Како инсталирати КДЕ Пласма 5 на Линук

КДЕ Пласма 5 је прелепо, потпуно опремљено десктоп окружење за Линук десктоп. Веома је модеран и има мноштво опција за конфигурацију које би се свидео сваком Линук кориснику. У овом водичу ћемо вам показати како да подесите КДЕ Пласма 5 на Линук-у.

Упутства за инсталацију Убунтуа

Ако желите да користите КДЕ Пласма 5 на Убунту-у, мораћете да инсталирате Кубунту десктоп. Кубунту је КДЕ Пласма укус Убунту-а и испоручује се са КДЕ-ом и свим КДЕ апликацијама и услужним програмима.

Да бисте започели инсталацију КДЕ Пласма 5 на Убунту, морате отворити прозор терминала. Да бисте отворили прозор терминала, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Алтернативно, потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, можете инсталирати Кубунту радну површину. Да бисте то урадили, морате користити команду апт инсталл и учитати пакет „кубунту-десктоп“.

sudo apt install kubuntu-desktop

Након што унесете горњу команду, Убунту ће вас питати за лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку свог корисничког налога. Након тога, притисните тастер И да бисте потврдили да желите да инсталирате Кубунту радну површину.

Инсталација ће потрајати. Када се процес заврши, поново покрените рачунар. Након покретања резервне копије, имаћете инсталирану КДЕ Пласма радну површину. Изаберите га у менију „сесије“ унутар екрана за пријаву.

Дебиан упутства за инсталацију

Дебиан Линук има више начина за инсталирање КДЕ Пласма 5. Можете изабрати Пласма као једну од опција радне површине током почетног процеса инсталације или је инсталирати накнадно као пакет.

Да бисте инсталирали након процеса подешавања, мораћете да отворите прозор терминала. Да бисте отворили прозор терминала на Дебиан радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, потребно је да инсталирате „кде-фулл“ пакет помоћу команде апт-гет инсталл. Пакет „кде-фулл“ има апсолутно све што вам је потребно за покретање комплетног Пласма десктоп искуства.

Користећи наредбу апт-гет инсталл испод, инсталирајте КДЕ Пласма 5 на Дебиан Линук.

sudo apt-get install kde-full

Након што унесете горњу команду, Дебиан ће од вас тражити лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку за кориснички налог. Затим притисните тастер Ентер да бисте послали лозинку. Затим притисните И да бисте започели инсталацију.

Инсталирање КДЕ Пласма 5 ће потрајати прилично, јер постоји тона пакета за преузимање и подешавање. Када се процес заврши, поново покрените рачунар. Када га поново укључите, моћи ћете да изаберете КДЕ Пласма 5 из Дебиан менија за пријаву.

Арцх Линук упутства за инсталацију

За разлику од других оперативних система, Арцх Линук не долази са унапред инсталираном радном површином. Уместо тога, корисници добијају упутства да инсталирају оно што им најбоље одговара. КДЕ Пласма 5 је једна од опција доступних преко „пласма-мета“ пакета.

Да бисте започели процес инсталације, отворите прозор терминала на радној површини. Да бисте отворили прозор терминала на Арцх Линук радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т или потражите „Терминал“ у менију апликације.

Са отвореним прозором терминала, користите команду пацман -С да инсталирате КДЕ Пласма 5 радну површину преко пакета „пласма-мета“.

sudo pacman -S plasma-meta

Када унесете горњу команду, Арцх ће вас питати за лозинку. Помоћу тастатуре унесите своју корисничку лозинку. Након тога, видећете „Постоје 2 провајдера доступна за пхонон-кт5-бацкенд“. Притисните тастер Ентер да изаберете подразумевану опцију.

Након што одабере подразумевану опцију, Арцх ће покушати да инсталира целокупно КДЕ Пласма 5 окружење радне површине. Притисните тастер И на тастатури да започнете процес инсталације.

Процес инсталације не би требало да траје дуго. Када се заврши, поново покрените Арцх ПЦ. Када се систем заврши са поновним покретањем, моћи ћете да приступите КДЕ Пласма 5 у Арцх менију за пријаву.

Федора упутства за инсталацију

Ако користите Федора Линук и морате да инсталирате КДЕ Пласма 5, мораћете да користите команду днф инсталл са групом „кде-десктоп“. Ова група садржи све што је Федора корисницима потребно за покретање КДЕ Пласма 5 десктоп окружења.

Отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин. Када је прозор терминала отворен, користите наредбу днф инсталл испод да бисте подесили КДЕ Пласма десктоп на Федора-и.

sudo dnf install @kde-desktop

Након уноса команде, унесите своју лозинку користећи свој кориснички налог. Затим дозволите Федори да прикупи све пакете и припреми их за инсталацију. Затим притисните И да бисте започели инсталацију.

Када се инсталација заврши, поново покрените Федора рачунар. Када се рестарт заврши, радна површина КДЕ Пласма 5 ће бити доступна као сесија на екрану за пријаву. Само га изаберите и пријавите се!

ОпенСУСЕ упутства за инсталацију

Да бисте инсталирали КДЕ Пласма 5 десктоп на ОпенСУСЕ, имате две опције. Прва опција укључује одабир КДЕ-а током ОпенСУСЕ мрежног инсталатера. Или га инсталирајте накнадно.

Ако желите да га инсталирате накнадно, почните тако што ћете отворити прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, користите команду зиппер инсталл да бисте подесили радну површину КДЕ Пласма 5 користећи КДЕ образац. Имајте на уму да овај образац треба да инсталира доста пакета и да може потрајати неколико минута.

sudo zypper install -t pattern kde kde_plasma

Када унесете наредбу испод, ОпенСУСЕ ће од вас тражити да унесете своју лозинку. Одатле притисните дугме И да бисте инсталирали све КДЕ пакете. Када се инсталација заврши, поново покрените ОпенСУСЕ.

Након учитавања резервне копије, КДЕ Пласма 5 ће бити доступан за употребу. Изаберите КДЕ радну површину на екрану за пријаву за ваш ОпенСУСЕ ПЦ.