Како другима олакшати употребу паметне куће

Паметне куће су погодност која може да аутоматизује ваш дом и да вам пружи лаку контролу са било ког места. Али са децом, широм породицом и гостима ствари се брзо компликују. Ево неколико начина да учините свој паметни дом лакшим за друге људе.

Паметне куће су моћне само колико и корисник

Ако сте већ инсталирали паметне браве, а паметни термостат, паметна светла и паметни утикачи, на добром сте путу ка дому пуном погодности и даљинског управљања. Али проблем је често са људима у вашем дому који нису довољно технички упућени да поставе паметни дом. Можда се осећају несигурним како да укључе и искључују уређаје и неспретно покушавају да користе гласовне команде. Уз неколико једноставних корака, можете олакшати ствари малој деци, широј породици, па чак и гостима који први пут долазе.

Креирајте директне гласовне команде

Једна од најбољих ствари код паметне куће је да јој кажете шта да ради са вашим гласом. Наравно да можете да их контролишете на традиционалан начин, али могућност да разговарате са својом кућом и угасите светла, укључите ТВ и промените термостат је веома задовољавајућа. Међутим, то је тачно само када успе из првог покушаја. Ако имате проблема да успешно користите гласовне команде, онда ће сви други имати лошије резултате. Зато обавезно групишите своје уређаје и дајте одговарајуће називе тим групама и самим уређајима.

  Како додати или уклонити свој број телефона у порукама или ФацеТиме-у

Ако имате малу децу у кући, можда ћете морати да промените називе својих уређаја и група. Покушајте да циљате на речи са мање слогова које је лако изговорити. И Гоогле Ассистант и Алека одлично раде када слушају петогодишњака, а изненађујуће добро са трогодишњаком. Али што је детету теже да изговори команду, то ће ваш гласовни асистент бити теже да их разуме.

Краће и мање речи су најбоља опција, а то је једна од предности правилног груписања ставки. Са одговарајућим групама могу да кажу „упали светло“ у просторији уместо „упали светло у дневној соби“ или у кухињи, итд. Чланови породице и гости такође ће имати користи од овога, јер је мање тога што треба запамтити.

Обезбедите традиционалне контроле када је то могуће

Два спољна прекидача су паметна; средњи прекидач је традиционалан. Леви прекидач је искључен.

Паметне сијалице су фантастичне, али ако други људи у вашој кући нерадо користе гласовне асистенте, онда је једини начин на који могу да контролишу ваше паметне сијалице помоћу апликације. То није увек добра опција, посебно за децу или укућане. Друга опција је употреба паметни прекидачи за светло уместо тога. Они изгледају веома слично прекидачу за светло и имају предност контроле више светла (ако би прекидач иначе био), док комуницирају са вашим паметним домом о тренутном стању светла (укључено или искључено).

Са паметним прекидачем, ваша светла никада нису неусаглашена са вашим апликацијама и гласовним помоћницима, а свако ко не жели да користи опције паметног дома и даље може да контролише светла. Исто важи и за паметне браве са традиционалном кључаоницом или опцијом пин кода. Са кључем или ПИН кодом, ваша деца и гости неће морати да преузимају апликацију да би вам откључали врата.

  Како сарађивати на Мицрософт ПоверПоинт презентацији

Направите контролну таблу ако традиционалне контроле нису доступне

Понекад једноставно није могуће обезбедити традиционалну опцију контроле, као што су паметне ЛЕД траке или паметни утикачи. Гласовни помоћници могу помоћи, али ако то не функционише, онда би пренамена старог таблета као контролне табле за паметну кућу могла бити најбоље решење. Контролна табла може дати укупан приказ могућих контрола у кући и једноставна је за употребу као дугмад за укључивање и искључивање. Ако је могуће, поставите таблет негде тако да се лако може пронаћи.

Алтернативно, тхе Гоогле Хоме Хуб, Ецхо Схов, Ецхо Спот и други паметни екрани пружају контроле паметног дома на екрану. Међутим, потребна им је навигација да би дошли до одговарајућег екрана, тако да наменска контролна табла може бити интуитивнија опција за госте и децу.

Објавите упутства на видљивим местима

Ако ништа друго не успе, посебно код гостију, понекад је од помоћи имати добро написана упутства на местима која се лако проналазе. Поставите знакове у областима које се често користе са оним што да кажете свом Гоогле Хоме-у или Алека-у поред тих уређаја, као што је „да угасите светла, реците да Алека угаси светло” и можда друге корисне предлоге као што су тајмери.

Што више олакшате гостима да користе гласовне команде, то ће им лакше бити да их сами испробају. Може бити од помоћи да имате неке предлоге изван арене паметног дома, као што су тајмери ​​и конверзије мерења у кухињи. Ако вам је потребно да знакови буду често видљиви, размислите о нечему што се уклапа у изглед ваше куће попут табле за кухињу.

  Како пробудити некога преко телефона

Можете чак да користите Алека нацрте да креирате сопствене Алека вештине како би људи могли да питају Алека за нека основна упутства која дајете. Амазон пружа уграђене вештине које можете брзо да изградите да бисте дали упутства гостима, дадиљама, па чак и чуварима кућних љубимаца — и чак су довољно паметни да дају различита упутства у различито доба дана. Али такође можете да подесите сопствену вештину како бисте помогли људима да науче како да контролишу ваш паметни дом.

Са било којом новом технологијом, најбоља ствар коју можете учинити је смањити улазну баријеру што је више могуће. Ако учините да коришћење уређаја паметног дома делује мање застрашујуће, онда ће деца, породица и гости имати више храбрости да експериментишу са оним што функционише, а шта не. Често вас то експериментисање може научити неколико ствари о паметним кућама које нисте схватили или помоћи у идентификацији области које би се могле побољшати. Само избегавајте преплављивање људи и требало би да будете на путу ка кориснијем паметном дому за све.