Како играти Сони ПСП игре у Ретро Арцх на Линуку

Ако користите Ретро Арцх на Линук-у и волите Сони ПСП, биће вам драго да знате да је могуће играти ПСП игре на Линук платформи, захваљујући ПСП Ретро Арцх језгру.

У овом водичу ћемо вам показати како да инсталирате Ретро Арцх, преузмете Сони ПСП језгро и користите га за играње омиљених ПСП игрица. Да бисте започели, узмите своје омиљене ПСП РОМ датотеке и пратите их.

Инсталирање Ретро Арцха на Линук

Да бисте играли Сони ПСП игре у Ретро Арцх-у, морате инсталирати програм. Ретро Арцх је доступан на широком спектру Линук оперативних система. Да би то функционисало, отворите прозор терминала и пратите упутства у наставку да би апликација радила.

Напомена: потребан вам је детаљнији водич о томе како да натерате Ретро Арцх да ради на вашем Линук рачунару? Пратите наш водич за инсталацију о томе како да подесите Ретро Арцх на Линук-у.

Убунту

sudo apt install retroarch

Дебиан

sudo apt-get install retroarch

Арцх Линук

sudo pacman -S retroarch

Федора

sudo dnf install retroarch

ОпенСУСЕ

sudo zypper install retroarch

Снап пакет

sudo snap install retroarch

Флатпак

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

sudo flatpak install org.libretro.RetroArch 

Након инсталирања Ретро Арцха на Линук, топло препоручујемо да покренете апликацију и одете на „Онлине Упдатер“. Једном у програму за ажурирање Ретро Арцх на мрежи, користите га за ажурирање средстава Ретро Арцх.

  Како да поправите ПС4 кодове грешака СУ-30746-0, СУ-42118-6

Ако не ажурирате средства, Ретро Арцху можда недостају фонтови и разне иконе и неће изгледати како треба. Такође можете наићи на црне квадрате и друге непријатне проблеме са корисничким интерфејсом.

Омогући Цоре Довнлоадер

Подразумевано, када инсталирате Ретро Арцх на било коју дистрибуцију Линука, „Цоре Довнлоадер“ је искључен. Искључивање ове функције подразумевано је досадно, али се може поново омогућити следећим корацима.

Корак 1: Избришите постојеће Ретро Арцх конфигурационе датотеке на рачунару преко терминала.

sudo rm /etc/retroarch.cfg

rm ~/.config/retroarch/retroarch.cfg

Корак 2: Преузмите нову конфигурациону датотеку са омогућеним Цоре Довнлоадер-ом.

cd ~/Downloads
wget https://archive.org/download/retroarch_202104/retroarch.cfg

Корак 3: Поставите конфигурациону датотеку на ваш Линук рачунар.

cd ~/Downloads

sudo cp retroarch.cfg /etc/

cp retroarch.cfg ~/.config/retroarch/

Ако Цоре Довнлоадер и даље не ради, испробајте Флатпак или Снап издање Ретро Арцха.

Инсталирање Сони ПСП језгра у Ретро Арцх

Емулација у Ретро Арцх-у је могућа захваљујући „језгрима“. Језгра су датотеке библиотеке које пружају све функције потребне за играње игара на различитим системима. Пре него што будемо могли да играмо ПСП игре у Ретро Арцх-у, мораћете да преузмете и инсталирате Сони ПСП језгро.

Сони ПСП језгро се може инсталирати преко алатке за ажурирање на мрежи. Да бисте то урадили, покрените апликацију Ретро Арцх и пратите доленаведена упутства корак по корак.

Корак 1: Идите на главни мени Ретро Арцх у апликацији помоћу миша или тастера са стрелицама на тастатури (са Ентер за избор). Једном у менију, пронађите „Онлине Упдатер“ и изаберите га мишем да бисте приступили Ретро Арцх Онлине Упдатер-у.

Корак 2: Пронађите одељак „Цоре Довнлоадер“ и изаберите га помоћу миша или тастера са стрелицама на тастатури (и притисните Ентер да бисте му приступили).

  Како послати аутоматски одговор на поруке и позиве када сте заузети [Android]

Када приступите области „Цоре Довнлоадер“, видећете дугачку листу доступних конзола за игре, као и специјализоване видео игре (ДООМ, КУАКЕ, итд.). Скролујте кроз листу док не пронађете „Сони – ПлаиСтатион Портабле“.

Корак 3: Након што пређете мишем преко „Сони – ПлаиСтатион Портабле“, кликните или притисните Ентер на тастатури да бисте приступили језгру у Ретро Арцх. Затим кликните (или изаберите помоћу тастатуре) и изаберите „Сони – ПлаиСтатион Портабле (ППССПП)“ да бисте инсталирали ПСП језгро.

Како играти Сони ПСП игре у Ретро Арцх на Линуку

Да бисте играли Сони ПСП игре у Ретро Арцх-у, урадите следеће. Прво пронађите дугме „Увези садржај“ у Ретро Арцху и кликните на њега. Одабиром ове опције, можете додати своје Сони ПСП РОМ-ове систему.

Ако додате своје ПСП РОМ-ове у Ретро Арцх, они ће се појавити у апликацији под именом конзоле на којој је дизајнирана да игра. Ваши ПСП РОМ-ови би требало да се појаве на бочној траци под „Сони ПлаиСтатион Портабле“, „ПСП“ или нешто слично.

Напомена: ако се ваше РОМ датотеке не појаве након скенирања, не брините! Можете да урадите ручно скенирање где наведете систем, екстензију РОМ датотеке итд. Ова функција се налази у одељку „Увоз садржаја“.

Идите на бочну траку, изаберите опцију Сони ПлаиСтатион Портабле и кликните на РОМ који желите да репродукујете у Ретро Арцх. Након што изаберете свој РОМ, потражите „Постави језгро.

У одељку „Цоре Ассоциатион“ подесите га на „Сони – ПлаиСтатион Портабле (ППССПП)“. Затим изаберите дугме „Покрени“ да бисте покренули своју ПСП игру у Ретро Арцх!

  Шта значи „НВМ“ и како га користите?