Како збројити редове и колоне у Мицрософт Ворд-у

Ако треба да убројите вредности у Ворд табелу, то можете учинити без разбијања калкулатора или уноса података у Екцел, а затим копирања назад. Ворд може да ради једноставне прорачуне као што су сабирање, множење и усредњавање.

Рецимо да имате табелу нешто попут следећег. Имате продате јединице и цену по јединици, и желите да их помножите да бисте добили укупан износ.

Почните тако што ћете ставити тачку уметања у празну горњу ћелију у колони „Укупно“.

Затим пређите на нову картицу „Изглед“ која се појављује на десном крају траке (постоји посебна картица Лаиоут само за табеле), а затим кликните на дугме „Формула“.

У овом примеру ћемо помножити вредност у колони „Јединице“ са вредношћу у колони „Трошкови јединице“. Да бисте то урадили, унесите следеће у поље „Формула“ да бисте помножили вредности у две ћелије лево од тренутне ћелије:

=PRODUCT(LEFT)

Изаберите опцију са падајуће листе Формат броја да бисте навели формат за резултат формуле.

Кликните на „ОК“ да бисте прихватили подешавања и убацили формулу у ћелију.

Резултат формуле се приказује у ћелији.

Нажалост, Ворд вам не дозвољава да изаберете гомилу ћелија одједном и да креирате формулу за све њих у једном кораку, тако да ћете морати да извршите исте кораке у свакој од осталих ћелија у колони „Укупно“.

Када завршите, имаћете потпуно формиран сто.

Ова техника функционише скоро на исти начин за колоне као и за редове. Рецимо, на пример, да смо желели да додамо све вредности у колону „Укупно“ да бисмо утврдили нашу укупну укупну продају.

  Прескочите дозволе и дозволите видео плејерима на било којој веб локацији да пређу преко целог екрана [Chrome]

Поставите тачку уметања у празну ћелију на дну колоне „Укупно“ (убаците додатни ред ако је потребно). Идите на картицу „Лаиоут“ и поново кликните на дугме „Формула“.

Овај пут ћемо користити следећу формулу:

=SUM(ABOVE)

Параметар „ИЗНАД“ говори Ворд-у да дода све вредности изнад тренутне ћелије.

Изаберите одговарајући формат броја и кликните на „ОК“.

Збир свих вредности у колони „Укупно“ приказује се у ћелији.

Напомена: Ако додате нове редове или колоне вредности у табелу у Ворд-у, формуле које сте поставили неће се аутоматски ажурирати. Да бисте ажурирали формулу, кликните десним тастером миша на формулу и изаберите „Ажурирај поље“ из искачућег менија.

Када је у питању управљање подацима у табелама, Ворд не нуди ни близу моћи Екцел-а. У реду је за мале табеле попут ове у којима не очекујете да ће се вредности много променити и не морате да прегледате своје податке на различите начине. Ако вам је потребно више функционалности, много је боље да убаците стварну Екцел табелу у свој Ворд документ.