Како да поправите грешку у брзини вентилатора процесора

Сваки рачунар, десктоп или лаптоп, има најмање један уграђени вентилатор. Вентилатор одржава рачунар хладним и унапред је конфигурисан да ради аутоматски када се систем загреје. Постоји температурни праг који ће, када се пређе, покренути вентилатор.

цпу фан

Грешка у брзини вентилатора процесора

ЦПУ вентилатори се аутоматски укључују када покренете систем. Подешавања температуре се не примењују док не покренете радну површину. Док је ваш систем на покретачу или на БИОС екрану, вентилатор ће наставити да ради како би се систем охладио. Ако покренете БИОС или сте на покретачком програму и видите грешку у брзини вентилатора процесора, покушајте исправке у наставку.

1. Промените брзину вентилатора из БИОС-а

Брзина вентилатора није увек директно доступна, али у неким случајевима можете је променити из БИОС-а.

Покрените систем у БИОС-у.
Потражите картицу хардвера или било шта у вези са конфигурацијом хардвера.
Промените брзину вентилатора или температуру која га покреће.
Сачувајте промену.

2. Промените брзину вентилатора на Виндовс 10

Можете покушати да промените брзину вентилатора из Виндовс 10 ако немате опцију да то урадите у БИОС-у.

Преузимање и инсталирајте апликацију под називом ХВиНФО.
Покрените апликацију.
Кликните на икону вентилатора на дну.
У прозору који се отвори кликните на Постави ручно поред вентилатора.
Подесите температуру за покретање вентилатора.
Подесите његову минималну и максималну брзину.
Примените промену.
Поново покрените систем.

  Како да заштитите свој претраживач

Напомена: за детаљнији водич погледајте наш пост о томе како да промените брзину вентилатора у оперативном систему Виндовс 10.

3. Проверите хардвер

Вентилатор је хардверски и као и сваки други хардвер може се оштетити. Ако знате како се сналазите у кућишту лаптопа или десктопа, можете га отворити и проверити да ли нешто није у реду, нпр. лабава жица.

Такође бисте требали размислити о томе да га прегледа професионалац. Можда постоји проблем са сензором температуре. Сензор температуре је оно што проверава температуру система и покреће вентилатор. Ако је оштећен, вентилатор може да ради када не треба или да не ради када би требало.

Закључак

Вентилатор не покреће игре, не емитује звук или обрађује задатке, али одржава температуру система стабилном и спречава оштећење хардвера. Ако добијете грешку вентилатора, требало би да је схватите озбиљно и уверите се да је поправљена. Ваш рачунар се може угасити ако се прегреје, али та провера можда неће функционисати на свим системима и може пропасти ако је сензор температуре оштећен.