Како играти Блацк Меса на Линуку

Блацк Меса је фан римејк оригиналног Халф-лифе-а. Садржи ремастерисане нивое, графику и игру. У овом водичу ћемо вам показати како можете да натерате Блацк Меса да ради на вашем Линук рачунару.

Црна меса на Линук-у

Покретање Блацк Меса рада на Линук-у

Блацк Меса ради на Линуку прилично добро и на ПротонДБ-у је оцењена са „златном“. Међутим, иако је то матична игра, Протон издање ради много боље на Линуку из неког разлога. С обзиром на то, игру ћете моћи да инсталирате само преко Стеам-а на Линук-у.

Инсталирајте Стеам

Да бисте покренули Стеам на свом Линук рачунару, мораћете да отворите прозор терминала на Линук радној површини. Да бисте отворили прозор терминала, користите комбинацију тастатуре Цтрл + Алт + Т или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када отворите прозор терминала на радној површини, инсталација Стеам-а може почети. Следите доле наведена упутства за инсталацију која одговарају Линук ОС-у који тренутно користите.

Убунту

На Убунту-у ћете моћи да инсталирате Стеам користећи наредбу испод.

sudo apt install steam

Дебиан

Они који желе да покрену Стеам на Дебиан-у, почните преузимањем најновијег ДЕБ пакета на ваш рачунар користећи наредбу вгет испод.

wget https://steamcdn-a.akamaihd.net/client/installer/steam.deb

Процес преузимања неће дуго трајати. Када се преузимање заврши, ДЕБ пакет ће се појавити у почетној фасцикли на вашем Дебиан систему. Одавде, инсталирајте пакет користећи дпкг инсталл команду испод.

sudo dpkg -i steam.deb

Сада када је Стеам инсталиран, мораћете да исправите све проблеме зависности који су се можда појавили током процеса инсталације. Да бисте то урадили, покрените следећу команду.

sudo apt-get install -f

Арцх Линук

Ако користите Арцх Линук, могуће је да Стеам ради преко „мултилиб” софтверског спремишта. Да бисте омогућили овај репо, покрените датотеку /етц/пацман.цонф у свом омиљеном уређивачу текста (као роот).

  Како уочити лажног Сугар Дадди-а на Инстаграму

Унутар текстуалне датотеке пронађите одељак „мултилиб“ и уклоните симбол # испред њега. Такође, уклоните овај симбол из линија директно испод њега. Затим сачувајте измене и покрените наредбу испод.

sudo pacman -Syy

Коначно, инсталирајте Стеам на Арцх Линук помоћу пацман команде испод.

sudo pacman -S steam

Федора/ОпенСУСЕ

Они који користе Федора и ОпенСУСЕ могу да инсталирају Стеам из кутије са софтверским репозиторијумима укљученим у оперативни систем. Флатпак издање Стеам-а најбоље функционише на овим оперативним системима и ми предлажемо да уместо тога следите та упутства.

Флатпак

Након подешавања Флатпак рунтиме-а на рачунару, време је да инсталирате Стеам. Користећи две команде у наставку, подесите Стеам преко Флатпак-а на свом систему.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

Инсталирајте Блацк Меса на Линук

Сада када је Стеам инсталиран, покрените га на Линук радној површини. Затим се пријавите на свој Стеам налог и пратите доленаведена детаљна упутства да бисте Блацк Меса радили на Линук-у.

Корак 1: Блацк Меса је матична игра, али корисници наводе да игра боље ради са алатком за компатибилност Протон. Дакле, мораћете то да подесите. Да бисте то урадили, отворите мени „Стеам“ и изаберите дугме „Подешавања“.

Унутар области Стеам подешавања пронађите одељак „Стеам Плаи“ и кликните на њега мишем. Затим означите и „Омогући Стеам Плаи за подржане наслове“ и „Омогући Стеам Плаи за све остале наслове“.

Након што изаберете ова два поља, кликните на дугме „ОК“ да бисте потврдили своја подешавања.

Корак 2: Пронађите дугме „Продавница“ унутар Стеам-а и изаберите га да бисте приступили Стеам продавници. Када сте у продавници, изаберите поље за претрагу помоћу миша и укуцајте „Блацк Меса“. Затим притисните тастер Ентер да бисте видели резултате претраге.

  Аппле ВВДЦ 2023 и Цхарацтер.АИ премашили 1,7 милиона инсталација

Прегледајте резултате претраге за „Блацк Меса“ и кликните на њу мишем да бисте приступили страници Стеам продавнице.

Корак 3: На страници Блацк Меса Стеам Сторе пронађите зелено дугме „Додај у корпу“ и кликните на њега мишем да бисте игру додали у своју Стеам корпу. Затим изаберите икону корпе да бисте купили игру.

Корак 4: Кликните на дугме „Библиотека“ да бисте приступили библиотеци игара и пронађите Блацк Меса на бочној траци. Затим кликните десним тастером миша на њега и изаберите дугме „Својства“.

Унутар својстава игре изаберите опцију „Компатибилност“. Затим изаберите „Присилите употребу одређене алатке за компатибилност Стеам Плаи-а“.

Изаберите било коју верзију Протона, јер би све требало да раде са игром.

Корак 5: Пронађите плаво дугме „ИНСТАЛИРАЈ“ за Блацк Меса у Стеам-у и кликните на њега да бисте започели преузимање игре. Када се процес преузимања заврши, плаво дугме „ИНСТАЛИРАЈ“ ће постати зелено дугме „ПЛАИ“. Изаберите ово зелено дугме „ПЛАИ“ да бисте покренули игру.

Уживајте и срећно играње!