Како да се решите злонамерно убачених огласа у Цхроме-у за иОС

иОС сандбок апликације, што значи да апликација, ако је сама по себи злонамерна и успела је да прође поред Апп Сторе, не може да се петља са подацима ускладиштеним у другој апликацији или да им приступа. Са било којим иОС уређајем, претпоставља се са добрим разлогом да ваш претраживач не може бити отет од стране неке друге апликације, па чак ни од стране злонамерне веб локације, али ако користите Цхроме, то можда није тачно. Још у децембру 2015. доживео сам да се огласи из прве руке убацују на веб локације којима сам приступао у Цхроме-у на свом иПхоне-у. Уређај није јаилбреак и веб локација коју сам посећивао у то време је била она коју сам често посећивао у прошлости, а да се никада није појавио оглас. Требало ми је два месеца да дођем до дна одакле су огласи долазили, али сам на крају схватио да су колачићи одговорни за то.

Цхроме за иОС, као и сваку другу апликацију направљену за иОС, не могу да преотму друге апликације инсталиране на уређају, па када је мој претраживач почео да отвара нове картице и преусмерава ме на огласе, нисам био сасвим сигуран зашто то ради.

Огласи су били од два позната злонамерна имена која убризгавају огласе; террацлицкс и ДНСУнблоцкер. Појављивали су се на веб локацији за е-трговину која никада није приказивала огласе и огласи су били конкурентских производа. Када сам потврдио да сам једини видео ове огласе, знао сам да је проблем у мом телефону или апликацији за прегледач. Огласи су одбили да нестану и били су толико наметљиви да нисам могао да се крећем по веб локацији. На крају сам избрисао апликацију Цхроме за иОС са телефона и поново је инсталирао.

  Како сакрити прегледе обавештења само када је ваш иПхоне закључан у иОС-у 10

Уклањање апликације је учинило трик и читав месец ме нису мучиле никакве рекламе. Онда је то поново почело да се дешава и овог пута су рекламе биле много досадније. Нешто тако једноставно као што је тапкање и задржавање на мом екрану за померање веб странице надоле би покренуло огласе. Сваки пут и изнова би се отварала нова картица, нисам могао да се крећем по веб локацијама. Било је време да се копа дубље.

Ретко претражујем интернет на свом телефону јер сам обично испред већег екрана, тј. радне површине већи део дана. Могу да пребројим веб локације које посећујем на свом телефону и поуздано знам да су вредне поверења. Исто се не може рећи за моју активност претраживања на радној површини где ћу ризиковати да посетим везе које не изгледају баш безбедно, па сам можда посетио злонамерну веб локацију која је сачувала злонамерни колачић у мом претраживачу. Питање је само како је доспео на мој телефон? Одговор је да сам помогао да се то тамо нађе. Подесио сам синхронизацију тако да се моја историја прегледања, обележивачи итд. синхронизују између Цхроме-а на мојој радној површини и Цхроме-а на мом иПхоне-у.

Да бих се овога пута решио огласа, једноставно сам избрисао колачиће у Цхроме-у на свом иПхоне-у. Огласи су одмах нестали и од тада се више нису појавили. Навео сам да спречим чување колачића у Цхроме-у и на радној површини и на мом иПхоне-у. То је мука, наравно, али до сада нема реклама. Такође сам искључио синхронизацију са радне површине да бих био додатно сигуран.

  Како зауставити захтеве за оцењивање апликација на иОС-у

Проблем се више није појавио, али још увек имам неодговорена питања. Не знам да ли су колачићи који су изазвали појављивање огласа сачувани на мојој радној површини, а затим синхронизовани са мојим телефоном, или су сачувани директно на мом телефону и затим почели да приказују огласе. Такође је алармантно да су колачићи, који се иначе сматрају супер безопасним, очигледни узрок свега овога.