Како да покренете сопствени сервер за игре

Иако можете да угостите сервер за игре на свом рачунару, понекад је згодније имати сервер у облаку који ради 24/7. Хостинг сервера за игре може бити изненађујуће јефтин, посебно ако само желите да играте са неколико пријатеља.

Наменски у односу на дељени хостинг

Наменски хостинг је када изнајмите цео рацк сервера—или, често, део ресурса тог сталка. Често ћете добијати детаљне спецификације о томе шта тачно купујете и углавном ћете плаћати мало више у поређењу са дељеним хостингом.

Дељени хостинг покреће више инстанци сервера за игре на више серверских регала, омогућавајући хостинг провајдеру да уштеди новац и обезбеди ниску цену. Међутим, није увек јасно које спецификације добијате и можете наићи на проблеме загушења ако ваш сервер трпи велико оптерећење.

Ако желите да поставите сервер за вас и неколико пријатеља, препоручујемо вам да уштедите нешто новца и добијете дељени хостинг. Ако желите да на вашем серверу игра много људи, прво би требало да покушате са дељеним хостингом и надоградите на наменски хостинг ако је потребно.

У зависности од тога од ког провајдера купујете свој сервер, можете добити и управљани хостинг, а то је када провајдер прави алате за аутоматско подешавање, конфигурисање и управљање вашим сервером, као што су аутоматска рестартовања и једноставна инсталација мода.

Опције заједничког хостинга

Све опције наведене овде су такође управљани хостинг. Нећете морати превише да бринете о подешавању, јер би то требало да буде релативно једноставно или само за вас.

  Како да користите нову функцију дубоког повезивања Гоогле Цхроме-а

Гамесерверс.цом: Веома јефтини сервери за мале случајеве употребе, пошто се наплаћујете према броју слотова за играче који желите. Пристојан контролни панел, али без ДДОС заштите.
Лов.мс: Компромис између наменског и дељеног хостинга, уз истовремено пружање управљане контролне табле за већину игара. Знаћете спецификације које добијате, али ћете морати додатно да платите за наменску нит. Такође стављају брендирање у наслов вашег сервера, чије уклањање кошта 2 долара, али можда ћете бити у реду са тим ако покушавате да уштедите нешто новца.
Нодецрафт: Провајдер дељеног хостинга који не наплаћује по утору. Имају различите нивое, сегментиране према РАМ-у и броју инстанци које можете покренути. У ствари, можете угостити више сервера на једном нивоу, ако то дозвољава РАМ.

Коју год опцију да изаберете, уверите се да има управљану контролну таблу и да подржава игру коју желите.

Опције наменског хостинга

Наменски хостинг вам омогућава много више слободе и контроле. Можете да угостите више сервера за игре са једног кутија, као и више различитих игара, а пошто имате потпуни приступ кутији, можете чак и да хостујете веб сервер да покренете веб локацију ван сервера или било шта друго што није везано за игру.

ОВХ: Само две локације, Канада и Француска, али нуде веома моћне сервере по цени. Ако вам није стало до хардвера најновије генерације, можете изнајмити њихову стару опрему од њихове сестринске компаније СИС. Оба ће бити потпуно нови сервери и све ћете морати сами да подесите.
Гамесерверс.цом: Иако се ова компанија фокусира на дељени хостинг, такође нуди наменске сервере као опцију. Добићете чак и управљану контролну таблу, иако је ово опционо и ограничиће ваш приступ само на контролну таблу.
Амазон веб услуге: Више од премиум опције за предузећа. Ако сте програмер игара који жели да угости сервере, АВС ГамеЛифт вреди погледати. Ако тражите један, генерички сервер, ЕЦ2 ће бити прикладнији. А ако сте студент, можете добити $100 бесплатног кредита са .ЕДУ имејлом.

  Како играти Стелларис на Линуку

Подешавање наменског сервера

Већина Стеам игара ће користити СтеамЦМД да преузмете и покренете сервер, иако ћете обично морати да конфигуришете .бат датотеку са свим инструкцијама за почетак. Друге игре могу имати сопствени серверски програм који можете да преузмете—за више информација погледајте званичну документацију игре. Овде ћемо се повезати са неколико водича, али ако желите да покренете нешто што није на овој листи, брза веб претрага имена игре плус „подешавање наменског сервера“ обично ће дати корисне резултате.

Минецрафт
Руст
Фацторио
Гаријев мод
Тимска тврђава 2
ЦСГО
ДОТА 2
Ковчег опстанак еволуирала

Након што се сервер постави и покрене, желећете да се уверите да су портови отворени на серверу, тако да ће људи моћи да му приступе. Овај корак ће бити другачији за сваки хост, али ако не видите ништа на контролној табли за свог провајдера, вероватно ћете морати да промените подешавања Виндовс заштитног зида и да поставите серверску апликацију на белу листу.

Након што су портови отворени, људи би требало да буду у могућности да се повежу на ваш сервер са ИП адресом, или можда само преко претраживача сервера у игри. У зависности од игре, можда ћете желети да добијете име домена за ваш сервер, тако да можете лако да запамтите ИП адресу.