Како инсталирати Нетстат на Линук

Нетстат је Линук алатка коју системски администратори користе за анализу мрежних статистика. То је корисно када покушавате да дубље погледате своју Линук машину и како она управља умрежавањем. У овом водичу ћемо вам показати како да инсталирате Нетстат на ваш Линук рачунар.

Нетстат на Линук-у

Како инсталирати Нетстат на Убунту

Апликација Нетстат је широко доступна за све Линук оперативне системе, укључујући и оне као што је Убунту. Међутим, да бисте започели са инсталирањем овог програма на ваш Убунту систем, морате покренути прозор терминала.

Да бисте отворили прозор терминала на Убунту радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Алтернативно, потражите „Терминал“ у менију апликације. Када је прозор терминала отворен, користите наредбу Апт инсталл испод да бисте инсталирали пакет „нет-тоолс“. Овај пакет садржи Нетстат.

sudo apt install net-tools

Након што унесете горњу команду, Убунту ће од вас тражити да унесете своју лозинку. Урадити тако. Затим притисните дугме И да бисте потврдили да желите да инсталирате софтвер. Након што притиснете И, Убунту ће инсталирати пакет „нет-тоолс“, који ће вам омогућити приступ Нетстат-у.

Како инсталирати Нетстат на Дебиан

Дебиан има пакет „нет-тоолс“ доступан у свом софтверском спремишту, слично као Убунту. Као резултат тога, моћи ћете да га инсталирате са терминала. Да бисте започели процес инсталације, мораћете да покренете прозор терминала.

Да бисте отворили прозор терминала, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Алтернативно, потражите „Терминал“ у менију апликације и отворите га на тај начин. Када је прозор терминала отворен, инсталација може почети.

Користећи прозор терминала, инсталирајте пакет „нет-тоолс“ на свој систем. Можете инсталирати овај пакет на Дебиан користећи наредбу Апт-гет у наставку.

sudo apt-get install net-tools

Када упишете горњу наредбу за инсталацију, Дебианов менаџер пакета ће од вас тражити да унесете своју лозинку. Затим, користећи тастатуру, унесите лозинку и притисните тастер Ентер.

Након што притиснете тастер Ентер, Дебиан ће од вас тражити да притиснете тастер И да бисте наставили са инсталацијом. Када то урадите, Нетстат ће бити инсталиран на вашем рачунару.

Како инсталирати Нетстат на Арцх Линук

Апликација Нетстат доступна је на Арцх Линук-у свим корисницима. Међутим, то је алатка командне линије, тако да ћете морати да отворите прозор терминала да би апликација радила. Да бисте отворили прозор терминала, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када отворите прозор терминала, користите Пацман команду да инсталирате пакет „нет-тоолс“ на ваш Арцх Линук рачунар.

sudo pacman -S net-tools

Након што покренете горњу команду, Арцх Линук ће вас питати за лозинку. Помоћу тастатуре унесите своју лозинку. Затим, одатле, притисните тастер И да бисте потврдили да желите да инсталирате пакет. Када то урадите, Арцх Линук ће инсталирати Нетстат.

Како инсталирати Нетстат на Федора Линук

Нетстат је доступан за Федора Линук кориснике преко званичних софтверских складишта. На неким Федора Линук системима, овај алат јул већ бити инсталиран. Међутим, ако већ немате Нетстат, можете га покренути помоћу ДНФ менаџера пакета.

Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала на Федора радној површини. То можете да урадите притиском на Цтрл + Алт + Т. Или потражите „Терминал“ у менију апликације. Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, инсталирајте програм „нет-тоолс“ на Федору помоћу команде днф инсталл.

sudo dnf install net-tools

Након што унесете горњу команду, Федора ће од вас тражити да унесете своју лозинку. Урадите то помоћу тастатуре. Када унесете лозинку, ДНФ ће прикупити све зависности потребне за инсталирање софтвера. Затим ће од вас тражити да притиснете тастер И да бисте наставили. Урадите то да бисте инсталирали Нетстат на Федора.

Како инсталирати Нетстат на ОпенСУСЕ Линук

Програм Нетстат је доступан свим корисницима ОпенСУСЕ Леап и ОпенСУСЕ Тумблевеед корисницима преко софтверског спремишта „ОпенСУСЕ Осс“. Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, унесите следећу зиппер инсталл команду испод да бисте подесили пакет „нет-тоолс“ на вашем ОпенСУСЕ рачунару.

sudo zypper install net-tools

Када унесете горњу команду, ОпенСУСЕ ће од вас тражити лозинку. Упишите га помоћу тастатуре. Затим притисните команду И након што вам СУСЕ покаже све пакете који ће бити инсталирани. Након притиска на тастер И, Нетстат ће бити постављен на вашем ОпенСУСЕ Линук рачунару.