Како закачити датотеку у мени Старт у оперативном систему Виндовс 10

Старт мени у оперативном систему Виндовс 10 изгледа другачије него што је изгледао у оперативном систему Виндовс 7 и старијим верзијама оперативног система Виндовс. Мицрософт га је обновио са Виндовсом 8 и требало је доста времена да компанија то исправи. Уз Виндовс 10, мени Старт се само побољшава, можете да закачите веб локације на њега преко Едге-а, закачите подешавања, закачите апликације и фасцикле, групне плочице и закачите своје омиљене албуме и листе песама на њега. Оно што не можете да урадите је да закачите датотеку у Старт мени, барем не подразумевано. Контекстни мени десног клика има опцију „Закачи за почетак“, али се не појављује када кликнете десним тастером миша на датотеку. Да бисте додали опцију у контекстни мени датотеке и закачили је у мени Старт, потребно је да направите малу измену у Виндовс регистру.

Потребна су вам административна права да бисте уређивали Виндовс Регистри.

Закачите датотеку у мени Старт

Отворите Виндовс регистар. Можете да га отворите тако што ћете откуцати „регедит“ у Виндовс траци за претрагу или можете да унесете „регедит“ у оквир за покретање. Идите до следеће локације.

HKEY_CLASSES_ROOT*shellexContextMenuHandlers

Кликните десним тастером миша на тастер ЦонтектМенуХандлерс и изаберите Нев>Кеи из контекстног менија. Именујте нови кључ „ПинТоСтартСцреен“. Унутар овог кључа је вредност низа. Двапут кликните на њега и поставите његову вредност на следећу.

470C0EBD-5D73-4d58-9CED-E91E22E23282

То је то. Сада идите на датотеку коју желите да закачите у мени Старт. Кликните десним тастером миша на њу и проверите да ли се опција Пин то Старт појављује у контекстуалном менију. Ако није, пређите на следећи корак.

  Како штампати велике слике на више страница у оперативном систему Виндовс 11

Кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите Пошаљи на> Десктоп да бисте креирали пречицу. Кликните десним тастером миша на пречицу и изаберите опцију Пин то Старт из контекстног менија. Чини се да се опција Пин то Старт не појављује у контекстуалном менију за све датотеке. У овом случају, мораћете да направите пречицу за то. Након што закачите датотеку у мени Старт, можете да избришете пречицу коју сте креирали.

Величина плочице за закачене датотеке зависи од програма са којим је апликација повезана. На пример, апликација Нотепад има само две величине плочица; Мала и средња. Ако закачите ТКСТ датотеку у мени Старт, биће доступне само те две величине плочица. Ако програм повезан са датотеком подржава више величина плочица, можете их користити за закачену датотеку.

Алтернативна опција

Такође треба да напоменемо да ако апликација подржава листу за скокове у менију Старт, можете да закачите датотеке на листу за скокове и избегнете додавање више плочица у Старт мени. Већина УВП апликација и добар број десктоп апликација подржавају листу за скокове, тако да ако имате само неколико датотека којима је потребан брз приступ, листа за скокове је добра опција. За приступ датотеци са листе за прелазак апликације потребно је неколико кликова више од клика на плочицу и можда бисте желели да то узмете у обзир пре него што одлучите да закачите датотеку у мени Старт или да закачите датотеку на листу за скокове апликације.