Како гледати ИоуТубе на Линук радној површини уз ФрееТубе

ФрееТубе је самостални ИоуТубе клијент за Линук, Мац и Виндовс. Концепт ФрееТубе-а је да корисницима пружи ИоуТубе садржај који они воле, али без радозналих очију Гоогле-а који их гледају и чувају податке. У овом водичу ћемо вам показати како можете да инсталирате ФрееТубе на ваш Линук рачунар. Такође ћемо говорити о томе како да користимо апликацију.

Инсталирање ФрееТубе-а на Линук

ФрееТубе је доступан за Линук кориснике на Убунту, Дебиан, Федора, ОпенСУСЕ, Арцх Линук АУР и другима. Да бисте инсталирали овај програм на ваш Линук рачунар, почните тако што ћете отворити прозор терминала.

Можете да отворите прозор терминала на Линук радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Алтернативно, потражите „Терминал“ у менију апликације да бисте га отворили. Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, пратите упутства за инсталацију наведена у наставку.

Убунту

На Убунту-у, мораћете да инсталирате ФрееТубе користећи ДЕБ датотеку пакета за преузимање. Да бисте га добили, користите следећу команду за преузимање вгет испод. Ова команда ће поставити ДЕБ пакет у ваш кућни директоријум.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.deb

Након преузимања датотеке ДЕБ пакета на ваш рачунар, инсталација ФрееТубе-а може почети. Користећи наредбу апт инсталл испод, подесите апликацију на Убунту.

sudo apt install ./freetube_0.14.0_amd64.deb

Дебиан

Корисници Дебиана, као и корисници Убунтуа, могу инсталирати ФрееТубе на свој систем само преузимањем званичног ДЕБ пакета. Да бисте се дочепали ФрееТубе ДЕБ пакета, користите следећу команду вгет испод.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.deb

Након преузимања ДЕБ пакета у вашу кућну фасциклу на Дебиан-у, инсталација ФрееТубе-а може почети. Користећи наредбу дпкг испод, инсталирајте пакет.

sudo dpkg -i freetube_0.14.0_amd64.deb

Коначно, када се ФрееТубе инсталира, мораћете да исправите све проблеме зависности који су се можда појавили током процеса инсталације. Да бисте то урадили, користите команду апт-гет инсталл -ф.

sudo apt-get install -f

Арцх Линук

ФрееТубе је доступан корисницима Арцх Линук-а преко Арцх Линук АУР-а. Да би он радио на вашем Арцх систему, почните тако што ћете инсталирати Тризен АУР помоћни алат. Овај програм ће учинити инсталирање АУР апликација много лакшим за управљање.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Након подешавања Тризен АУР помоћника на вашем Арцх Линук систему, можете инсталирати апликацију ФрееТубе користећи следећу тризен -С команду.

trizen -S freetube-bin

Федора

Ако користите Федора Линук, моћи ћете да преузмете најновију верзију ФрееТубе-а која ради на вашем рачунару користећи званичну датотеку РПМ пакета. Да бисте добили овај РПМ пакет, користите команду за преузимање вгет испод.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.rpm

Након што преузмете ФрееТубе РПМ пакет у Федору, инсталирајте апликацију користећи днф инсталл команду.

sudo dnf install freetube_0.14.0_amd64.rpm

ОпенСУСЕ

На ОпенСУСЕ Линук-у ћете моћи да покренете ФрееТубе програм тако што ћете преузети и инсталирати РПМ пакет доступан на њиховој веб локацији. Користећи наредбу вгет испод, преузмите пакет.

wget https://github.com/FreeTubeApp/FreeTube/releases/download/v0.14.0-beta/freetube_0.14.0_amd64.rpm

Након што преузмете РПМ пакет на свој рачунар, моћи ћете да инсталирате ФрееТубе на свој ОпенСУСЕ Линук ПЦ помоћу команде зиппер инсталл.

sudo zypper install freetube_0.14.0_amd64.rpm

Коришћење ФрееТубе-а на Линук-у

Да бисте користили ФрееТубе на Линук-у, почните тако што ћете покренути апликацију на радној површини. Да бисте покренули апликацију, потражите „ФрееТубе“ у менију апликације и кликните на њу. Када је апликација отворена, пратите доленаведена упутства корак по корак.

Корак 1: Пронађите оквир „Тражи/иди на УРЛ“ и кликните на њега мишем. Након што изаберете ово дугме, унесите шта желите да гледате на ИоуТубе-у.

Корак 2: Након што у поље „Тражи/иди на УРЛ“ унесете оно што желите да гледате на ИоуТубе-у, притисните тастер Ентер на тастатури да бисте видели резултате претраге. Алтернативно, кликните на икону стрелице у пољу за претрагу.

Корак 3: Прегледајте резултате претраге да бисте пронашли видео који желите да гледате. Када пронађете видео који желите да гледате у апликацији ФрееТубе, кликните на њега мишем.

Корак 4: Када изаберете видео у резултатима претраге, ФрееТубе ће учитати ИоуТубе видео у апликацију и приказати га. Одавде кликните на дугме за репродукцију у центру видеа да бисте га гледали на ФрееТубе-у.

Претплата на канале

Могуће је пратити своје ИоуТубе претплате у ФрееТубе-у без потребе да се региструјете за ИоуТубе. Ево како да се претплатите на канале. Прво пронађите поље за претрагу „Тражи/ Иди на УРЛ“ и кликните на њега мишем.

Након што приступите пољу за претрагу, унесите назив ИоуТубе канала на који желите да се претплатите и притисните тастер Ентер на тастатури. Затим погледајте резултате претраге за канал и кликните на њега да бисте му приступили.

Када приступите каналу, кликните на дугме „Претплати се“. Када изаберете ово дугме, канал ће бити додат у област „претплате“ на ФрееТубе-у.