Како инсталирати МонгоДБ Цомпасс на Убунту

Монго ДБ Цомпасс је ГУИ за софтвер Монго базе података. Ради на Убунту-у, као и на Мац ОС-у, Виндовс-у и РедХат-у. То је користан софтвер за оне који желе бољи ГУИ начин управљања својим Монго ДБ поставкама. У овом водичу ћемо вам показати како да га подесите у Убунту-у.

МонгоДБ компас на Убунту

ГУИ инсталација

Да бисте инсталирали Монго ДБ Цомпасс на Убунту са ГУИ, почните тако што ћете прећи на одељак за преузимање званичне веб локације Цомпасс. Када сте у одељку за преузимање, пронађите поље „Доступна преузимања“ са десне стране.

У пољу „Доступна преузимања“ видећете три поља. Поставите средњи оквир на „Убунту 64-бит (14.04+). Када поставите средњи оквир на Убунту, доњи оквир ће се пребацити на „Пакет“.

Када изаберете Убунту као оперативни систем на страници за преузимање, пређите на упутства у наставку, јер постоје три стабилне опције приликом инсталирања овог софтвера. За најбоље резултате предлажемо да користите „Стабле“ издање.

Стабилно

Ако планирате да користите стабилно издање Цомпасс-а, идите на горњи оквир на страници за преузимање и поставите га на (Стабле.) Када изаберете исправну верзију, кликните на зелено дугме за преузимање да бисте започели преузимање ДЕБ пакета .

Када се заврши преузимање пакета Стабле Цомпасс ДЕБ, отворите Убунту менаџер датотека и кликните на фасциклу „Преузимања“ да бисте приступили својим преузимањима. Затим кликните десним тастером миша на Цомпасс ДЕБ пакет и изаберите мени „Отвори помоћу“.

  Како заобићи анкете да бисте преузели/откључали датотеке – 2023 (ради)

Унутар менија „Отвори помоћу“ изаберите опцију „Инсталација софтвера“. Када кликнете на ову опцију, отвориће се Убунту софтвер (или софтвер ако не користите Гноме издање Убунтуа).

Пронађите дугме „Инсталирај“ и кликните на њега мишем да бисте инсталирали софтвер са ГУИ.

Изолован

Ако бисте више волели изоловано издање Цомпасс-а, ево шта треба да урадите. Прво изаберите „Исолатед Едитион Стабле“ у горњем менију на страници за преузимање. Након што га изаберете, кликните на зелено дугме за преузимање да бисте преузели пакет Исолатед Цомпасс ДЕБ.

Када се преузимање заврши, отворите Убунту менаџер датотека и кликните на фасциклу „Преузимања“. Кликните десним тастером миша на „Изоловани“ ДЕБ пакет и изаберите мени „Отвори помоћу“.

Унутар менија „Отвори са“ изаберите дугме „Инсталација софтвера“ да бисте отворили ДЕБ пакет у апликацији Убунту софтвера. Одатле кликните на дугме „Инсталирај“ да бисте инсталирали Цомпасс на ваш Убунту систем.

Само за читање

Да бисте инсталирали Цомпасс издање само за читање, урадите следеће. Прво изаберите „Реад Онли Едитион Стабле“ у области за преузимање. Затим кликните на везу „Преузми“ да бисте започели преузимање за Монго ДБ компас у Убунту.

Када се преузимање заврши, отворите Убунту менаџер датотека и кликните на фасциклу „Преузимања“. Одатле пронађите ДЕБ пакет „Реад Онли Едитион Стабле“, кликните десним тастером миша на њега и изаберите мени „Отвори помоћу“.

У менију „Отвори помоћу“ пронађите опцију „Инсталација софтвера“ и кликните на њу да бисте отворили Цомпасс ДЕБ пакет у ГУИ инсталатеру. Одатле кликните на дугме „Инсталирај“ да бисте подесили Цомпасс на рачунару.

Инсталација командне линије

Ако желите да инсталирате Цомпасс на свој Убунту систем помоћу командне линије, моћи ћете то да урадите захваљујући Убунту-овом робусном менаџеру пакета. Да бисте започели процес инсталације, отворите прозор терминала.

  Како направити супергрупу у Телеграму

Прозор терминала можете отворити притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и потражите га да бисте га покренули. Када је прозор терминала отворен, пратите упутства у наставку која одговарају издању Цомпасс-а које желите да инсталирате.

Стабилно

Да бисте инсталирали стабилно издање Цомпасс преко командне линије, почните коришћењем команде вгет да преузмете најновију ДЕБ верзију софтвера на свој рачунар.

wget https://downloads.mongodb.com/compass/mongodb-compass_1.26.1_amd64.deb

Након што преузмете ДЕБ пакет на ваш Убунту рачунар, користите команду апт инсталл да бисте подесили Монго ДБ Цомпасс Стабле.

sudo apt install ./mongodb-compass_1.26.1_amd64.deb

Изолован

Да бисте инсталирали изоловано стабилно издање Цомпасс-а на ваш Убунту систем, почните преузимањем најновијег ДЕБ пакета директно на свој рачунар помоћу вгет команде испод.

wget https://downloads.mongodb.com/compass/mongodb-compass-isolated_1.26.1_amd64.deb

Након што преузмете ДЕБ пакет на свој рачунар, користите команду апт инсталл да бисте подесили Исолатед Стабле Едитион на свом рачунару.

sudo apt install ./mongodb-compass-isolated_1.26.1_amd64.deb

Само за читање

Ако желите да покренете верзију Цомпасс-а само за читање, почните коришћењем наредбе за преузимање вгет испод да бисте преузели најновију верзију Цомпасс-а на свој рачунар.

wget https://downloads.mongodb.com/compass/mongodb-compass-readonly_1.26.1_amd64.deb

Када се преузимање заврши, инсталација може да почне. Користећи наредбу апт инсталл испод, инсталирајте Цомпасс.

sudo apt install ./mongodb-compass-readonly_1.26.1_amd64.deb