Како замутити фотографију на иПхоне-у

Док су ДСЛР камере и даље најбољи избор за професионалне фотографе, ваш иПхоне и већина Андроид уређаја су више него способни да сниме фотографије доброг изгледа са ефектом бокеа као професионалац. Када желите да ставите цело светло рефлектора на објекат, а да притом пажњу одвојите од позадине, ефекат замућења на портретним фотографијама игра главну улогу. Иако већина модерних иПхоне-а укључује моћан хардвер и софтвер камере који ће вам помоћи да кликнете на невероватне портретне слике, можете да замутите фотографију и на старијим моделима иПхоне-а. Дакле, ако сте спремни да појачате своју фотографску игру и учините да се субјекти истичу, погледајте 5 најбољих начина да замутите позадину фотографије на вашем иПхоне-у.

5 начина да замутите фотографију на вашем иПхоне-у (2022)

1. Замаглите позадину на вашем иПхоне-у користећи портретни режим

Да бисте замаглили слику на свом иПхоне-у, не морате да тражите нигде другде, већ је Портретни режим уграђен директно у апликацију за камеру. За неупућене, режим портрета омогућава камери да створи ефекат дубине поља, чиме вам омогућава да снимате фотографије са оштрим фокусом на субјекту и замућеном позадином.

Следећи модели иПхоне-а подржавају портретни режим:

 • иПхоне 13, иПхоне 13 мини, иПхоне 13 Про и иПхоне 13 Про Мак
 • иПхоне 12, иПхоне 12 мини, иПхоне 12 Про и иПхоне 12 Про Мак,
 • иПхоне СЕ и иПхоне СЕ 3
 • иПхоне 11, иПхоне 11 Про и иПхоне 11 Про Мак
 • иПхоне КСР, иПхоне КСС и иПхоне КСС Мак
 • иПхоне Кс и иПхоне 8 Плус
 • иПхоне 7 Плус

1. Да бисте започели, покрените апликацију Камера на вашем иПхоне-у и превуците прстом здесна налево да бисте изабрали режим „Портрет“ на дну.

2. Сада, поравнајте снимак, пазећи да је субјекат удаљен између два и осам стопа од камере. Имајте на уму да ће назив ефекта портретног осветљења, као што је Природно светло, постати жут када је објекат тачно поравнат. Затим додирните дугме Схуттер и успешно сте снимили портретну фотографију са замућеном позадином на вашем иПхоне-у.

Ево неколико ствари које треба да запамтите када кликнете на портретну фотографију на вашем иПхоне-у:

 • Да би вам помогла да снимите боље портретне снимке, апликација за камеру вас упозорава када сте преблизу, предалеко или ако је област претамна.
 • Модели иПхоне Про (11 Про и новији) нуде вишеструке опције зумирања за портретни режим, као што су 1к или 2к. Можете да додирнете икону 1к или 2к да бисте се пребацивали између опција. Међутим, иПхоне 13 Про серија вам омогућава да прелазите између увећања од 1к и 3к. Не постоји опција зумирања од 2к на најновијим варијантама иПхоне 13 Про и 13 Про Мак.
 • иПхоне КСР и иПхоне СЕ 2 морају да открију лице особе да би снимили фотографију у портретном режиму. Не раде на неживим предметима.
  Уредите фокус и интензитет ефекта замућења у апликацији Гоогле камера

2. Промените замућење позадине у портретним фотографијама на иПхоне-у

На иПхоне уређајима можете променити замућење позадине чак и након што сте снимили портретни снимак. Дакле, без обзира да ли желите да ваши портретни снимци изгледају још привлачније или да користите другачији ефекат осветљења, апликација Фотографије може вам омогућити да с лакоћом уређујете своје фотографије.

1. Прво отворите апликацију Фотографије на свом иПхоне-у и идите на портретну фотографију коју желите да уредите. Након тога, додирните „Уреди“ у горњем десном углу екрана.

2. Сада додирните икону ф/број у горњем левом углу и користите клизач „Контрола дубине“ који се појављује испод ваше фотографије да бисте подесили јачину замућења. Док мали број појачава ефекат замућења, велики број смањује ефекат замућења позадине на иПхоне-у.

3. Портретно осветљење, с друге стране, омогућава вам да додате различите ефекте студијског осветљења (подржано на иПхоне 8 Плус, иПхоне Кс и новијим) вашим портретним сликама. Додирните икону „Портраит Лигхтинг“ (изгледа као шестоугао) у горњем левом углу екрана, а затим изаберите жељени ефекат осветљења.

 • Природно светло: Као што име говори, омогућава вам да користите природне светлосне ефекте за своје портретне фотографије. Изаберите га ако не желите да камера модификује ефекат осветљења и да вам представи праву фотографију.

 • Студио Лигхт: Омогућава вам да осветлите лице субјекта.

 • Цонтоур Лигхт: Користите га за додавање сенки за дефинисаније црте лица.

 • Светло позорнице: Позадина постаје потпуно црна док се цео фокус задржава на субјекту.

 • Стаге Лигхт Моно: Иако је у основи исти као Стаге Лигхт, он додаје црно-бели ефекат вашим портретним фотографијама.

 • Хигх-Кеи Моно: Прави црно-белу фотографију са белом позадином, савршену за државне документе и личне карте.

4. Након што сте идеално подесили ефекат замућења портрета, додирните дугме „Готово“ у доњем десном углу екрана да бисте сачували све ове промене. Касније, ако икада пожелите да вратите промене, идите до слике -> Уреди -> Врати -> Врати на оригинал.

Белешка:

 • Вреди истаћи да само најновији модели иПхоне-а подржавају контролу дубине. Тренутно, иПхоне СЕ 2 и 3, иПхоне КСР, иПхоне КСС/ КСС Мак, иПхоне 11, иПхоне 11 Про, иПхоне 11 Про Мак, иПхоне 12 мини, иПхоне 12, иПхоне 12 Про, иПхоне 12 Про Мак, иПхоне 13 мини, иПхоне 13, иПхоне 13 Про и иПхоне 13 Про Мак подржавају контролу дубине.
 • Имајте на уму да задња камера на иПхоне КСР подржава само портретне режиме природног светла, студијског светла и контурног светла.

3. Замаглите позадину приближавањем субјекту

Шта ако немате модеран иПхоне, али и даље желите да замутите фотографију на свом иПхоне-у? Не брините, постоји стари, али ефикасан савет који вам може помоћи да замутите позадину слике на вашем иПхоне-у.

  Како увек покренути Мозилла Фирефок у режиму приватног прегледања

Само се приближите субјекту да бисте замаглили позадину. Да, добро сте прочитали! Када снимате са камером близу објекта, уграђена камера ствара плитку дубину поља. За непознате, плитка дубина поља омогућава да само мали део слике буде у фокусу и замагљује остатак слике. Укратко, што ближе приближавате иПхоне камеру субјекту, дубина поља постаје плића. Предлажемо да одаберете један од најбољих статива за иПхоне да бисте смањили трему и кликнули на стабилније фотографије/видео снимке.

Међутим, имајте на уму да ако камеру приближите субјекту, камера неће у потпуности да се фокусира. Субјект ће изгледати потпуно замућен. Стога, водите рачуна о томе да објекат буде у оштром фокусу док се приближавате субјекту. Уверите се да ваш објекат у првом плану буде оштар, а позадина замућена. На срећу, прилично је лако подесити фокус камере за иПхоне.

 • Отворите апликацију Камера и тапните на место где желите да фокусирате објекат. Сада ће се на екрану појавити жута кутија која означава тачку фокуса.

 • За сваки случај, позадина не изгледа замућена, приђите мало ближе и додирните да бисте поново поставили фокус.

Белешка:

 • Аппле је увео Макро режим на иПхоне 13 Про и 13 Про Мак како би вам омогућио снимање ултра изблиза. Оно што га чини вредним додатком је могућност снимања фотографија и видео снимака субјеката који су удаљени чак 2 цм од сочива камере вашег иПхоне-а.
 • Можете да користите овај режим камере за снимање текстура, цвећа, инсеката или било чега малог или на блиској удаљености са побољшаним фокусом и богатим детаљима.
 • Да бисте користили макро фотографију, отворите апликацију Камера, уверите се да је режим фотографије активан, а затим поравнајте снимак са субјектом. Затим се приближите субјекту, који може бити удаљен чак 2 цм од сочива. Морате да омогућите нову опцију „Макро контрола“ да бисте кликнули на фотографије изблиза. Када се сочиво фокусира на објекат, притисните дугме затварача да бисте снимили снимак.

4. Користите апликацију треће стране да бисте замаглили позадину фотографије на иПхоне-у

Постоји неколико апликација независних произвођача које вам могу омогућити да замутите позадину фотографије на иПхоне-у. Међутим, Фоцос је једна од најпопуларнијих и најефикаснијих апликација, захваљујући својој способности да производи бокех ефекте професионалног квалитета. Можете га користити да претворите било коју слику у слику у стилу портретног режима са подесивом дубином поља. Апликација је доступна бесплатно и захтева иОС 11.2 или новији.

1. Покрените апликацију Фоцос на вашем иПхоне-у. Након тога, додирните икону фотографије и изаберите слику коју желите да измените. Затим користите клизач ефекта замућења да бисте подесили замућење позадине иПхоне фотографије.

2. Када сте задовољни резултатима, додирните дугме за извоз у горњем десном углу и сачувајте или поделите своју фотографију према вашим потребама.

  Како се жалити на забрану ТикТок-а

5. Користите ефекат замућене вињете да доведете своје субјекте у фокус

Иако вам ефекат замућене вињете не може дозволити да постигнете исти резултат као горе објашњене методе, то је нешто што бисте требали испробати да видите да ли вам се свиђа. Питате се како функционише ефекат вињете? Па, уместо да замути целу позадину фотографије, она ствара замућену вињету око ивица екрана. Као резултат тога, замућене ивице усмеравају ваш фокус ка субјекту.

А Снапсеед би Гоогле (бесплатан) се дуго сматрао поузданим алатом за ову сврху. Није ни чудо што се нашироко сматра једном од најбољих апликација за уређивање фотографија за иПхоне и иПад. Погледајмо како то функционише:

1. Покрените апликацију Снапсеед на вашем иПхоне-у и додирните икону „плус“ да бисте приказали своју библиотеку фотографија. Сада можете или да отворите слику са свог уређаја, да снимите слику или да отворите последњу слику. Алтернативно, можете да се крећете кроз библиотеку фотографија да бисте изабрали слику коју желите да измените.

2. Затим идите на картицу „Алати“ на дну и изаберите алатку „Ленс Блур“.

3. Следеће, требало би да видите неколико белих кругова на вашој слици. Док ће део унутар унутрашњег круга бити у оштром фокусу, спољашњи део ће бити замућен. Ваша слика ће прећи из оштре у замућену у областима између два круга. У зависности од ваших потреба, можете превући круг на жељену област или чак променити величину тако што ћете стиснути прстима.

 • Ако желите да подесите јачину замућења, превуците нагоре или надоле и изаберите „Јачина замућења“. Након тога, превуците налево или надесно да бисте фино подесили јачину замућења.

 • Такође имате опцију да на исти начин прилагодите „Транзицију“ и „Јачину вињете“. Док вам Транситион омогућава да подесите начин на који фокусирана област прелази у замућење, јачина вињете вам омогућава да контролишете колико су тамне ивице слике.

4. Када савршено уредите своју слику, притисните квачицу у доњем десном углу екрана.

5. Сада тапните на „Извези“ и изаберите опцију Сачувај копију, Сачувај или Извези у менију и готови сте!

Замаглите позадину фотографија на вашем иПхоне-у

Дакле, да, ово су најефикаснији начини за замагљивање позадине на фотографијама на иОС-у. Са портретним режимом који је сада доступан на већини модерних иПхоне уређаја, то је најбољи начин да добијете природно замућење позадине на сликама. Такође, имате неке способне апликације независних произвођача као што су Снапсеед и Фоцос у Апп Сторе-у да бисте максимално искористили, чак и на старијим моделима иПхоне-а. Уз то, који је ваш преферирани метод за кликање на портретне фотографије са замућеном позадином на вашем иПхоне-у. А ако желите да додатно унапредите своје вештине фотографисања, препоручио бих вам да истражите наш преглед најбољих апликација и савета за ноћни режим како бисте на најбољи начин искористили Аппле ПроРав.