Како инсталирати Инксцапе на Линук

Да ли сте илустратор или дизајнер векторске графике који тражите брзу, бесплатну, отворену замену за скупе векторске алате као што је Адобе Иллустратор на Линук-у? Размислите о провери Инксцапе-а! То је потпуно опремљен алат за уређивање векторске графике и илустрације. Потпуно је бесплатан, отвореног кода и употребљив на већини оперативних система. Да бисте инсталирали Инксцапе на Линук, морате да користите Убунту, Дебиан, Арцх Линук, Федора или Опен СУСЕ. Алтернативно, морате бити у могућности да користите Флатпакс или Снап пакете. Да бисте инсталирали Инкспаце, отворите терминал и пратите упутства у наставку!

Убунту

Убунту носи Инксцапе у својим главним изворима софтвера. Да бисте га инсталирали, отворите Гноме софтвер, потражите „Инксцапе“ и кликните на дугме „Инсталирај“ да бисте га преузели. Алтернативно, отворите прозор терминала и унесите наредбу испод да бисте је инсталирали.

sudo apt install inkscape

Верзија Инксцапе-а коју Убунту носи је релативно модерна, али програмери Инксцапе-а имају званични ППА који сваки корисник може да омогући да добије апсолутну најновију верзију. Када се омогући, верзија Инксцапе-а на Убунту-у ће бити ажурнија. Да бисте дозволили званични Инксцапе ППА, унесите следећу команду:

sudo add-apt-repository ppa:inkscape.dev/stable

Коришћење адд-апт-репоситори за додавање Инксцапе ППА додаје нови извор софтвера у систем. Нажалост, још га није могуће користити, јер Убунту не зна да постоји. Да бисте Убунту обавестили о новим променама, мораћете да користите наредбу за ажурирање.

sudo apt update

Коришћење ажурирања увлачи најновије исправке. С обзиром на чињеницу да Убунту сада користи нови Инксцапе ППА, нека ажурирања Инксцапе-а би требало да буду спремна за инсталацију. Да бисте надоградили Убунту на најновију верзију Инксцапе-а, користите команду за надоградњу.

sudo apt upgrade -y

Ако сте одлучили да вам Инксцапе више није потребан, користите команду за уклањање да бисте се решили Инксцапе-а.

sudo apt remove inkscape

Дебиан

Инксцапе је програм отвореног кода, тако да га је лако инсталирати на све верзије Дебиан-а. Дебиан није познат по „тренутном“ софтверу, тако да је добијање најновије верзије Инксцапе-а мало незгодно.

  Како инсталирати Нетстат на Линук

Да бисте инсталирали најновију „стабилну“ верзију алатке Инксцапе, урадите следеће:

sudo apt-get install inkscape

Ако желите да ажурирате на најновију, најновију верзију софтвера, прво ћете морати да деинсталирате Инксцапе из традиционалних софтверских складишта.

sudo apt-get remove inkscape

Затим ћете морати да омогућите Дебиан Бацкпортс. Пратите наш водич овде да бисте научили како то да урадите. Када то урадите, инсталирајте новију верзију Инксцапе-а преко Дебиан Бацкпортс-а.

Напомена: промените бацкпортс издања са именом вашег Дебиан издања. На пример, да бисте инсталирали најновију верзију Дебиан Стабле-а, користили бисте стретцх-бацкпортс, итд.

sudo apt-get -t release-backports inkscape

Деинсталирајте Инксцапе из Дебиана помоћу апт-гет ремове.

sudo apt-get remove inkscape --purge

Арцх Линук

Арцх Линук је увек актуелан, с обзиром на то да се ради о „ивичној“ Линук дистрибуцији. Као резултат тога, корисници не би требало да имају апсолутно никаквих проблема да инсталирају најновију верзију Инксцапе-а. Да бисте инсталирали Инкспаце на Арцх, користите Пацман пакет алат за синхронизацију најновијих ажурирања и закрпа.

sudo pacman -Syyuu

Након надоградње свега, безбедно је да инсталирате Инксцапе.

sudo pacman -S inkscape

Треба да деинсталирате Инксцапе из Арцха? Пробајте ово:

sudo pacman -R inkscape

Федора

Федора Линук је релативно ажурна дистрибуција Линука, тако да није тешко добити најновију верзију Инксцапе-а. Да бисте инсталирали Инкспаце, отворите прозор терминала и користите алатку за паковање ДНФ да бисте га покренули.

sudo dnf install inkscape

Треба да деинсталирате Инксцапе из Федоре? Користите днф ремове да бисте га се решили.

sudo dnf remove inkscape

ОпенСУСЕ

Верзија Инксцапе-а у великој мери зависи од верзије СУСЕ-а коју користите. Тумблевеед је најсавременија Линук дистрибуција и имаће најновију верзију. Насупрот томе, Леап је „стабилан“ и не прима ажурирања софтвера тако брзо.

  Како играти Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве на Линук-у

Ако желите да набавите најновију верзију Инксцапе-а на Сусе-у, препоручујемо вам да конвертујете своју Леап инсталацију у Тумблевеед. Пратите наш водич овде да бисте научили како то да урадите.

Да бисте инсталирали Инксцапе на ОпенСУСЕ, отворите терминал и користите алат за пакет Зиппер да бисте га инсталирали.

sudo zypper in inkscape

Уклоните Инксцапе из СУСЕ-а користећи зиппер рм.

sudo zypper rm inkscape

Снап пакет

Одлична алтернатива за оне који не могу да инсталирају Инксцапе на традиционалан начин је коришћење Снап пакета. Да бисте инсталирали Инксцапе са Снап-ом, прво ћете морати да пратите наш водич и научите како да омогућите технологију на свом оперативном систему. Када проради, користите брзу инсталацију да бисте добили најновију верзију Инксцапе-а на рачунару.

sudo snap install inkscape

Уклоните Инксцапе са свог система у било ком тренутку тако што ћете извршити брзо уклањање.

sudo snap remove inkscape

Флатпак

Они који желе да добију Инксцапе графички алат на Линук-у, али немају доступан бинарни пакет и не могу да користе Снап пакете, имају други начин: Флатпакс. То је универзални формат пакета који ради на готово свакој Линук дистрибуцији.

Започните инсталацију Инксцапе-а тако што ћете омогућити Флатпак на вашој Линук дистрибуцији. Након тога, користите команду флатпак да бисте омогућили Флатхуб као извор софтвера.

sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Коначно, након што је све подешено, инсталирајте Инксцапе преко Флатпак-а.

sudo flatpak install flathub org.inkscape.Inkscape

Да бисте деинсталирали Инксцапе, потражите „Инксцапе“ у Гноме софтверу и кликните на „деинсталирај“. Алтернативно, користите:

sudo flatpak uninstall org.inkscape.Inkscape