Како да поправите вентилатор ЦПУ-а да се не окреће на рачунару са оперативним системом Виндовс 10

Хардвер на рачунару ће се загрејати без обзира на све. Загреваће се у зависности од тога како се користи, нпр. ако куцате у програм за обраду текста, загреваће се, али ако играте игру, загреваће се и ако имате превише отворених картица у Цхроме-у , ваш систем ће достићи супернову.

Да се ​​систем не би оштетио топлотом, у кућишту система су уграђени вентилатори. Покрећу се повећањем температуре и укључиће се ако је систем превише врућ.

поправите да се вентилатор процесора не окреће

Поправите вентилатор ЦПУ-а да се не окреће

Ако ваш ЦПУ вентилатор не ради, то је озбиљан разлог за забринутост. Ваш систем ће се на крају прегрејати и или ће се искључити као одговор или ће се хардвер оштетити.

Пре него што решите проблем са вентилатором, требало би да знате да он не би требало да ради све време. Такође ради различитим брзинама. Могуће је да не треба да ради (ваш систем није толико врућ) или ради, али спором брзином (ваш систем је топао, али није врућ). Постоји неколико основних провера које можете извршити да бисте проверили шта се дешава.

Искључите систем. Ако се напаја из батерије, повежите га са извором напајања и укључите. Вентилатори се окрећу при покретању система као део основне провере хардвера. Пажљиво слушајте навијаче.
Искључите систем и пређите на напајање из батерије ако можете. Покрените систем и пажљиво слушајте звук вентилатора.
Покрените систем и покушајте да покренете што тежу апликацију, на пример, покренете игру заједно са апликацијом за снимање као што је ОБС. Проверите да ли додатно оптерећење покреће вентилаторе. У идеалном случају, требало би да почну да раде, али ако не почну после пет минута, смањите оптерећење или бисте могли да оштетите систем.

Ако вентилатор не прође све горе наведене провере, тамо јул бити један од два проблема; вентилатори не раде или мерач температуре који им говори када да се укључе не ради.

Проверите окидач температуре за вентилаторе

Могуће је да је температура која покреће вентилаторе постављена превисоко. Ваш систем јул постаје топло, али не довољно топло да натера вентилаторе да трче. Постоји једноставан начин да ово проверите и да проверите да ли сензор температуре на вашем систему ради или не.

Преузимање, инсталирајте и покрените ХВиНФо.
Кликните на Сензори на главном екрану апликације.
Кликните на дугме вентилатора на дну новог прозора који се отвара.
Изаберите активни вентилатор (неки системи имају само један вентилатор, док други јул имају два или три).
Кликните на Сет мануал.
Изаберите ПЦХ сензор.
Унесите ниску температуру, нпр. 15 или 10 коју ваш систем мора да додирне чак и ако га користите за лагане послове.
Унесите брзину вентилатора на нешто високо како бисте могли да чујете како ради.
Кликните на ОК да бисте се вратили у главни прозор.
Кликните на плави крст да бисте сачували и применили промене.
Користите свој систем и проверите да ли су вентилатори укључени. Ако то ураде, требало је само да промените температуру окидача.

Проверите сензор температуре

Ако вентилатори не раде чак и након смањења температуре окидача, проверите да ли сензори температуре раде. За ово ће вам требати апликација.

Преузимање, инсталирајте и покрените Спеедфан.
Идите на картицу Реадингс и проверите температуру за језгра ЦПУ-а и ГПУ.
Ако не видите очитавање, врло је могуће да сензор не ради.
Ако видите очитавање, онда је проблем у томе што вентилатор не ради.

Провера хардвера

У овом тренутку је више него вероватно да имате хардверски проблем. То може бити једно од следећег;

Оштећена јединица за напајање која не може да напаја вентилаторе.
Вентилатори су оштећени или су зачепљени прашином и више не могу да раде.
Сензор температуре не ради.

Да бисте решили ове проблеме, најбоље је да систем однесете на поправку. Ако сте упознати са унутрашњим деловима рачунара, можете сами да проверите ове ствари и замените све што је оштећено.

Закључак

Вентилатори се углавном не оштећују лако, али проблем са напајањем често може да их скрати. Они су јефтин хардвер, тако да њихова замена није тако скупа као поправљање или замена сензора температуре. У неким случајевима сензори се не могу поправити или заменити и морате заменити ЦПУ.