Како да подесите Апацхе веб сервер са Вебмин-ом на Убунту серверу

Апацхе је одличан алат за веб сервер који ради на Убунту-у. Међутим, није најлакше поставити. Срећом, ако користите Вебмин на свом Убунту сервер систему, можете га врло лако подесити директно у Вебмин корисничком интерфејсу.

Овај водич ће вам показати како можете да подесите Апацхе веб сервер на Убунту серверу помоћу Вебмин-а. Такође ћемо вам показати како можете да управљате њиме помоћу Вебмин веб интерфејса.

Инсталирање Вебмин-а на Убунту серверу

Да бисте користили уграђени модул Апацхе сервера у Вебмин-у, прво ћете морати да конфигуришете Вебмин интерфејс корисничког интерфејса. Међутим, подешавање Вебмин-а није много тешко. Да бисте га инсталирали, покрените прозор терминала, ССХ на Убунту сервер (или седите на њему физички) и приступите командној линији.

Када добијете приступ командној линији Убунту сервера, урадите следеће да бисте покренули Вебмин кориснички интерфејс.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb
sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Ако су вам потребна додатна упутства за подешавање Вебмин-а на вашем Убунту серверу, погледајте наш водич о томе како да подесите Вебмин на Убунту серверу.

Постављање ваше роот лозинке

Ако желите да користите Вебмин веб кориснички интерфејс на свом Убунту серверу, мораћете да имате приступ роот лозинки и роот налогу. Убунту подразумевано закључава роот лозинку из безбедносних разлога.

Да бисте поставили роот лозинку, прво се пријавите на роот користећи команду судо -с.

  10 најбољих Доцкер хостинг платформи за ваше контејнере

sudo -s

Када добијете роот приступ, лозинка се може поставити. Користећи наредбу пассвд, реците Убунту-у да желите да поставите роот лозинку. Будите сигурни да је роот лозинка памтљива и сигурна.

Напомена: ако вам је потребна помоћ за генерисање безбедне лозинке, кликните овде.

passwd

Са конфигурисаним основним налогом, моћи ћете да се пријавите на Вебмин кориснички интерфејс. Да бисте приступили Вебмин корисничком интерфејсу на вашем Убунту серверу, отворите нову картицу прегледача. Затим идите на доле наведен УРЛ.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:10000

Имајте на уму да морате да унесете „роот“ у поље за корисничко име за Вебмин пријаву и новокреирану лозинку у поље за лозинку да бисте се пријавили.

Инсталирање пакета Апацхе веб сервера на Убунту Сервер

Да бисте подесили Апацхе на Убунту серверу са Вебмин-ом, пратите упутства корак по корак у наставку.

Корак 1: Кликните на мени са леве стране да бисте открили његове опције. Затим пронађите одељак „Вебмин“ поред „Дасхбоард“, пронађите дугме „Некоришћени модули“ и кликните на њега.

Корак 2: Унутар одељка „Некоришћени модули“ пронађите дугме „Апацхе веб сервер“ и изаберите га да бисте приступили одељку модула Апацхе веб сервера.

Корак 3: У области модула Вебмин Апацхе Вебсервер видећете поруку. Ова порука каже: „Извршна датотека Апацхе сервера /уср/сбин/апацхе2 не постоји. Ако имате инсталиран Апацхе, прилагодите конфигурацију модула да користи исправну путању.”

Пронађите зелено дугме „Инсталирај одмах“ да бисте покренули процес инсталације на вашем Убунту серверском систему.

Корак 4: Када се изабере зелено дугме „Инсталирај одмах“, оно ће постати плаво дугме „Инсталирај одмах“. Изаберите ово дугме да бисте инсталирали све пакете потребне за коришћење Апацхе-а на Убунту серверу.

  Кратак водич за проналажење идеја за подкаст за ваше производе

Конфигурисање вашег Апацхе веб сервера у Вебмин-у

Иако су подразумеване поставке за ваш Апацхе веб сервер адекватне, можда ћете желети да промените нека подешавања конфигурације. Ево како то да урадите.

Корак 1: Пронађите бочну траку Вебмин-а и кликните на њу мишем. Затим пронађите одељак „Сервери“ и кликните на њега мишем.

Корак 2: Унутар области „Сервери“, кликните на опцију „Апацхе веб сервер“. Ова опција ће вас одвести у област конфигурације Апацхе веб сервера.

Корак 3: Пронађите поставку коју желите да промените на свом Апацхе веб серверу. Опције укључују „Процеси и ограничења“, „Умрежавање и адресе“, „Типови МИМЕ“, Разно, „Датотеке са опцијама по директоријуму“ итд.

Додавање датотека на ваш Апацхе веб сервер

Сада када сте покренули свој Апацхе сервер, време је да му додате неке ХТМЛ датотеке. Ево како то учинити са Вебмин-ом.

Корак 1: Кликните на леву бочну траку у Вебмин-у. Затим изаберите опцију менија „Алати“ помоћу миша.

Корак 2: Унутар области „Алати“, пронађите опцију „Управљач датотекама“ и кликните на њу да бисте отворили апликацију Вебмин за управљање датотекама.

Корак 3: Унутар менаџера датотека пронађите „вар“ и двапут кликните на њега да бисте приступили директоријуму /вар/. Затим изаберите фасциклу „ввв“ и двапут кликните на њу да бисте приступили фасцикли /вар/ввв/.

Корак 4: У фасцикли /вар/ввв/ пронађите фасциклу „хтмл“ и двапут кликните на њу да бисте приступили веб директоријуму за ваш Апацхе веб сервер.

Корак 5: Унутар Вебмин менаџера датотека, изаберите дугме „Датотека“ помоћу миша. Затим изаберите текст „Превуците и отпустите датотеке овде или кликните да бисте изабрали“ да бисте отпремили нови ХТМЛ документ на ваш Апацхе сервер.

  Како променити лозинку за Фејсбук