Како да подесим ФТП сервер на Убунту са Вебмин-ом

Да ли желите да подесите ФТП сервер на вашем Убунту серверском систему, али не желите да се бавите конфигурационим датотекама? Ако је тако, Вебмин је за вас! Вебмин је одличан алат који омогућава корисницима да управљају серверима сличним УНИКС-у са веб интерфејсом који је једноставан за коришћење. Ево како да користите Вебмин за подешавање ФТП сервера на Убунту-у.

Подесите Вебмин на Убунту серверу

Вебмин мора бити инсталиран на Убунту серверу пре креирања ФТП сервера са интерфејсом веб корисничког интерфејса. Срећом, Вебмин прилично добро подржава Убунту. Да би апликација радила, идите до званичника Вебмин вебсите.

Када сте на веб локацији Вебмин, пронађите дугме за преузимање „Дебиан пакета“ и кликните на њега мишем. Када изаберете ово дугме, Вебмин ДЕБ пакет ће се преузети на ваш рачунар.

Када се преузимање заврши, пријавите се на свој Убунту систем користећи ССХ преко терминала на вашој Линук радној површини. Алтернативно, седите за свој Убунту систем и пријавите се на њега помоћу ТТИ конзоле.

Када имате приступ терминалу, пренесите Вебмин ДЕБ пакет на Убунту сервер. Затим инсталирајте ДЕБ пакет на Убунту да би Вебмин радио.

Док Вебмин ради на Убунту серверу, отворите веб прегледач на рачунару. Затим посетите следећу УРЛ адресу да бисте приступили веб корисничком интерфејсу.

хттп://ИОУР_УБУНТУ_СЕРВЕР_ИП_ОР_ХОСТНАМЕ:10000

Роот лозинка за Вебмин

Вебмин не даје корисницима подразумевано корисничко име или лозинку. Уместо тога, у потпуности се ослања на постојећи роот налог система. Међутим, Убунту подразумевано онемогућава овај основни налог, тако да га морате поново омогућити пре него што се пријавите.

  Како направити Инстаграм аватар

Да бисте поново омогућили роот лозинку у Убунту-у, користите команду судо -с да бисте се пријавили у прозор терминала као роот. Затим, када је прозор терминала роот, извршите наредбу пассвд да бисте поставили нову роот лозинку.

sudo -s

passwd

Обавезно поставите роот лозинку у Убунту-у на нешто незаборавно и безбедно.

Инсталирање ПроФТПД Вебмин модула

Укључени модул ФТП сервера у Вебмин-у није сјајан. Уместо тога, користићемо ПроФТПД модул. Нажалост, овај модул је треће стране, тако да ће морати да се инсталира пре употребе.

Да бисте инсталирали ПроФТПД модул на своју Вебмин инсталацију, пратите упутства корак по корак испод.

Корак 1: Прво изаберите овај линк да преузмете најновију верзију ПроФТПД модула на свој рачунар. Ако желите да преузмете овај модул користећи Линук терминал, унесите следећу команду испод.

wget http://www.webmin.com/webmin/download/modules/proftpd.wbm.gz

Корак 2: Након што преузмете најновије издање ПроФТПД модула, отворите Вебмин кориснички интерфејс и пријавите се на свој кориснички налог. Затим пронађите опцију „Вебмин“ на бочној траци и кликните на њу мишем.

Корак 3: Када изаберете опцију Вебмин на бочној траци, изаберите „Вебмин Цонфигуратион“ да бисте приступили области конфигурације Вебмин-а.

Корак 4: Унутар области конфигурације Вебмин-а пронађите дугме „Вебмин Модулес“ и кликните на њега мишем. Одабиром овог дугмета ће се учитати област Вебмин модули.

Корак 5: Потражите одељак „Инсталирај модул“ и кликните на „Из отпремљене датотеке“. Затим кликните на икону спајалице да бисте потражили ПроФТПД Вебмин модул на свом рачунару.

Корак 6: Кликните на зелено дугме „Инсталирај модул“ да бисте инсталирали ПроФТПД модул на ваш Вебмин веб кориснички интерфејс. Када се инсталација модула заврши, пронађите дугме „Освежи модуле“ на бочној траци и кликните на њега да бисте завршили подешавање ПроФТПД-а у Вебмин-у.

  Како надопунити свој Реддит карма резултат и оставити трајан утицај

Подешавање ФТП сервера

Да бисте подесили свој ФТП сервер у Вебмин-у, пратите доленаведена упутства корак по корак.

Корак 1: Кликните на „Систем“ на бочној траци Вебмин-а. Затим изаберите одељак „Корисници и групе“. Затим креирајте кориснички налог који ћете користити са својим ФТП сервером. Слободно направите више од једног налога ако је потребно.

Када креирате свој кориснички налог у Вебмин-у, обавезно додајте корисника у следеће групе.

адм
ЦД РОМ
дип
лкд
плугдев
судо

Корак 2: Након што креирате своје корисничке налоге, кликните на одељак „Сервери“ на бочној траци Вебмин-а. Затим кликните на „ПроФТПД сервер“ да бисте приступили одељку ПроФТПД сервер.

Корак 3: Погледајте „Глобалну конфигурацију“ и промените сва подешавања која желите да промените. Не брините ако не желите да промените било које поставке у области конфигурације ПроФТПД сервера. Подразумеване поставке раде у реду и радиће добро.

Корак 4: Након што сте конфигурисали сва подешавања у области ПроФТПД сервера, пронађите дугме „Примени промене“ и кликните на њега мишем. Избором овог дугмета ће се зауставити ПроФТП сервер, покренути га резервна копија и применити ваша нова подешавања.

Повезивање са ФТП сервером

Постоји много начина да се повежете са ФТП сервером на Линук-у. Ако нисте сигурни како да то урадите, погледајте Филезилла апликација. То је ФТП клијент који олакшава повезивање на ФТП и управљање серверима.