Како да користите ОнеДриве-ов „лични трезор” да бисте заштитили своје датотеке

Мицрософтова услуга складиштења у облаку ОнеДриве сада укључује „Лични трезор“ за ваше осетљиве датотеке. Ове датотеке су шифроване и заштићене додатном верификацијом од два фактора, чак и када су синхронизоване са вашим Виндовс 10 рачунаром.

ОнеДриве-ов лични трезор је постао доступан широм света 30. септембра 2019. Ради на Виндовс 10, Андроид, иПхоне, иПад и на вебу.

Шта је „лични трезор“ у ОнеДриве-у?

Лични трезор је изузетно безбедно складиште за ваше датотеке у ОнеДриве-у. На пример, ако ћете у ОнеДриве чувати осетљиве финансијске документе или копије пасоша, вероватно ћете желети да их ставите у свој лични трезор ради додатне безбедности.

Ваш лични трезор захтева додатну аутентификацију да бисте могли да приступите датотекама у њему. Сваки пут када им приступите, мораћете да унесете двофакторски код за аутентификацију, ПИН, потврду идентитета отиском прста или аутентификацију лица. У оперативном систему Виндовс 10 можете користити Виндовс Хелло за аутентификацију. Они ће се аутоматски закључати након двадесет минута неактивности, приморавајући вас да се поново аутентификујете пре него што им приступите. Ако им приступите преко ОнеДриве веб локације, ваш прегледач их неће кеширати.

Лични трезор шифрује датотеке унутар њега. У оперативном систему Виндовс 10, лични трезор чува ове датотеке у области вашег чврстог диска шифрованом за БитЛоцкер. Ово функционише чак и ако имате Виндовс 10 Хоме и не користите БитЛоцкер ни за шта друго. Мицрософт каже да су ваше датотеке такође шифроване у мировању на Мицрософтовим серверима.

  9 апликација за праћење прекретница и достигнућа ваше бебе

Датотеке ускладиштене у личном трезору не могу се делити ни са ким. Чак и ако делите датотеку, а затим је преместите у лични трезор, дељење ће бити онемогућено за ту датотеку. Ово вам даје мир: не можете случајно да делите осетљиву датотеку све док је овде ускладиштена.

Са апликацијом ОнеДриве на телефону, можете да скенирате документе и снимате фотографије директно из личног трезора, чувајући их на безбедној локацији без претходног постављања на друго место на телефону.

Друге велике услуге складиштења у облаку — Дропбок, Гоогле Дриве и Аппле иЦлоуд Дриве — још увек не нуде сличну функцију.

Најбоље ради са Оффице 365

Пре него што почнете, вреди напоменути да вас бесплатна верзија ОнеДриве-а и план од 100 ГБ ограничавају на највише три датотеке у вашем личном трезору. Можете додати више датотека у архиву (попут ЗИП датотеке) и сачувати архиву као једну датотеку у свом трезору, али сте ограничени на три датотеке.

Уз плаћени Оффице 365 Персонал или Оффице 365 Хоме план, добијате могућност да складиштите онолико датотека колико желите у свом личном трезору — до ограничења складиштења у ОнеДриве-у, које ће вероватно бити 1ТБ или више.

За 10 долара месечно за Оффице 365 Хоме, план који шест људи може да дели, Мицрософт Оффице 365 планови су одлична ствар ако желите Мицрософт Оффице—или само јефтино складиште у облаку. 10 УСД месечно даје до шест особа по 1 ТБ складишног простора и приступ Оффице 365 апликацијама.

Које платформе подржава?

Лични трезор ради у ОнеДриве-у на Виндовс 10, Андроид, иПхоне, иПад и на вебу на онедриве.ливе.цом.

  Камера Вхистле слуша аудио сигнал и снима слику

Није доступан у ОнеДриве за мацОС, Виндовс 7, Виндовс 8.1, Виндовс Пхоне, Ксбок, ХолоЛенс, Сурфаце Хуб или Виндовс 10 С. Консултујте Мицрософт Поређење функција ОнеДриве За више детаља.

Лични трезор је такође доступан само у ОнеДриве Персонал. Није доступно у ОнеДриве Бусинесс-у.

Како користити лични трезор

Да бисте користили лични трезор, само отворите фасциклу ОнеДриве и кликните или додирните фасциклу „Лични трезор“. То можете да урадите на рачунару са оперативним системом Виндовс 10 преко веб локације или помоћу апликације за паметни телефон – шта год желите.

На пример, у оперативном систему Виндовс 10, можете само да отворите Филе Екплорер, кликните на „ОнеДриве“ на бочној траци и двапут кликните на „Лични трезор“.

Када га први пут отворите, ОнеДриве ће захтевати овлашћење за контролу корисничког налога да би омогућио лични трезор – вероватно због БитЛоцкер функција које користи. Кликните кроз кратки чаробњак за подешавање да бисте подесили ствари.

Ставите све датотеке које желите да обезбедите у свој лични трезор.

Ваш трезор ће остати откључан док не будете неактивни двадесет минута. Такође можете одмах да га закључате тако што ћете десним тастером миша кликнути унутар фасцикле Персонал Ваулт и изабрати „Закључај лични трезор“.

Када покушате да приступите личном трезору док је закључан, од вас ће бити затражено да извршите додатну аутентификацију.

На пример, ако сте подесили двофакторску аутентификацију за свој Мицрософт налог, од вас ће бити затражен код за потврду идентитета. Функционише исто као да се први пут пријављујете на свој Мицрософт налог са новог уређаја.

Пронаћи ћете Лични трезор у главној фасцикли вашег ОнеДриве налога на свакој подржаној платформи, од Виндовс 10 преко веб локације до апликација за паметне телефоне. Само га отворите да бисте га откључали и приступили датотекама унутра.

  УСБ4: Шта је другачије и зашто је важно

Да ли треба да користите ОнеДриве-ов лични трезор?

Лични трезор је функција добродошлице која је доступна на већини модерних платформи – искључујући Мац. Ако подржава уређаје које користите, то је безбеднији начин за чување осетљивих датотека него да их једноставно избацујете у уобичајену фасциклу ОнеДриве.

Такође је лепо што лични трезор такође шифрује датотеке на вашем Виндовс 10 систему. Мислимо да би Мицрософт требало да понуди БитЛоцкер шифровање целог диска свима који користе Виндовс 10, али ово је боље него ништа.

Ако сте већ гадљиви око чувања осетљивих датотека у ОнеДриве-у, можда ћете желети да паузирате пре него што их све одложите у лични трезор. Друго решење — као што је чување поверљивих докумената заједно са детаљима за пријаву на веб локацију у трезору вашег менаџера лозинки — може бити безбедније. Они ће бити шифровани главном лозинком вашег менаџера лозинки.

На пример, Мицрософт-ова документација напомиње да „Лични трезор у оперативном систему Виндовс 10 не штити имена и хешове датотека у вашем личном трезору када је трезор закључан.“ Ако желите максималну приватност за своје датотеке, вероватно је боље да користите друго решење. Мицрософт обећава да је „посвећен проширењу заштите на ове атрибуте у будућем ажурирању“, али ово је врста проблема који нећете имати са зрелијим решењима за шифровање датотека.

Све у свему, међутим, лични трезор је одлична карактеристика. Више услуга складиштења у облаку требало би да понуди додатну заштиту за осетљиве датотеке попут ове. Штета је само да су људи који не плаћају за Оффице 365 ограничени на три датотеке.