Како да подесите Вебмин на Убунту серверу

Убунту Сервер је одличан оперативни систем за Линук сервер. Долази са Снапс-ом, што олакшава подешавање апликација. Поред тога, има закрпе уживо, тако да никада не пропустите безбедносно ажурирање и многе друге одличне функције.

Ипак, колико год Убунту Сервер био сјајан, подешавање одређених ствари може бити мука. Ако желите да избегнете сметње Убунту сервера, погледајте Вебмин. То је алатка за управљање оперативним системима сличним УНИКС-у. Уз то, корисници могу управљати својим Линук системима са елегантним веб корисничким сучељем, а не терминалом. Ево како да га подесите.

Подешавање Вебмин-а на Убунту сервер

За инсталацију Вебмин на Убунту серверу, мораћете да га преузмете. Постоји много начина да инсталирате Вебмин на Убунту. Један од начина да га натерате да ради је да преузмете самостални ДЕБ пакет и инсталирате га. Међутим, постоји и ППА који се може поставити.

Самостална ДЕБ инсталација

Да бисте подесили Вебмин преко самосталног ДЕБ пакета, урадите следеће. Прво се пријавите на свој Убунту сервер преко ваше Линук радне површине преко ССХ-а. Или седите на Убунту серверу и пријавите се преко ТТИ конзоле.

Када добијете приступ командној линији Убунту сервера, користите команду вгет довнлоадер да бисте преузели најновији Вебмин ДЕБ пакет директно на ваш сервер.

Напомена: ако не желите да преузмете ДЕБ пакет директно на свој Убунту сервер, слободно га преузмите на свој рачунар и пренесите преко мреже.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb

Са датотеком ДЕБ пакета преузетом на ваш Убунту сервер, инсталација може да почне. Користећи команду апт инсталл, подесите Вебмин.

sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Када унесете горњу команду, Убунту ће вас питати за лозинку. Помоћу тастатуре унесите своју лозинку у терминал. Затим притисните тастер И да бисте потврдили да желите да инсталирате Вебмин.

Када се инсталација Вебмин-а заврши, отворите веб прегледач на рачунару, таблету или паметном телефону. Затим унесите следећу УРЛ адресу у веб прегледач.

хттп://ИОУР_УБУНТУ_СЕРВЕР_ИП_ОР_ХОСТНАМЕ:10000

Вебмин ППА инсталација

Ако желите да ажурирате Вебмин помоћу Убунту програма за ажурирање софтвера, можете да инсталирате Вебмин преко ППА. Да бисте конфигурисали ППА, урадите следеће. Прво се пријавите на свој Убунту сервер преко ССХ у терминалу или користите ТТИ конзолу.

Када се пријавите, користите команду судо -с да бисте заменили прозор терминала на роот налог. Затим користите апт инсталл да бисте подесили Цурл, ГПГ и Апт-транспорт-хттпс.

sudo -s apt install curl gpg apt-transport-https

Након што инсталирате три пакета, преузмите Вебмин ППА кључ на свој рачунар и инсталирајте га у систем.

curl https://download.webmin.com/jcameron-key.asc | sudo apt-key add -

Са конфигурисаним кључем, додајте Вебмин ППА у свој Убунту систем помоћу команде ецхо.

echo "deb https://download.webmin.com/download/repository sarge contrib" | tee > /etc/apt/sources.list.d/webmin.list

Једном када је Вебмин ППА постављен на вашем Убунту серверу, мораћете да освежите изворе софтвера помоћу команде апт упдате.

apt update

Коначно, инсталирајте најновију верзију Вебмин-а на Убунту сервер користећи команду апт инсталл.

apt install webmin

Конфигурисање роот лозинке за Вебмин

Да бисте користили Вебмин на Убунту-у, мораћете да имате приступ роот налогу. Нажалост, Убунту Сервер закључава роот налог и шифрира лозинку. Дакле, нећете моћи да се пријавите на Вебмин без роот лозинке.

Да бисте поново омогућили роот налог на вашем Убунту серверском систему, урадите следеће. Прво се пријавите на сервер са својим корисничким акредитивима преко ССХ-а. Или физички седите у Убунту систему и користите ТТИ конзолу.

Када добијете приступ Убунту командној линији, користите команду судо -с у терминалу. Ова команда ће ескалирати ваш терминал са стандардног корисника на роот налог без потребе за лозинком.

sudo -s

Када је терминал пријављен као роот, користите наредбу пассвд. Коришћење ове команде ће поново омогућити роот налог и омогућити вам да се пријавите са „роот“ корисником у Вебмин-у.

Напомена: обавезно користите незаборавну и безбедну лозинку за роот налог. Ако имате проблема да пронађете сигурну лозинку, погледајте јак генератор лозинки.

passwd

Пријављивање на Вебмин у Убунту

Да бисте се пријавили на Вебмин веб кориснички интерфејс у ​​Убунту, урадите следеће. Прво отворите картицу веб прегледача. Затим унесите следећу УРЛ адресу у траку за адресу и притисните тастер Ентер.

хттп://ИОУР_УБУНТУ_СЕРВЕР_ИП_ОР_ХОСТНАМЕ:10000

Када се УРЛ учита, појавиће се прозор за пријаву. У пољу за пријаву унесите „роот“. Затим у поље за лозинку унесите роот лозинку коју сте раније поставили. Затим кликните на дугме „пријава“ да бисте приступили веб корисничком интерфејсу Вебмин-а.