Како да снимите боље фотографије помоћу приказа уживо на камери

Једна карактеристика камере коју многи фотографи недовољно користе је екран за приказ уживо на задњој страни. Иако је спорије правити снимак помоћу Ливе Виев-а него само гледати кроз тражило, постоји неколико предности. Хајде да погледамо како можете да користите екран Ливе Виев за снимање бољих фотографија.

Погледајте целу слику

Да ли сте икада снимили фотографију гледајући кроз тражило где сте пажљиво изрезали неку дистракцију на самој ивици кадра, а затим, када сте касније погледали фотографију, шта год да је та сметња била и даље је на ивици слике? Разлог за то је да тражило ваше камере приказује само већину слике. Генерално, то је око 95% (или 98% на бољим камерама). Ево како то изгледа.

Иако то обично није велика ствар, то значи да ћете понекад морати да одсечете иначе добре пикселе да бисте се решили сметње коју нисте видели у тражилу. Са екраном за приказ уживо, све време видите целу слику.

Погледајте како ће ствари заиста изгледати

Не само да видите целу слику, већ је боље да видите ствари како ће изгледати на коначној слици. Тражило вам показује светлост која улази у вашу камеру и одбија се право од огледала до вашег ока. Да би довољно светлости продрело, отвор бленде остаје широм отворен. Нећете видети да ли је ваша слика правилно експонирана или како изгледа дубина поља — барем док не притиснете дугме ДОФ Превиев.

  5 најбољих софтвера и алата за прављење мрежних резервних копија за 2020

Са екраном за приказ уживо, ваша камера приказује како ће фотографија заправо изгледати — или барем, врло добра њена апроксимација. Са дужим брзинама затварача, екран за приказ уживо неће приказати замућење покрета.

Увећајте да бисте добили фокус

Један од најбољих начина да фокусирате тачно тамо где желите — барем за субјекте који се не крећу — јесте да ручно фокусирате помоћу екрана приказа уживо. Поставите камеру на статив, пребаците сочиво на ручни фокус, а затим притисните дугме за увећање на задњој страни камере док не дођете до максималног зума — обично је 10к.

Сада можете пажљиво да фино подесите фокус. То је у суштини једини начин да направите добре фотографије звезда.

Радите у мраку или са НД филтерима

У тамним ноћима или када користите филтере неутралне густине, оптичко тражило постаје прилично бескорисно. Кроз то се ништа не види. Међутим, помоћу екрана приказа уживо можете подесити ИСО до 12800 или чак 25600.

Преглед ће изгледати прилично бучно и лоше, али све док постоји мала количина светла, требало би да вам пружи довољно погледа да се фокусирате и компонујете снимак. Само запамтите да након тога поново смањите ИСО.

Погледајте хистограм уживо

Хистограм је заиста користан алат за увид у то како су нивои светлости распоређени на вашим сликама. Велики сам обожаватељ повременог провера хистограма ваших слика како бих се уверио да не разбацујете светле делове или уништавате своје сенке.

Када снимате помоћу приказа уживо, можете чак да погледате и хистограм уживо док поређате снимак: обично, додирните Инфо неколико пута и приказаће се. То је одлична техника ако фотографишете негде где се нивои светлости драматично мењају.

  Поправите Дисцорд заглављен на екрану за повезивање

Екран Ливе Виев је заиста згодан за споре, намерне облике фотографије попут пејзажа. Прецизно фокусирање, правилан преглед и хистограм чине много лакшим снимање бољих фотографија. То не значи да тражило није без своје употребе: брже је, боље ради при јаком светлу и много је лакше када држите камеру у руци. Једна од најзанимљивијих ствари код камера без огледала је то што њихова електронска тражила комбинују предности оба.