Како инсталирати Кали Линук апликације у Дебиан-у

Да ли сте корисник Дебиан Линук-а који такође воли безбедност мреже и компјутерско тестирање? Ако је тако, вероватно ћете желети да инсталирате неке безбедносне алате на свој Дебиан Линук систем. Наравно, најбољи начин да инсталирате ту врсту софтвера је да инсталирате Кали Линук софтверски пакет. Ево како да то урадите.

Додавање Кали Линук софтверског спремишта у Дебиан

Најбољи начин да инсталирате Кали Линук софтвер на ваш Дебиан Линук рачунар је да додате Кали роллинг репо на ваш систем. Разлог зашто је ово најбољи начин је тај што је Кали веома сличан Дебиану.

Да бисте додали Кали репо вашој постојећој Дебиан Линук инсталацији, отворите прозор терминала на радној површини. Можете отворити прозор терминала на Дебиан радној површини помоћу Цтрл + Алт + Т на тастатури или тражити „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, отворите датотеку /етц/апт/соурцес.лист у уређивачу текста Нано. Имајте на уму да ћете то морати да урадите са судо, осигуравајући да су привилегије Судо постављене на Дебиан-у пре него што ово покушате.

sudo nano -w /etc/apt/sources.list

Унутар изворне датотеке додајте следећи ред кода на самом дну датотеке.

## Кали Линук Роллинг Репо ##

Након што додате горњи ред кода, мораћете да додате овај други ред директно испод њега. Овај код је УРЛ репо репо софтвера Кали Линук и без њега ниједан софтвер неће бити инсталиран.

  Како инсталирати Линук на Мац

деб хттп://хттп.кали.орг/кали кали-роллинг главни допринос није бесплатан

Са репо додатим у ваш систем, сачувајте измене у Нано. Можете да сачувате измене у уређивачу текста Нано притиском на Цтрл + О на тастатури. Затим изађите из Нано уређивача текста притиском на Цтрл + Кс на тастатури.

Када све буде сачувано, мораћете да увезете Кали Линук ГПГ кључ. Овај ГПГ кључ је неопходан. Без тога, софтвер компаније Кали не ради. Најбржи начин да увезете кључ је да користите наредбу адд-апт-кеи –рецовер у наставку.

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys ED444FF07D8D0BF6

Са Кали Линук репо кључем који је додат вашем систему, следећи корак је покретање наредбе за ажурирање да бисте освежили Дебианове софтверске изворе. Ажурирајте помоћу наредбе испод.

sudo apt update

Након ажурирања, вероватно ћете видети нека ажурирања софтвера доступна за ваш Дебиан Линук систем. Можете изабрати да ажурирате помоћу команде апт упграде или је за сада игноришете. За коришћење софтвера нису потребне надоградње.

Ако одлучите да ажурирате, покрените следећу команду у наставку. Имати на уму; ово ажурирање може потрајати јер може бити потребно много тога за ажурирање вашег система. Поред тога, Дебиан може покушати да инсталира Кали десктоп у целости.

sudo apt-get upgrade 

Инсталирање софтвера Кали Линук

Када је Кали Линук софтверско спремиште омогућено на вашем систему, можете инсталирати Кали Линук софтвер на свој Дебиан систем. Да бисте започели процес инсталације, отворите прозор терминала на Дебиан радној површини. Терминал је најбољи начин за инсталирање Кали апликација.

Отворите прозор терминала, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације и отворите га на тај начин. Када је прозор терминала отворен, користите наредбу апт инсталл испод да бисте инсталирали пакете „кали-тоолс-топ10“ на Дебиан.

  Како угостити Мумбле сервер на Линук-у

sudo apt install kali-tools-top10

Када унесете горњу команду, Дебиан ће од вас тражити лозинку. Разлог зашто тражи вашу лозинку је тај што команда судо захтева роот приступ. Унесите лозинку помоћу тастатуре.

Након што унесете вашу лозинку, Дебиан ће прикупити све пакете и све зависности потребне да би софтвер радио. Овај процес ће трајати неколико секунди. Када завршите, од вас ће се тражити да притиснете дугме И да бисте потврдили да желите да инсталирате софтвер.

Након што притиснете дугме И на вашој тастатури, Дебиан ће инсталирати 10 најбољих Кали Линук безбедносних алата на ваш рачунар. Инсталација неће дуго трајати. Када завршите, отворите мени апликације да бисте приступили новоинсталираним Кали Линук алатима.

Инсталирање другог софтвера са Кали Линук-а на Дебиан

Инсталирање 10 најбољих Кали Линук апликација на Дебиан би требало да буде довољно за већину корисника. Међутим, ако имате конкретније потребе, ево како да инсталирате више софтвера из Кали репозиторија.

Прво отворите прозор терминала. Када се отвори, користите алатку за претрагу апт и унесите оно што желите да тражите. На пример, да бисте тражили Зонемастер у Кали репосима, урадили бисте:

apt search zonemaster

Прегледајте резултате претраге за апликацију коју желите да инсталирате из Кали репозиторија. Када га пронађете, инсталирајте софтвер користећи наредбу апт инсталл испод.

sudo apt install zonemaster-cli

Поновите овај процес да бисте инсталирали било који Кали Линук софтвер који желите на Дебиан.