Како да подесите ПостгреСКЛ сервер базе података са Вебмин-ом на Убунту серверу

ПостгреСКЛ је лагана, напредна алатка за базу података за Линук и друге платформе. Добро је подржан на Убунту-у, али његово подешавање и управљање преко терминала може бити прилично неугодно.

Постоји бољи начин на који можете да подесите ПостгреСКЛ сервер базе података на Убунту. Како? Са Вебмин-ом, модерним административним интерфејсом за Уник системе. Ево како да користите Вебмин за креирање ПостгреСКЛ базе података на вашем Убунту систему.

Инсталирање Вебмин-а на Убунту серверу

Ако сте заинтересовани да користите ПостгреСКЛ модул на Вебмин-у, мораћете да подесите Вебмин на свом Убунту серверу. Да би апликација радила, мораћете да инсталирате ДЕБ пакет са Вебмин веб локације.

Да бисте започели инсталацију Вебмин-а, отворите прозор терминала и приступите серверу преко ССХ-а. Или користите ТТИ конзолу на серверу тако што ћете физички седети на њој. Када добијете приступ командној линији, користите команде у наставку да бисте добили најновије издање Вебмин-а који ради на вашој Убунту Сервер машини.

http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb
sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Овај одељак би требао бити више него довољан да вам помогне да покренете Вебмин на вашем Убунту серверу. Имајући то у виду, ако вам треба више упутстава о томе како да подесите алатку, пратите наш водич о томе како да подесите Вебмин на Убунту серверу.

Постављање ваше роот лозинке

Вебмин кориснички интерфејс користи роот налог и роот лозинку за пријављивање. Међутим, нећете моћи да се пријавите ван кутије на Убунту серверу, пошто Убунту систем подразумевано закључава роот налог.

ако желите да подесите роот лозинку на вашем Убунту сервер систему, почните тако што ћете добити роот љуску користећи судо -с.

sudo -s

Сада када имате роот схелл, моћи ћете да поставите роот лозинку за Убунту сервер. Помоћу наредбе пассвд реците Убунту-у да роот налогу дајете нову лозинку. Уверите се да је роот лозинка незаборавна и сигурна.

Напомена: ако вам је потребна помоћ при генерисању лозинке, испробајте СтронгПассвордГенератор.

passwd

Са правилно конфигурисаном роот лозинком на Убунту-у, сада можете приступити Вебмин корисничком интерфејсу. Отворите свој омиљени веб претраживач, унесите „роот“ у поље за корисничко име и роот лозинку у поље „пассворд“.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:10000

Инсталирање ПостгреСКЛ пакета преко Вебмин-а

ПостгреСКЛ пакети морају бити инсталирани на Убунту серверу пре него што ПостгреСКЛ Вебмин модул буде доступан. Да бисте инсталирали пакет на ваш Убунту сервер, пратите упутства корак по корак испод.

Корак 1: Приступите Вебмин интерфејсу веб корисничког интерфејса. Затим кликните на дугме менија на левој бочној траци.

Корак 2: Када сте унутар бочне траке, пронађите одељак „Некоришћени модули“ и кликните на икону стрелице надоле да бисте открили његове ставке менија.

Корак 3: Пронађите „ПостгреСКЛ сервер базе података“ у одељку „Некоришћени модули“ и кликните на њега мишем. Ако изаберете ово, приказаће вам се одељак ПостгреСКЛ модула у Вебмин-у.

Корак 4: Пронађите зелено дугме „Инсталирај одмах“ унутар Вебмин-а и кликните на њега мишем да кажете Вебмин-у да желите да инсталирате ПостгреСКЛ пакете у Убунту.

Корак 5: Након што изаберете зелено дугме „Инсталирај сада“, појавиће се плаво „Инсталирај дугме“. Изаберите га да бисте потврдили да желите да инсталирате ПостгреСКЛ пакете на ваш Убунту систем помоћу Вебмин-а.

Корак 6: Пронађите дугме „Освежи модуле“ на дну бочне траке Вебмин-а и кликните на њега да бисте освежили модуле.

Конфигурисање ваше ПостгреСКЛ базе података у Вебмин-у

Подразумеване поставке за ПостгреСКЛ у Вебмин-у би требало да буду довољне за већину почетника. С обзиром на то, ако нисте нови у ПостгреСКЛ-у и желите да конфигуришете подешавања базе података, ево како можете.

Корак 1: Пронађите бочну траку Вебмин са леве стране и кликните на њу мишем. Затим ћете учитати област конфигурације ПостгреСКЛ сервера базе података.

Корак 2: Пронађите икону зупчаника у горњем левом углу странице и кликните на њу да бисте приступили подешавањима ПостгреСКЛ модула.

Корак 3: Након конфигурисања поставки модула, идите на „Корисник, групе и дозволе“ да бисте променили подешавања која се односе на ПостгреСКЛ сервер базе података.

Креирање нове базе података у Вебмин-у

Урадите следеће ако желите да креирате нову ПостгреСКЛ базу података у Вебмин-у на вашем Убунту серверу.

Корак 1: Приступите области ПостгреСКЛ базе података у Вебмин-у тако што ћете је изабрати под „Сервер“ на бочној траци Вебмин-а.

Корак 2: Пронађите дугме „Креирај нову базу података“ у области ПостгреСКЛ Вебмин и кликните на њега мишем.

Корак 3: У поље „Име базе података“ унесите име своје ПостгреСКЛ базе података. Затим подесите прилагођена подешавања и кликните на зелено дугме „Креирај“ да бисте креирали нову базу података.