Како играти Портал 2 на Линуку

Портал 2 је друга игра у серији Портал. Прати Чел, жену заробљену у научној установи за тестирање, која користи портални пиштољ да заврши тестове. У овом водичу ћемо вам показати како да играте Портал 2 на Линук-у.

Портал 2 на Линук-у

Портал 2 је изворни за Линук и изашао је на платформи убрзо након што је Валве објавио Стеам за Линук. Уз то, једини начин да играте игру на Линук-у је преко Стеам-а, тако да морамо проћи кроз како да инсталирамо Стеам за Линук клијент.

Убунту

На Убунту-у можете инсталирати најновије издање Стеам-а користећи наредбу апт инсталл испод.

sudo apt install steam

Дебиан

Ако користите Дебиан Линук, Стеам је најбоље инсталирати преузимањем Стеам ДЕБ пакета директно са Валве Стеам веб локације, уместо да се бавите Дебиановим „неслободним“ софтверским репозиторијумом.

Да бисте започели преузимање Стеам-а на свој Дебиан Линук рачунар, користите следећу команду за преузимање вгет. Он ће пратити Стеам ДЕБ УРЛ и преузети ДЕБ пакет директно у вашу кућну фасциклу.

wget https://steamcdn-a.akamaihd.net/client/installer/steam.deb

Након преузимања Стеам ДЕБ пакета на рачунар, следећи корак је инсталирање софтвера. Да бисте инсталирали Стеам на свој Дебиан ПЦ, користите наредбу дпкг испод.

sudo dpkg -i steam.deb

Када се Стеам ДЕБ пакет инсталира на ваш рачунар, мораћете да очистите и исправите све проблеме са зависношћу присутним на систему како би Стеам могао исправно да ради. Користите команду апт-гет инсталл -ф.

sudo apt-get install -f

Арцх Линук

На Арцх Линук-у, апликација Стеам је доступна, али само преко софтверског спремишта „Мултилиб“. Да бисте га подесили, отворите датотеку /етц/пацман.цонф у уређивачу текста. Када се отвори, пронађите линију „Мултилиб“ и уклоните симбол #, као и из редова директно испод њега. Затим сачувајте и поново синхронизујте Пацман са наредбом испод.

sudo pacman -Syy

Када је све поново синхронизовано, можете брзо да инсталирате апликацију Стеам на свој Арцх Линук систем помоћу следеће команде.

sudo pacman -S steam

Федора/ОпенСУСЕ

Ако користите Федора или ОпенСУСЕ, можете да покренете најновију апликацију Стеам тако што ћете је инсталирати преко софтверских складишта укључених у ваш оперативни систем, и она ће добро покретати игре. Међутим, изгледа да Флатпак издање Стеам-а боље функционише на овим оперативним системима, и ми предлажемо да уместо тога следите та упутства.

  Како играти Нинтендо ДС игре на Линуку са ДесмуМЕ

Флатпак

Да би Стеам радио на Флатпак-у, прво ћете морати да омогућите време извршавања Флатпак-а на вашем систему. Срећом, веома је лако подесити време рада Флатпак-а. Да бисте то урадили, пратите наш детаљни водич о овој теми.

Након подешавања времена рада Флатпак на рачунару, мораћете да омогућите Флатхуб продавницу апликација. Флатхуб има много различитих типова доступних апликација, укључујући Стеам. Да бисте га омогућили, користите следећу наредбу за даљинско додавање флатпак испод.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Када је Флатхуб продавница омогућена и спремна за употребу на вашем Линук рачунару, Стеам се може инсталирати. Да бисте инсталирали Стеам на ваш Линук рачунар, користите следећу флатпак команду за инсталацију у прозору терминала.

flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

Играјте Портал 2 на Линук-у

Након подешавања Стеам-а на вашем Линук систему, отворите апликацију и пријавите се на свој налог користећи своје корисничко име и лозинку. Када се пријавите на Стеам, пратите упутства корак по корак у наставку да бисте играли Портал 2 на Линук-у.

Корак 1: Пронађите Стеам дугме „ПРОДАВНИЦА“ на врху странице и кликните на њега мишем. Када изаберете ово дугме, моћи ћете да приступите Стеам Сторефронт-у.

Када сте на Стеам Сторефронт-у, пронађите оквир за претрагу и кликните на њега мишем. Одатле укуцајте „Портал 2“ у оквир за текст. Притисните тастер Ентер да бисте видели резултате претраге.

Корак 2: У резултатима претраге изаберите „Портал 2“ да бисте приступили страници Стеам продавнице. Када стигнете на страницу продавнице игре, пронађите зелено дугме „додај у корпу“.

Изаберите зелено дугме „додај у корпу“ да бисте игру додали у корпу. Када буде у вашој корпи, кликните на икону корпе. Одатле ћете моћи да прођете кроз процес куповине Портала 2 за свој Стеам налог.

  Најбоље Самсунг Галаки С24 Ултра кућишта у 2024

Корак 3: Пронађите дугме „БИБЛИОТЕКА“ у Стеам-у и кликните на њега мишем. Одатле потражите „Портал 2“ кроз своју библиотеку игара и кликните на њега мишем да бисте му приступили.

Након што кликнете на “Портал 2” пронађите плаво дугме “ИНСТАЛЛ” и изаберите га мишем. Кликом на ово дугме почиње инсталација Портала 2. Седите, тако мај потрајати.

Корак 4: Када се процес преузимања заврши, плаво дугме „ИНСТАЛИРАЈ“ ће се претворити у зелено дугме „ПЛАИ“. Изаберите ово дугме да бисте покренули Портал 2. Уживајте и срећно играње!