Како да контролишете шта ради више екрана у оперативном систему Виндовс 10

Виндовс може да користи више екрана на неколико начина, проширујући или дуплирајући ваш примарни монитор. Можете чак и да искључите свој примарни монитор. Ево како да промените подешавања секундарног екрана једноставном пречицом на тастатури.

Коришћење Виндовс + П „Пројекат“ менија

Да бисте брзо променили начин на који Виндовс 10 рукује вишеструким екранима, притисните Виндовс + П.

Тамно сиви мени под називом „Пројекат“ ће се појавити у десном делу екрана. (То је „пројекат“ као у пројектору, а не „пројекат“ као у задатку на којем људи раде заједно.)

Одавде можете да користите тастере миша или курсора и Ентер да изаберете опцију коју желите. Ево шта раде опције:

Само екран рачунара: Овај режим приказује видео само на примарном екрану, чак и ако је повезан други.
Дупликат: Овај режим дуплира видео излаз са примарног екрана на други екран, што може бити идеално за презентације.
Прошири: Овај режим проширује радну површину на онолико екрана колико сте повезали. Све их спаја у једну велику виртуелну радну површину и можете да померате прозоре између њих.
Само други екран: Овај режим приказује само видео на другом екрану, док примарни екран остаје празан и неискоришћен.

Примери када користити сваку опцију пројекта

Имајући на уму горе наведене опције, погледајмо четири уобичајена сценарија вишеструког приказа и испитамо како ове опције могу помоћи:

Сценарио 1: ПоверПоинт презентација

  Замените подразумеване функције оперативног система Виндовс 11 овим бољим апликацијама

Имате лаптоп повезан са дигиталним пројектором у сали за предавања, пословном састанку или цркви и желите да прикажете садржај свог екрана кроз пројектор. У овом случају, желели бисте да изаберете режим дуплирања из менија Виндовс+П Пројецт. Затим покрените програм презентације као и обично и публика ће видети тачно оно што видите на екрану свог рачунара.

Сценарио 2: Десктоп Повер Усер

Имате два или више монитора који вам дају више простора на екрану у сврху продуктивности, као што су развој софтвера, уређивање видеа, трговање акцијама или производња музике. У овом случају, желели бисте да користите режим Ектенд из менија Виндовс+П Пројецт, тако да можете видети што више информација одједном. Можете чак и да померате прозоре између монитора помоћу пречице на тастатури.

Сценарио 3: Замена монитора на лаптопу

Имате радни лаптоп који бисте желели да користите код куће са великим монитором, али вам није потребан уграђени екран лаптопа. Можете чак да конфигуришете лаптоп да ради са затвореним поклопцем и користите спољну тастатуру и миш. У овом случају, желели бисте да изаберете режим Само други екран из менија Виндовс + П Пројецт.

Сценарио 4: Породично филмско вече

Вечер филма је, а ви имате нови видео пројектор који бисте желели да користите за гледање филма са рачунара. У овом случају, можете да користите режим дуплирања или само другог екрана из менија Виндовс + П Пројецт. Ако пројектор има другачију изворну резолуцију од вашег екрана, онда „Само други екран“ може боље да ради јер ће Виндовс савршено прилагодити излаз пројектору уместо да покушава да растегне резолуцију вашег примарног екрана како би се уклопио.

  Како искључити Блуетоотх на Виндовс 10 (онемогућите Блуетоотх)

Више савета за више екрана

Ако немате резервни монитор, али имате рачунар са уграђеним екраном, потенцијално можете да га користите као други монитор са бежичном технологијом која се зове Мирацаст уграђеном у Виндовс 10. И за више информација о продуктивном раду са више- подешавања монитора, погледајте наш детаљни водич за коришћење предности двоструких монитора. Забавите се и уживајте у погледу!