Како избрисати историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

Ако имате омогућену историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10, ова функција чува евиденцију ставки које сте недавно копирали у међуспремник док користите копирање и лепљење. Ево како да обришете историју међуспремника – или је онемогућите ако желите.

Шта се чува у историји међуспремника?

Историја међуспремника, која је први пут представљена у ажурирању за октобар 2018. за Виндовс 10, чува листу од 25 најновијих ставки које сте копирали у међуспремник. Ове ставке могу да садрже текст, ХТМЛ и слике мање од 4 МБ. Осим ако ставка није закачена у међуспремник, листа историје међуспремника се брише сваки пут када поново покренете уређај.

Како избрисати историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

За разлику од других функција које потенцијално угрожавају приватност у оперативном систему Виндовс 10, функција историје међуспремника ради само ако је омогућена из Подешавања > Систем > Међуспремник.

Када је историја међуспремника омогућена, притиском на Виндовс+В отвориће се мали прозор који наводи најновије ставке које сте копирали у међуспремник.

Да бисте уклонили појединачне ставке из историје међуспремника, позовите листу помоћу Виндовс+В, а затим кликните на три тачке (елипсе) поред ставке коју желите да избришете.

Појавиће се мали мени. Кликните на „Избриши“ и ставка ће бити уклоњена са листе.

Да бисте обрисали целу историју међуспремника, кликните на било који скуп од три тачке (елипсе) на листи и мени ће се појавити. Изаберите „Обриши све“.

  Како додати разделник на траку задатака у оперативном систему Виндовс 10

Све преостале ставке на листи након што кликнете на „Обриши све“ су закачене на своје место. Ако желите да уклоните закачену ставку, кликните на три тачке поред ње и изаберите „Откачи“. Затим можете или да га избришете или да поново покушате „Обриши све“ из менија са елипсама.

Ако користите верзију оперативног система Виндовс 10 пре верзије 1909, кораци су скоро идентични, али се интерфејс мало променио.

Када је омогућено, ако притиснете Виндовс+В, видећете мали искачући прозор који садржи листу најновијих ставки које сте копирали.

Да бисте уклонили појединачне ставке из историје међуспремника, позовите листу помоћу Виндовс+В, а затим кликните на мали „Кс“ поред било које ставке на листи.

Да бисте уклонили цео садржај листе историје међуспремника, кликните на „Обриши све“ у горњем десном углу прозора историје међуспремника.

Ако било која ставка остане на листи након што кликнете на „Обриши све“, онда су вероватно закачене на месту. Кликните на малу икону иконе поред преосталих ставки на листи и поново кликните на „Обриши све“.

Имајте на уму да када је омогућена историја међуспремника, нове ставке ће наставити да се појављују на листи историје међуспремника сваки пут када нешто копирате у међуспремник. Ако желите да спречите да Виндовс чува историју међуспремника, мораћете да онемогућите ту функцију у подешавањима оперативног система Виндовс.

Други начин да обришете све податке међумеморије

Такође можете да обришете податке међумеморије у подешавањима оперативног система Виндовс. Идите на Подешавања > Систем > Међуспремник и пронађите одељак „Обриши податке међуспремника“. Кликните на дугме „Обриши“ и клипборд ће бити избрисан.

  Поправите недостатак НВИДИА контролне табле у оперативном систему Виндовс 10

Ово је еквивалентно притискању дугмета „Обриши све“ у прозору историје међуспремника, али такође ради и са искљученом историјом међуспремника.

Како онемогућити историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

Прво кликните на дугме „Старт“, а затим кликните на икону „зупчаника“ на левој страни Старт менија да бисте отворили мени „Подешавања за Виндовс“. Такође можете да притиснете Виндовс+и да бисте стигли тамо.

У подешавањима оперативног система Виндовс кликните на „Систем“.

На бочној траци Подешавања кликните на „Међуспремник“. У подешавањима међуспремника пронађите одељак под називом „Историја међуспремника“ и пребаците прекидач на „Искључено“.

Када се онемогући, ако притиснете Виндовс+В, видећете мали прозор који вас упозорава да Виндовс 10 не може да прикаже вашу историју међуспремника јер је функција искључена.

Сада можете поново да копирате и налепите приватност.