Како да зумирате и умањите Ворд документ

Ако желите да видите део свог Ворд документа изблиза или ако желите да видите више странице од онога што добијате у стандардној величини, можете да увећате или умањите приказ. Ево како.

Повећајте и умањите Ворд документ помоћу траке за зумирање

Потреба за зумирањем и смањивањем Ворд документа је прилично уобичајена. Толико је уобичајено да је Мицрософт ставио зум траку са десне стране статусне траке на дну прозора ради брзог приступа.

Да бисте користили траку за зумирање, кликните и превуците клизач налево или надесно да бисте умањили или увећали приказ. Док то радите, приметићете да се проценат странице смањује или повећава.

Алтернативно, можете кликнути на знак минус (-) или плус (+) да бисте умањили или увећали у корацима од 10 процената.

Ако зумирате до тачке да делови Ворд документа више нису видљиви, хоризонтално гледано, онда ће се на дну странице појавити хоризонтална трака за померање.

Повећајте и умањите Ворд документ помоћу оквира за дијалог Зоом

Ако желите мало више контроле над функцијом зумирања, дијалог „Зумирање“ вам даје још неколико опција. Да бисте приступили овоме, изаберите картицу „Приказ“, а затим кликните на дугме „Зумирај“ у групи „Зумирај“.

Појавиће се оквир за дијалог „Зумирање“. У групи „Зумирај у“, видећете неколико унапред дефинисаних опција. Опције са десне стране увећавају и умањују до одређеног процента да би испуниле задату сврху, док су оне са леве стране подешене на подразумеване вредности. Ови проценти ће се разликовати у зависности од величине екрана вашег уређаја и величине вашег Ворд прозора (цели екран, пола екрана, итд.).

  Како да користите одбрану у дубини да бисте заштитили своје податке

Ако ниједна од унапред дефинисаних опција није оно што тражите, можете да кликнете на стрелице нагоре и надоле поред опције „Проценат“ да бисте увећали и умањили увећање за 1 проценат (у поређењу са повећањем од 10 процената од зума бар).

Када завршите, изаберите „ОК“ и промене ће се извршити.

Неколико згодних пречица за речи

Постоји и неколико пречица за увећање и умањивање, у зависности од вашег уређаја. Ако користите екран осетљив на додир (или тачпед), можете да искористите предности функције зумирања прстима. Ова функција вам омогућава да увећавате и умањујете тако што ставите два прста на екран и „штипањем“ да бисте умањили или раздвојили прсте да бисте увећали.

На крају, за оне који користе миш са точком за померање, можете држати дугме „Цтрл“ и померати точкић нагоре или надоле да бисте увећали односно умањили приказ.