да бисте променили величину сваког прозора.

  12 мало познатих Мицрософт ОнеНоте функција које ће вам се свидети

Како изаћи из подељеног приказа на Мац-у

Када завршите са подељеним приказом, задржите показивач миша преко врха екрана. Ово ће открити три кружна дугмета прозора (црвено, сиво и зелено). Кликните на зелено дугме да бисте изашли из Сплит Виев.

Алтернативе за подељени приказ

Тренутно се Сплит Виев на Мац-у осећа као недовољно кувана функција коју ће Аппле вероватно проширити у будућности. На пример, мацОС тренутно не пружа пречице на тастатури за управљање Сплит Виев-ом, али се оне могу појавити у будућем издању.

За сада, апликације трећих страна као нпр Магнет омогућите више опција за спајање прозора на шаблон мреже и за коришћење пречица на тастатури, што може бити веома задовољавајуће када желите више контроле над искуством вишезадаћности на Мац-у.