Како инсталирати ВиртуалБок Гуест Аддитионс за Убунту виртуелну машину

ВиртуалБок гостујући додаци су важни у ВиртуалБок-у јер пружају одлично графичко убрзање, као и друге корисне функције као што су подршка за дељене фасцикле, боља графичка подршка и друге ствари.

Ако планирате да користите Убунту у виртуелној машини ВиртуалБок, мораћете да инсталирате ове додатке за госте. У овом водичу ћемо детаљно објаснити како то учинити.

Напомена: Иако се овај водич фокусира на Убунту ВМ, упутства за инсталацију би такође требало да раде на било ком гостујућем Линук оперативном систему у ВиртуалБок-у. Међутим, упутства за инсталацију Линук заглавља ће се разликовати.

Подешавање Убунту ВМ-а у ВиртуалБок-у

Постављање Убунту ВМ-а није тако тешко. У суштини, Ви ћете инсталирати Убунту практично исто као што то радите на физичком рачунару. Међутим, да бисте убрзали овај процес, можете преузети унапред конфигурисану ВМ са ОСбокес.орг.

Да бисте преузели ВМ, идите на Убунту страница на Осбокес.орг. Када сте тамо, потражите најновије издање Убунту-а, кликните на картицу „ВиртуалБок“ и изаберите дугме за преузимање.

Осбокес дистрибуира своје ВМ-ове у архивском формату. Када се архива заврши са преузимањем, отворите ВиртуалБок, кликните на „Ново“ и прођите кроз подешавање креирања новог ВМ-а.

Када дођете до процеса подешавања за ВМ, изаберите „Користи постојећу датотеку виртуелног хард диска“ и изаберите Осбокес ВМ ВДИ датотеку као постојећи чврсти диск да бисте користили преузету ВМ.

  Како да поправите „Камера није пронађена“ у Мицрософт тимовима

Ако не желите да користите ОСбок ВМ за Убунту, идите на Убунту.цом/десктоп, преузмите најновију Убунту ИСО датотеку на свој рачунар, учитајте је у ВиртуалБок и инсталирајте Убунту на стари начин.

Инсталирање Линук заглавља у Убунту ВМ

Унутар Убунту ВМ-а, потребно је да инсталирате заглавља Линук кернела. Ова заглавља су потребна за модификацију Линук кернела, а гостујући додаци ВиртуалБок-а неће радити на Убунту-у без њих, пошто су модули кернела.

Да бисте инсталирали најновија заглавља Убунту кернела, почните покретањем прозора терминала на радној површини. Можете отворити прозор терминала на радној површини помоћу Цтрл + Алт + Т или кликом на „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен у Убунту ВМ-у, користите наредбу апт инсталл испод да бисте инсталирали заглавља језгра Убунту Линук-а.

sudo apt install linux-headers-$(uname -r) -y

Преузимање додатака за госте

Сада када сте подесили свој ОСбокес ВМ у ВиртуалБок-у, можете се пријавити са лозинком „осбокес.орг“. Или, ако подесите сопствену ВМ користећи Убунту ИСО, пријавите се са својим корисничким именом и лозинком.

Када се пријавите, мораћете да преузмете најновије издање ВиртуалБок додатака за госте. Најлакши и најбржи начин да то урадите је да то урадите у апликацији ВиртуалБок, а не на званичној веб страници.

Одавде пронађите мени „Уређаји“ унутар Убунту прозора и кликните на њега мишем. Када кликнете на мени, видећете много различитих опција доступних за клик.

Погледајте до дна менија и кликните на дугме „Убаци додатке за госте“ у менију. Када кликнете на њега први пут (ако никада раније нисте изабрали ову опцију), ВиртуалБок ће почети да преузима ИСО датотеку Гуест Аддитионс на ваш рачунар.

  10 разлога за прелазак са конзоле на играње на рачунару

Када се процес преузимања заврши, ИСО датотека ВиртуалБок Гуест Аддитионс ће аутоматски бити уметнута у виртуелни ЦД/ДВД драјв Убунту ВМ-а. Убрзо након тога, видећете искачући прозор на радној површини Убунту ВМ-а.

Инсталирање додатака за госте у Убунту ВМ

Када убаците ИСО датотеку Додаци за госте у Убунту ВМ, требало би да видите да се на екрану појави промпт. Овај упит ће вас обавестити да постоји софтвер који се може инсталирати на диску који Убунту може да инсталира.

Кликните мишем на дугме „Покрени“ да бисте започели инсталацију. Када кликнете на „Покрени“, на екрану ће се појавити прозор терминала. Пратите упутства која вам говоре шта да радите.

Током терминалске инсталације додатака за госте, ви април налетите на неуспелу инсталацију. Неуспеле инсталације се дешавају када вашем Убунту ВМ-у недостаје неколико пакета које софтвер очекује да има.

Не брините ако наиђете на проблем док инсталирате додатке за госте. Једноставно прочитајте које пакете захтева да инсталирате. Отворите прозор терминала, инсталирајте пакете помоћу апт инсталл, затим избаците ИСО додатке за госте из ВМ-а и поново га уметните да бисте поново отворили дијалог „Покрени софтвер“.

Када прозор терминала заврши инсталирање ВиртуалБок Гуест Аддитионс у ваш Убунту ВМ, поново покрените систем. Морате поново покренути Убунту ВМ да бисте почели да користите нови софтвер инсталиран у Убунту ВМ кернел.