Како да видите које апликације прате вашу локацију на иПхоне-у

Апликације на вашем иПхоне-у могу да прате вашу локацију, али прво им морате дати приступ. Ево како да проверите које апликације могу да надгледају вашу ГПС локацију и да им пониште приступ.

Колико год да је приватност важна, допуштање неким апликацијама да прате нашу локацију чини их много кориснијим — а понекад је и од суштинског значаја. Неразумно је очекивати да ће Гоогле мапе радити како би требало, а да Гоогле не зна вашу локацију, али да ли та апликација за бележење мора да зна где се налазите? Можда можда не.

Ваше стајалиште о овим стварима је лична одлука и нисмо овде да се расправљамо о томе. Овде смо да покажемо како да преузмете контролу над тим које апликације знају вашу локацију и када им је дозвољено да је прате.

Такође је важно запамтити да су неким апликацијама потребни подаци о вашој локацији да би обавиле свој посао. Опозив приступа вашој локацији може зауставити рад неких важних функција. Имајте то на уму када проверавате које апликације могу, а које не могу приступити вашим подацима.

Како да видите које вас апликације прате

Да бисте видели листу апликација које су захтевале приступ вашим подацима о локацији, отворите апликацију Подешавања и додирните „Приватност“.

Затим додирните „Услуге локације“.

Следећи екран ће приказати сваку апликацију која може да захтева приступ подацима о вашој локацији. Такође можете да видите да ли сте одобрили тај приступ и, ако јесте, да ли апликација може да приступи вашој локацији у сваком тренутку или само када је користите.

  Како омогућити или онемогућити пријаву слике профила за Фацебоок апликацију

Да бисте детаљно анализирали одређену апликацију, додирните је.

Овде можете видети три различите опције (и квачицу поред активне):

Никада: апликацији никада неће бити дозвољено да приступи подацима о вашој локацији.
Када користите апликацију: Кад год је апликација отворена и активна — другим речима, када је на екрану вашег иПхоне-а — биће јој дозвољен приступ вашим подацима.
Увек: Као што име говори, ако је ова опција изабрана, апликација ће моћи да приступи вашим подацима кад год то затражи.

Како опозвати приступ подацима о локацији

Ако одлучите да више не желите да апликација има приступ подацима о вашој локацији, можете опозвати тај приступ. Отворите подешавања и поново додирните „Приватност“.

Додирните „Услуге локације“.

Додирните назив апликације за коју желите да опозовете приступ.

Да бисте били сигурни да апликација више не може да приступа вашим подацима о локацији, додирните „Никад“.

Како знати када апликација приступа подацима о локацији у позадини

Ако апликација приступа вашим подацима о локацији, али није активна — другим речима, ако приступа вашој локацији у позадини када је не користите — иОС ће приказати плаво обавештење на врху екрана да вас упозори.

Ако видите ово обавештење и не знате која је апликација кривац, додиром на њу ће се покренути дотична апликација. Можете да одете на Подешавања > Приватност > Услуге локације, додирните име апликације и додирните „Никад“ или „Док користите апликацију“ да бисте спречили да приступи вашој локацији у позадини.